foto

In de kijker: Stubai Pieps DSP

Vorig jaar introduceerde Stubai de Pieps DSP lawinepieper op de buitensportmarkt. Al in hetzelfde jaar werd deze revolutionaire pieper bekroond met diverse prijzen en best-of-test resultaten. De technologie die de Pieps DSP gebruikt liegt er dan ook niet om: drie antennes en de digitale signaal processor (DSP) zorgen voor een snelle en nauwkeurige plaatsbepaling van lawineslachtoffers.

Stubai Pieps DSPPas als je 'm echt een keer nodig hebt, dan zul je begrijpen waarom de Stubai Pieps DSP zo revolutionair is. De drie antennes zorgen er niet alleen voor dat er een sterke ontvangst is (tot over een afstand van ruim 50 meter), maar de digitale verwerking van de ontvangen signalen maakt het zoeken tevens efficiŽnter. Zo is het direct duidelijk hoeveel slachtoffers er zich onder de sneeuw bevinden (dit wordt op de display aangegeven: 1, 2, 3 of 4 of meer), maar tevens kunnen de signalen van de gevonden slachtoffers direct weg gefilterd worden. Op die manier kan er dus direct worden verder gezocht naar het volgende slachtoffer, zonder dat van het eerste slachtoffer eerst de zender uitgezet hoeft te worden.

Een bijzondere functie is ook de mogelijkheid om snel een overzicht te krijgen van de globale positie van slachtoffers middels een scan: via de display wordt dan snel duidelijk hoeveel slachtoffers zich binnen een straal van 5 meter, 20 meter of 50 meter bevinden. Op die manier kunnen sneller beslissingen worden gemaakt en dus levens worden gered. Tijdens het zoeken geeft een hoorbaar signaal duidelijk aan of je dichter bij een slachtoffer komt. Voor het geval er teveel omgevingslawaai is kun je gebruik maken van een koptelefoon, want de Stubai Pieps DSP is uitgerust met een stereo-aansluiting.

De Stubai Pieps DSP wordt geleverd inclusief een borstgordel, zodat de pieper op het lichaam gedragen kan worden. Daarbij kan een veiligheidskoord (dat vast zit aan de pieper zelf) vastgemaakt worden aan de gordel zodat verliezen uitgesloten is. Naast dit veiligheidskoord en de al genoemde digitale verwerking van gegevens kent de Stubai Pieps DSP nog enkele andere zeer vernuftige functies. Zo wordt de display automatisch verlicht als je de pieper in het donker gebruikt. Ook kun je 'm in geval van nood met een simpele klik of handbeweging van 'zoeken' op 'zenden' zetten in het geval er een tweede lawine volgt terwijl je een slachtoffer aan het zoeken bent. En dat de batterijen ongemerkt opgaan is ook uitgesloten: tijdens het gebruik geeft de pieper continu het batterijniveau aan zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bij het aanzetten begint de Stubai Pieps DSP met een uitgebreide zelftest. Op de display wordt getoond hoeveel slachtoffers er zijn en waar de dichtstbijzijnde is. De Stubai Pieps DSP wordt bij voorkeur gedragen op het lichaam in de bijgeleverde borstgordel. Een DVD met uitgebreide informatie wordt standaard meegeleverd met de Stubai Pieps DSP.

In totaal gaan de batterijen van de pieper zo'n 200 uur mee en heeft de zender een bereik van zo'n 50 meter tot 60 meter. Samen met de drie AAA batterijen weegt hij slechts 198 gram. De behuizing is in fel geel, zodat je 'm sowieso niet snel kwijt zult raken als je 'm per ongeluk in de sneeuw laat vallen.

Er is overigens ook een uitgebreide versie beschikbaar, de Pieps DSP met Option Pack. In dat geval heb je naast een lawinepieper tevens een digitaal kompas en digitale hoogtemeter in handen. Bij zowel de standaard als de uitgebreide versie zit een gratis DVD met uitleg over het gebruik van de pieper en lawinegevaar. Maar zoals duidelijk zal zijn (en ook wordt gemaakt in zowel de handleiding als op de DVD): het gebruik van een lawinepieper leer je alleen in de praktijk, middels een training en niet via een boekje of DVD.

De verkoopprijs van standaard Stubai Pieps DSP is EURO 365,00.
De uitgebreide versie met Option Pack kost EURO 425,00.

De Stubai Pieps DSP is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Stubai nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Steep Part Outdoor Equipment in Schiedam (010-4737593).

Voor meer informatie over Stubai in het algemeen kun je ook de site van Stubai zelf bezoeken.

Voor meer informatie over lawinepiepers kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site

Recente nieuws-items met betrekking tot Stubai:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }