foto

In de kijker: Julbo Typhoon

De Typhoon is een nieuwe zonnebril met bijzondere lenzen: Cameleon lenzen. Deze bestaan uit een combinatie van de Aquapolar- en Altichromic lens. Hierdoor beschermen ze zowel tegen weerkaatsend licht (bijvoorbeeld van water) als tegen fel licht: de lenzen kleuren namelijk donkerder als er meer licht is.

Julbo TyphoonEen Aquapolar lens heeft een polariserende eigenschap, dat wil zeggen dat ook gereflecteerd licht erdoor wordt tegengehouden. Dit in tegenstelling tot veel andere lenzen die alleen rechtstreeks licht tegenhouden. Een Altichromic lens kleurt rechtevenredig met het omgevingslicht mee: wordt het lichter om je heen, dan zal de lens juist donkerder worden. Hierdoor is de kans op verblinding dus vele malen kleiner. Het unieke aan de Cameleon lens van de Julbo Typhoon is dat beide van deze eigenschappen met elkaar verenigd worden in één lens.

Hierdoor ontstaat ene lens die zowel tot categorie 3 als categorie 4 behoort. Dit zijn de hoogste categorieën als het gaat om bescherming tegen zichtbaar licht (VL, Visible Light). Het schadelijke UV (UltraViolet) wordt overigens 100% tegengehouden door de Cameleon lenzen, zoals dat bij alle Julbo lenzen het geval is. Evenals dat de Cameleon lenzen (eveneens als alle andere Julbo lenzen) tot klasse 1 behoren als het gaat om de plaats van het optisch centrum in de lenzen. Als deze namelijk goed (in het midden en op ooghoogte) is geplaatst, dan voorkomt dat hoofdpijn en vermoeide ogen omdat er geen sprake is van prismavorming.

Naast deze optische eigenschappen heeft de lens ook enkele bijzondere fysieke eigenschappen die een doorbraak betekenen op het gebied van zonnebrillen. Het gebruikte materiaal is NXT glas. NXT is veel lichter dan het glas dat normaal in zonnebrillen wordt gebruikt, is krasvaster en bovendien vervormt het niet. Hierdoor is het mogelijk om de lens mooi om het oog te 'bollen' zonder vertekening in de ooghoeken te laten optreden. Hierdoor kan dus optimale bescherming, ook tegen omgevingslicht, worden bereikt.

Cameleon: hoe feller het omgevingslicht, des te donkerder de lens wordt. De neusbrug is uitgevoerd met shock-proof en anti-slip inserts voor optimaal draagcomfort. De Julbo Typhoon is uitgerust met een geïntegreerd draagkoord dat gemakkelijk los kan worden gemaakt. Uiteraard wordt de Julbo Typhoon geleverd inclusief een lichte, maar zeer stevige, opbergbox.

Om te voorkomen dat je last krijgt van condens zijn de lenzen verder voorzien van een speciale 'hydrophobic' coating. Bij de modellen uit de Nautic-serie gaat het dan om een waterafstotende coating, terwijl de modellen uit de Outdoor-serie voorzien zijn van een anti-wasem coating.

Naast hoogwaardige lenzen is ook aan het draagcomfort van de Julbo Typhoon erg veel aandacht besteed. Zo kun je op de neusbrug antislip inserts vinden die er voor zorgen dat de bril niet van je neus af kan glijden, ook niet als je je behoorlijk inspant zoals tijdens hardlopen of fietsen. En ook de 'pootjes' zijn uitgevoerd met een strook rubber om verschuiving tegen te gaan. In deze zelfde pootjes zitten ook de bevestigingen voor het draagkoord. Deze is volledig geïntegreerd, maar kan ook gemakkelijk los worden gekoppeld.

De verkoopprijs van de Julbo Typhoon is EURO 139,95.

De Julbo Typhoon is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Julbo nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Bart van Driel (+31 (0)6 41 24 73 76).

Meer informatie over Julbo

Voor meer informatie over Julbo in het algemeen kun je ook de site van Julbo zelf bezoeken.

Meer informatie over zonnebrillen

Voor meer informatie over zonnebrillen kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Julbo:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }