Home » Materialen » Kleding » 3-lagen systeem

3-lagen systeem

Zodra de kenners het over kleding hebben met betrekking tot outdoor, dan komt vaak meteen het zogenaamde 3-lagen systeem om de hoek kijken. Dit systeem is niet meer en niet minder dan een manier van kleden en heeft dus verder geen diepere betekenis die de naam wellicht doet verwachten: het beschrijft de wijze van het dragen van kleding verspreid over 3 lagen.

Als we deze 3 lagen nader bekijken dan ziet de verdeling er als volgt uit:

  • Onderlaag (voor vochtregulering en eerste verwarming)
  • Tussenlaag (voor warmte-opslag en verdere vochtafvoer)
  • Buitenlaag (voor bescherming tegen wind en regen of sneeuw)

Maar zoals bij elk goed systeem zijn er ook op dit systeem uitzonderingen mogelijk en dus moet je altijd in het oog houden dat het hier om algemene richtlijnen gaat. Voorbeeld: in de tropen of andere warme gebieden heb je vaak slechts 2 lagen en is de buitenste laag vooral bedoeld om je koel te houden en tegen de zonnestralen te beschermen.

Onderlaag

Deze laag is bedoeld voor het afvoeren van vocht en moet dus je huid zo droog mogelijk houden. Dat gebeurt door het opzuigen van het lichaamsvocht dat je verliest (zweet) en vervolgens zo snel mogelijk doorgeven naar de volgende laag. Vooral dat laatste is van erg groot belang, want een nat hemd zal je al snel een onbehaaglijk en koud gevoel geven. Een onderlaag moet goed aansluiten aan je lichaamsvorm, maar ook weer niet te strak zitten. De laag moet bestaan uit een stof die vocht goed kan doorgeven en die ook geen problemen geeft met de huid (dus niet moet kriebelen of jeuken). Deze laag bestaat vaak uit (lang) ondergoed.
Lees hier meer over de onderlaag.

Tussenlaag

De tussenlaag neemt het vocht over van de onderlaag en transporteert deze ofwel naar de open lucht (als je geen buitenlaag draagt) of zal deze doorgeven aan de buitenlaag. De tussenlaag zorgt voor een stilstaande luchtstroom rond je lichaam, welke na verloop van tijd warm zal worden. Deze warme lucht geeft je vervolgens een behaaglijk gevoel zodat je beter voelt. Deze laag moet lekker los over je lichaam vallen, maar ook weer niet dusdanig los dat er overal lucht kan ontsnappen. Vergeet niet dat warme lucht stijgt en je dus veel warmte verliest bij je nek en je hoofd. De kledingsstukken van de tussenlaag hebben bij voorkeur zo min mogelijk ritsen, zodat warmte niet kan ontsnappen. Typische kledingsstukken van de tussenlaag zijn (afrits)broeken en fleece-truien.
Lees hier meer over de tussenlaag.

Buitenlaag

Om je te beschermen tegen weer en wind heb je een goede buitenlaag nodig. Deze is bij voorkeur waterdicht, maar zeker ook ademend. Dat laatste houdt in dat deze laag bestaat uit een stof die het vocht aanneemt van de tussenlaag en deze vervolgens transporteert naar de buitenlucht. Gebeurt dat niet, dan zal je zelfs met een waterdicht jack behoorlijk vochtig worden (vooral onder de oksels en op de buik). Dat je rug nat wordt is normaal. Op deze plaats (en vaak ook bij de schouderbanden vanje rugzak) is de ademende stof dusdanig samengeperst dat de poriën niet optimaal kunnen functioneren om het vocht te transporteren.

Een goede buitenlaag beschermt je ook tegen de wind. Deze kan namelijk de temperatuur behoorlijk laten dalen (wind-chill factor) en je dan alsnog afkoelen. De kledingsstukken van de buitenlaag hebben bij voorkeur (afgeschermde) ritsen, zodat je je makkelijk kunt ontdoen van deze extra laag als het weer beter wordt of ze snel aan kunt trekken als het weer de andere kant opslaat. Typische kledingsstukken van deze laag zijn het lichtgewicht jack en de (regen)broek.
Lees hier meer over de buitenlaag.