Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fjällräven Vidda Pro Trousers M Long

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-11-2020, 07:24

Fjällräven Vidda Pro Trousers M Long

De Vidda Pro Long is een trekkingbroek van het Zweedse Fjällräven, ideaal voor tochten waarbij het niet al te warm en ook al te koud is. Zelf heb ik de broek inmiddels meerdere keren gebruikt op tochten tussen de 10 en 20 graden en daarbij is de broek niet alleen zeer comfortabel, maar ook zeer praktisch gebleken.

Zakken, heel veel zakken

Het eerste dat me opviel aan de Vidda Pro was het aantal zakken. In totaal zijn dat er negen, waarvan er zes het meest gebruikt zullen worden. Alle zakken bevinden zich overigens aan de voorzijde of zijkant van bovenbenen, de broek heeft geen kontzakken. Allereerst zijn er twee gewone steekzakken om je handen in te steken of in op te warmen. Vervolgens heeft de broek verschillende steekzakken, welke elk wordt afgesloten met een drukknoop. Zo is er een grote steekzak op het rechterbeen, met aan de binnenzijde een kleine binnenzak van elastisch mesh om je telefoon in op te bergen. Maar het is ook een prima vak om bijvoorbeeld je kompas in op te bergen als je deze lieve niet om je nek hebt hangen. Op het linkerbeen zitten er meerdere steekzakken, waarvan er twee over elkaar zijn geplaatst. De zak die daarbij tegen je been ligt heeft het ideale formaat om een kaart in op te bergen. Een smalle, lange zak is daarnaast geplaats om eventueel een bijl in op te hangen. Dat wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de onderzijde van deze zak geopend kan worden en zo de steel dus aan de onderzijde er weer uitkomt. Tot slot zijn er op de voorgevormde knieën nog twee speciale zakken geplaatst. Over gezegd vakken, want deze zijn speciaal bedoeld voor los verkrijgbaar kniekussens. Ideaal als je veel op je knieën moet werken.

Prettig en comfortabel

De Fjällräven Vidda Pro Trousers zijn gemaakt van het bekende G-1000 materiaal. Dit materiaal is voor mij ideaal voor trekkingbroeken: het ademt, het is bijzonder slijtvast en is naar wens een stuk waterdichter te maken door het een waxbehandeling te geven. Voor mij is vooral die slijtvastheid belangrijk, omdat op veel van mijn tochten door de (pre-)Pyreneeën ik nogal eens op routes kom waarbij er geklauterd moet worden en de broek behoorlijk wordt mishandeld langs rotsen en struiken met doorns. Op één van mijn laatste tochten werd dat pijnlijk duidelijk voor een tochtgenoot die dacht met een driekwartbroek voldoende te hebben: de struiken lieten letterlijk een spoor van vernieling na op de huid, terwijl ik nergens last van had met mijn broek.

Uiteraard helpen de verstevigingen op zowel het zitvlak als de knieën ook op tochten waarbij je tijdens het afdalen of klimmen nogal eens op de rotsen moet leunen met achterwerk of knieën.

Waar ik tijdens het begin van de dag overigens wel last van had was het vinden van de juiste plek voor de verschillende dingen in mijn broekzakken. Zo bleek een zakmes geplaatst in de drukknoopzakken niet handig: door de plaatsing van de zakken bleef het mes continu bij elk stap net boven mijn knie irriteren. Dus even de juiste plek vinden voor alles was dan wel weer een uitdaging.

Verstelmogelijkheid op de broekspijpen

Ik heb persoonlijk een broertje dood aan het dragen van gamaschen. Op de een of andere manier is me dat nooit echt bevallen, terwijl ik wel degelijk bewust ben van het functionele nut ervan. De Vidda Pro helpt me hierbij een handje, want bij de broekspijpen zijn niet alleen drukknopen geplaatst met een elastische band om de broek nauwer te laten aansluiten op je benen, maar tevens is er een haak geplaatst op de broekspijprand om de broek te bevestigen aan de veters van je e wandelschoenen. Dat helpt niet alleen om de broek op zijn plaats te houden, maar uiteraard is het ook een mooie manier om kruipende insecten buiten te houden.

Ook in andere uitvoeringen

Niet zozeer deel van deze bespreking, maar wel goed om te weten is dat er verschillende uitvoeringen zijn van de Vidda Pro Trousers. Zo heb ik de Long-versie, welke 5 centimeter langer is dan de gewone (Regular) uitvoering. Voor mij, met mijn 183cm lengte, is de Long perfect van lengte. Daarnaast is er ook een ventilated-uitvoering, welke naar mijn idee vooral handig is als je tijdens het warme seizoen op pad gaat. Hoewel ik tijdens het lopen in de volle zon bij met ongeveer 20 graden overigens totaal geen last heb gehad van warmte op de benen. Zoals (bijna) altijd is de broek is overigens in veel verschillende kleuren, van licht olijf en oranje tot donkker grijs en zwart.

Conclusie: een zeer prettige, complete en praktisch trekkingbroek

Al met al is de Fjällräven Vidda Pro Trousers M Long een zeer prettige trekkingbroek. Voor het warmere is de ventilated versie wellicht beter geschikt (dat zie ik komende zomer wel), maar deze uitvoering is voor mij prima voor de overgangstijd van het jaar. Het aantal zakken had wellicht wat minder gekund, maar is ook wel weer praktisch als je alles een goed plekje hebt gegeven. De verstelmogelijkheid aan de broekspijpen en de slijtvastheid van het materiaal maken hem voor mij helemaal af.

Pluspunten

  • Slijtvast materiaal
  • Prettige verstelmogelijkheden aan broekspijpen
  • Ademend G-1000 materiaal is ideaal voor veel omstandigheden

Minpunten

  • Aantal zakken kost tijd om alles een goede plek te geven

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: