Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-05-2023, 13:29

Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket

Een lichtgewicht regenjack dat je eigenlijk zonder nadenken in je rugzak doet, maar dat tijdens een korte bui net even het verschil kan betekenen tussen genieten en vloeken: dat is wat het Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket voor mij is. Compact, licht van gewicht, functioneel en veelzijdig te gebruiken.

Bijzonder prettig jack

De eerste keer dat ik het Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket aantrok was ovewr een shirt met korte mouwen en daarbij viel me direct op hoe prettig het materiaal aanvoelt. En dan bedoel ik niet alleen aan de binnenzijde, de binnenlaag die direct op de huid komt. Maar ook het buitenmateriaal, de lichtgewicht en soepele shell. Het 2,5 laags materiaal heeft een mechanische stretch, waardoor het dus de bewegingsvrijheid tijdens het hiken niet hindert. Daarbij kan een elastisch koord dat is verwerkt in de zoom vanuit de zakken worden aangetrokken en zit er op de manchetten een klein klittenbandje verwerkt om te zorgen dat je ook deze goed afsluiten kunt verstellen. Ook de capuchon is voorzien van een elastisch koord, zodat je deze kunt verstellen naar smaak.

Dankzij laag aangebrachte ritsen aan de zijkant van het jack kun je voor net even wat meer ventilatie zorgen als dat nodig is. Prettig hierbij is dat het nadrukkelijk geen okselritsen zijn, maar juist lager geplaatst zijn. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te open en te sluiten.

Fijne features

Fjällräven heeft het High Coast Hydratic Trail Jacket zoals gezegd uitgerust met een verstelbare capuchon. Deze is op diens beurt voorzien van een korte visor, waar het verstelkoord doorheen loopt. Zo kun je het prima aansluiten op je voorhoofd en de ogen vrij houden van regendruppels. De voorzijde van het jack heeft een tweewegs-ritssluiting, welke wordt afgedekt met een verstevigde afdekflap. De rits kan tot ver omhoog worden getrokken, in mij geval ruim over mijn kin. Daar zit tevens een 'ritsparking' en drukknop om te zorgen dat hij goed en comfortabel afsluit.

Het jack beschikt verder over twee ruime steekzakken, ruim genoeg om bijvoorbeeld een topografische kaart in op te bergen. Binnenin de zakken zit het trekkoord dat zorgt voor de verstelling van de zoom om de taille. Reflectoren op de capuchon en de manchetten zorgen voor betere zichtbaarheid als je in de schemering bijvoorbeeld langs de weg loopt of op de fiets beter gezien moet worden.

Een ophanglus aan de achterkant van het jack zorgt dat je hem gemakkelijk te drogen kunt hangen na het doorstaan van een regenbui.

Technische gegevens versus ervaring

Volgens Fjällräven heeft het High Coast Hydratic Trail Jacket een waterkolom van 10.000mm en een ademend vermogen van 10000 g/m²/24h. In de praktijk komt dat neer op een jack dat een korte of lichte regenbui prima zal doorstaan, maar bijvoorbeeld niet is gemaakt voor het extremere weer. Zelf heb ik het jack onder andere gedragen tijdens een tocht waar er gedurende ruim een uur zachtjes bleef doordruppelen en dat gaf geen enkel probleem. Het water parelde netjes af en ook de van binnen getapete naden deden perfect hun werk. Sterker nog: het ademend vermogen was dermate goed dat ik de zijritsen tijdens het lopen niet eens heb hoeven te openen om condensvorming binnen in het jack te voorkomen. De rits tot net onder de kin opgetrokken en van onderen een stukje openlaten was voldoende in dit geval. Ook van de wind heb ik geen last gehad, ondanks dat er op verschillende tochten een redelijk briesje stond tijdens het lopen.

Duurzaam gemaakt

Je kunt er niet onderuit om bij outdoorkleding tegenwoordig ook te kijken naar de duurzaamheid van het product. Dat zit in geval, zoals bijna altijd bij Fjällräven, helemaal goed. Zo is het jack gemaakt van gerecycled polyster, net een dun PU-membraan. Om het jack waterdicht af t te werken is gebruik gemaakt van een fluorcarbon-vrije impregnering. Het jack is daarmee dus zogezegd PFC-vrij.

Pluspunten

  • Bijzonder prettig en soepel material
  • Lichtgewicht en compact
  • Duurzaam gemaakt

Minpunten

  • Nog geen

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: