Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Rubytec Owl Sensor hoofdlamp

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 20-02-2024, 09:09

Rubytec Owl Sensor hoofdlamp

Als het op hoofdlampen aankomt, zijn er inmiddels bijna net zo veel smaken als bij rugzakken: licht van gewicht, compact, robuust, fel licht, duurzaam. De Owl Sensor hoofdlamp van Rubytec is een betrekkelijk nieuwe speler op deze markt, maar heeft naar mijn idee enkele zeer prettige eigenschappen die het een blijvertje maken.

De bijzonderheid is de sensor

De naam geeft al een hint van de speciale feature van de Owl Sensor hoofdlamp: namelijk het feit dat deze hoofdlamp is uitgerust met een sensor. Dat wil zeggen dat je de hoofdlamp met een simpele beweging voor de lamp langs kunt aan- en uitzetten. Dat lijkt op een hoog gadget-gehalte, maar zeker als je bijvoorbeeld dikke handschoenen aanhebt of gewoon je handen niet vrij hebt, is het een feature die je vaker zult gebruiken. Wat ik zelf een handig gebruiksmoment vind, is als ik de hoofdlamp in de waslijn van mijn binnentent heb hangen. In plaats van de lamp aan te raken, kun je hem gewoon aan- en uitzetten door er voorlangs te zwaaien. Zeker als er condens op je tentdoek staat, is dit prettig, simpelweg omdat het voorkomt dat je het tentdoek te abrupt beweegt en dus vallende druppels krijgt.

Stevig en robuust

In het verleden heb ik vaak enkele zeer lichte hoofdlampen gehad, en dat bleek niet altijd een succes. Of de lamp zelf bleek niet bestand tegen een val, of bijvoorbeeld de hoofdband bleek al na één week gebruik te gaan lubberen. Bij de Owl Sensor heeft Rubytec duidelijk niet voor superlicht en compact gekozen (daar hebben ze immers al de Owl Mini hoofdlamp voor). Dit is met een gewicht van 78 gram en afmetingen van 6x4x4,5 cm duidelijk de grotere en robuustere broer van de mini. Gemaakt met een stevige ABS kunststof kast en brede nylon hoofdband is de Owl Sensor een hoofdlamp die lang meegaat en tegen een stootje kan. De aan- en uitknop aan de bovenkant van de lamp is gemakkelijk te bedienen (ook met handschoenen aan), maar niet zo gevoelig dat hij bijvoorbeeld wordt ingedrukt als je de hoofdlamp in je rugzak opbergt. De knop is net als de rest van de lamp bestand tegen water: IPX4, dus hij kan tegen een flinke regenbui, maar niet ondergedompeld worden.

3 lichtstanden

De Rubytec Owl Sensor heeft 3 verschillende lichtstanden, waarbij het prettig is dat de eerste altijd het rode licht is. Dit rode licht verstoort je nachtzicht niet, en dat is dus bijzonder prettig om te voorkomen dat je de bekende vlekken voor je ogen krijgt als je even op een kaart moet kijken. Naast de rode stand is er ook nog een felle stand van wit licht (350 lumen) en een minder felle stand van wit licht. Door simpelweg opnieuw op de knop te drukken, wissel je tussen de standen. Hou je de knop langer ingedrukt, dan wordt de sensor ingeschakeld en kun je de lamp aan- en uitzetten met een zwaai voor de lamp langs. Een nadeel van de sensor-stand is overigens dat alleen wit licht beschikbaar is, en geen rood licht zoals in andere standen. Het zou mooi zijn als je hier bijvoorbeeld ook voor de rode lichtstand zou kunnen kiezen, in plaats van direct het felle witte licht.

Comfortabel en stevig op het hoofd

Dankzij de brede nylon hoofdband zit de Owl Sensor zeer comfortabel op het hoofd. De band kan traploos worden versteld, dus hij kan altijd in de juiste maat worden gemaakt. Prettig is dat de hoek van de hoofdlamp ook kan worden versteld, dus je kunt hem ofwel recht vooruit laten schijnen, of een paar graden naar beneden laten schijnen. Dit gebeurt met een soort ratel die ervoor zorgt dat je uit verschillende hoeken kunt kiezen. Overigens kun je de hoofdband ook gemakkelijk verwijderen van de hoofdlamp. De uitsparingen aan de zijkant (en een uitsparing aan de bovenkant) kunnen dan eventueel worden gebruikt om de hoofdlamp bijvoorbeeld aan een gesp van je rugzak te monteren.

Opladen met USB-C

Daar waar veel hoofdlampen het extra gewicht van één of meerdere batterijen meebrachten, wordt de Rubytec Owl Sensor opgeladen middels een USB-C kabel. Omdat veel mensen tegenwoordig ook al een dergelijke kabel bij zich hebben vanwege de telefoon of GPS, kun je zo nog een beetje extra gewicht uitsparen door dezelfde kabel voor meerdere apparaten te gebruiken. Dat opladen duurt overigens zo’n 3 uur, terwijl de lamp zelf tussen de 3,5 (felste stand) tot 16,5 uur (rode lichtstand) meegaat op een volle lading.

Conclusie

De combinatie van verschillende lichtstanden, de robuustheid en het draagcomfort maken de Rubytec Owl Sensor voor mij een prima hoofdlamp. Wat mij betreft is het enige minpunt dat de sensor niet voor het rode licht werkt, maar wellicht dat dit nog in een volgende versie wordt toegevoegd. Dat kunnen opladen van de lamp met dezelfde kabel als mijn telefoon is zeker ook een pluspunt.

Pluspunten

  • Robuust en comfortabel
  • Opladen met standaard USB-C kabel (bijgeleverd)
  • Sensor is handige feature in de tent of als je handen niet vrij zijn

Minpunten

  • Rode lichtstand niet beschikbaar in sensor-mode

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.rubytec.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: