Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Motorola Defy Satellite Link

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 19-11-2023, 04:15

Motorola Defy Satellite Link

Nu het hiken in zeer afgelegen gebieden steeds popularider wordt, komen er ook steeds meer apparaten op de markt om in contact te blijven met het thuisfront en eventueel hulp in te roepen als dat nodig is. De Motorola Defy Satellite Link is zo’n apparaat, waarmee je ook in de meest afgelegen gebieden een SMS bericht kunt sturen (en ontvangen) en in geval van nood hulp kunt inroepen van een 24/7 bemande reddingsdienst.

Stevig apparaat

De Motorola Defy Satellite Link is compact en stevig. Het kleine kastje heeft geen displays die gemakkelijk kunnen breken en de knoppen zijn iets verzonken in de kast zodat deze ook niet gemakkelijk stuk zullen gaan. Een nylon riempje met metalen clip zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk aan je rugzak kunt hangen. Volgens de specificaties is het kastje bovendien waterdicht en kan hij tegen een stootje (bij vallen is er dus niks aan de hand). Compact en licht is hij in ieder geval: kleiner dan een pakje sigaretten en slechts 70 gram.

Combinatie met Bullitt app

Om de Motorola Defy Satellite Link te kunnen gebruiken heb je (naast een zeer betaalbaar abonnement) een app nodig op je telefoon: de Bullitt app. Met deze app configureer je enkele opties van het apparaat, maar kun je bijvoorbeeld ook SMS-berichten versturen. Dat configureren is nog best lastig en in mijn geval moest ik bijvoorbeeld de helpdesk m hulp vragen om mijn abonnement correct te activeren. Om reddingsdiensten in te schakelen heb je de app overigens niet nodig, in zulke gevallen volstaat het om de grote oranje SOS-knop op het apparaat zelf in te drukken en zo de alarmcentrale te laten weten waar je bent en dat je hulp nodig hebt. De verbinding tussen je mobiele telefoon en het apparaat gebeurt via bluetooth.

Opladen via USB

In totaal zal het apparaat ongeveer 80 uur meegaan met een volle accu. Volgens de beschrijving zou dat 4 dagen moeten zijn, maar als ik hem continu aan laat staan is 80 uur ongeveer het maximale dat ik kan halen. Kies je ervoor om hem slechts enkele uren per dag aan te zetten dan kun je er uiteraard weken mee vooruit. Het opladen van de Motorola Defy Satellite Link gebeurt per USB-C kabel, in veel gevallen dus dezelfde kabel die je ook voor je telefoon gebruikt. Dat is makkelijk om gewicht te besparen, maar kan uiteraard lastig zijn als je in de wildernis je USB-kabel nergens kunt inpluggen. Een powerbank of zonnecellen zijn dus altijd aan te raden in zulke gevallen.

Gemoedsrust voor het thuisfront

Één van de dingen waar de Motorola Defy Satellite Link voor gebruikt kan worden is het simpelweg laten weten dat je ok bent aan het thuisfront. Deze zogenaamde 'Checkin' optie gebruik je door een standaard tekst te configureren en deze dan naar je contact te sturen met de simpele druk op de knop. Op die manier laat je het thuisfront weten dat alles ok is, maar ook direct waar je je precies bevindt. Mooi detail: als de andere partij ook de Bullitt app heeft geïnstalleerd, dan kunnen ze tevens en bericht terugsturen!

Niet 100% betrouwbaar

Inmiddels heb ik meerdere soortgelijke apparaten gebruikt, waaronder de bekende Spot en Garmin Inreach. En eigenlijk loop je bij allemaal tegen hetzelfde probleem aan: je berichten komen niet altijd aan de andere kant van de lijn aan. Dat maakt uiteraard niet uit als je elke paar uur een berichtje wilt sturen om he thuisfront op de hoogte te houden van je vooruitgang, maar het wordt wel een probleem als je echt een noodsignaal wilt versturen en maar moet hopen dat je SOS-bericht is ontvangen. De batterij van je telefoon kan inmiddels als leeg zijn, zodat je geen bevestiging kunt zien. Daarnaast ben je natuurlijk ook met dit apparaat afhankelijk van de ontvangst van satellietsignalen. In Europa en de VS heb je redelijk goede dekking, maar daarbuiten is er nog geen volledige dekking voor het systeem.

Bullit app: https://bullitt.com/
FocusPoint International (alarmcentrale): https://www.focuspointintl.com/

Pluspunten

  • Zeer betaalbaar abonnement
  • Robuust en licht van gewicht
  • 2-weg communicatie mogelijk

Minpunten

  • Beginconfiguratie niet gemakkelijk
  • Afhankelijk van mobiele telefoon

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.motorola.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: