Home » Materialen » Flessen, bekers en pannen » Pannen

Pannen

Pannen zijn wellicht het meest onderschat als het gaat om de toegevoegde waarde die ze hebben. Zo kan een goede pan je direct behoorlijk schelen in gewicht (een lichtere pan), maar ook indirect: een goede pan vraagt om minder brandstof. Maar waar let je dan zoal op als je een pan gaat kopen?

De maat/vorm van een pan

De maat van de pan moet je afstemmen op de brander die je wil gebruiken. Heb je een brander met een grote diameter, dan kun je ook best voor een pan van grote diameter kiezen. Andersom moet je voor een kleinere pan kiezen als je brander ook maar klein hittecentrum heeft. Dat afstemmen van brander en pan doe je om te voorkomen dat er teveel warmte verloren gaat (in geval van een te kleine pan) of om te voorkomen dat de buitenrand van de pan nauwelijks wordt verwarmd (bij te grote pannen). Daarnaast is het belangrijk dat je pan bijvoorbeeld ook niet te hoog is (waardoor je ontzettend veel moet roeren) of juist te laag is (en je dus niet kunt roeren zonder te knoeien).

Het materiaal waar de pan van is gemaakt

Pannen heb je van veel verschillende materialen en combinaties van materialen. Daardoor is het soms moeilijk kiezen. Toch zijn er een paar basisregels als het gaat om de verschillende materialen die je kunnen helpen om hetgeen te kiezen dat bij je past:

Aluminium

Waarschijnlijk het meest gebruikt, maar ook het meest verguisd. Dat laatste vooral omdat aluminium niet krasvrij is, wat er de oorzaak van is dat kleine deeltjes in je eten komen als je over de bodem van je pan schraapt. Aluminium is daarnetegen een erg goed geleidend materiaal (kost dus weinig brandstof) en is zeer licht van gewicht (veel lichter dan staal).

Staal of ijzer

Wordt bijna niet meer gebruikt als enig materiaal (wel in legerigen). Je kunt de oude stalen en ijzeren pannen echter nog wel vaak in (schuil)hutten vinden in de bergen. Dat komt omdat het voordeel van dit materiaal vooral de duurzaamheid is, waar de zwaarte weer als nadeel tegenover staat. Het geleidt minder goed dan aluminium.

Titanium

Eigenlijk alleen geschikt voor de buitensporter die bereid is om zeer lichtgewicht te combineren met een zeer hoge prijs. Titanium geleidt warmte erg goed en dus zeer licht in gewicht. Je moet er echter wel voorzichtig mee omspringen gezien de prijs die je ervoor betaalt.

Legeringen

Dit zijn er in verschillende soorten en altijd om de voordelen van verschillende materialen te combineren met elkaar. Bijvoorbeeld de sterkte en duurzaamheid van staal en het lichte gewicht van aluminium.

Waar je 'm voor wilt gebruiken

Dit klinkt heel logisch, maar toch zijn er behoorlijk veel mensen die een pan kopen met een kunststof handvat dat niet los kan om vervolgens beteuterd toe kijken terwijl kun handvat wegsmelt als ze de pan op een open vuur plaatsen. Maar er zijn ook minder logische redenen. Wil je bijvoorbeeld je pan meenemen op een hike in je rugzak, kijk dan eens of er geen serie bestaat die je makkelijk in elkaar kunt plaatsen. Of als je alleen water kookt voor een kopje thee of soep, kies dan voor een kleine fluitketel in plaats van een gewone pan. ook zijn er handige sets waarbij de steelpan tegelijkertijd deksel is van de gewone pan. Schitterend! Behalve natuurlijk als je met twee branders tegelijk bezig bent en dus naast de steelpan ook een deksel nodig hebt.

Tips van andere buitensporters

Veel buitensporters die deze site hebben bezocht hebben hun tips en tricks ingestuurd als het gaat om koken. Lees deze dus eens door voordat je op pad gaat en je eigen prakkie in de buitenlucht gaat koken.

Voor potten en pannen in alle maten soorten kijk je in de winkel naar:
· Alpkit · BCB Adventure · Dutch Ovens · Globetrotter (duitsland) · GSI Outdoors · Guyot Designs · Jetboil · Kupilka · Lifeventure · Light My Fire · MSR · Omnia · Primus · Snow Peak · Tatonka · Tefal · Trail (huismerk V&D) · Trangia · Vargo Outdoors ·