foto

In de kijker: Deuter Aircontact 55+10

De Aircontact 55+10 van Deuter is een zeer comfortabele rugzak voor meerdaagse tochten. Bij het ontwerpen van deze rugzak is goed gekeken naar wat een rugzak nu eigenlijk moet doen tijdens het lopen: comfortabel aanvoelen, praktisch in het gebruik zijn en voldoende ruimte bieden voor het opbergen van de volledige uitrusting.

Aircontact systeem met 3D AirMesh

Deuter Aircontact 55+10De rugzak dankt zijn naam aan het vernuftige Aircontact-systeem dat Deuter heeft ontworpen voor hun rugzakken. Bij dit systeem wordt er op handige wijze gebruik gemaakt van het feit dat een goede doorstroming van lucht gelijk staat aan een goede ventilatie en dus draagcomfort. Het rugpand van de Aircontact 55+10 is dan ook voorzien van een speciaal 3D AirMesh dat tijdens het lopen twee functies heeft: het voelt comfortabel aan omdat het zacht is en het zorgt voor een pompende werking waardoor de lucht bij het rugpand goed kan circuleren. Inmiddels heeft veldstudie in samenwerking met de universiteit van Erlangen bewezen dat je hierdoor 15% minder gaat zweten dan bij traditionele rugzakken.

Dankzij het Aircontact-systeem is er optimaal draagcomfort Met Vari-Quick is de ruglengte snel te verstellen. De met 3D AirMesh gevulde heupband is zeer comfortabel. Uiteraard is de Aircontact 55+10 voorzien van een vak voor je hydratie-systeem.

Draagcomfort dankzij het X-frame en de heupband

Minder zweten is echter niet de enige voorwaarde voor een hoger draagcomfort van een rugzak. De last van de rugzak moet immers goed verdeeld worden, zodat je er het liefst zo min mogelijk van merkt tijdens het lopen. Dit wordt bij de Aircontact 55+10 bewerkstelligd door een speciaal X-frame dat in het rugpand is verwerkt, in combinatie met een zeer comfortabele heupband. Dankzij het X-frame beweegt de rugzak goed mee met alle bewegingen van de rug en blijft de rugzak dus te allen tijde stabiel. Bovendien zorgt het X-frame ervoor dat het gewicht van de rugzak goed wordt overgedragen aan de heupband zodat er veel minder gewicht op de schouders komt te liggen. De heupband is op zijn beurt zo ontworpen dat deze zich volledig aanpast aan de heupe van de persoon die de rugzak draagt. Daartoe is de heupband aan de binnenzijde voorzien van het 3D AirMesh en aan de buitenkant van compressiebanden om de band op exact de juiste strakheid af te stellen.

Meerdere verstelmogelijkheden

Elk lichaam is anders en dus is het van groot belang dat de rugzak goed kan worden aangepast aan bijvoorbeeld de ruglengte van de persoon die de rugzak gebruikt. Het Vari-Quick systeem van Deuter maakt dit zeer eenvoudig: het onderste aanhechtingspunt van de schouderbanden kan namelijk dankzij een simpele Velcro-sluiting snel naar boven of beneden worden verplaatst. Daardoor is de rugzak goed te gebruiken voor verschillende ruglengtes. Bovendien kunnen de zogenoemde load-lifters (de bovenste aanhechtingspunten van de schouderbanden) op twee verschillende hoogtes worden gefixeerd en is de hoogte van de borstband ook zonder problemen te verstellen.

Veel opbergmogelijkheden

De Aircontact 55+10 heeft veel verschillende vakken om het materiaal ordelijk op te bergen. Het grootste vak is opgedeeld in een klein ondervak (voorbijvoorbeeld de slaapzak) en een hoofdvak. Het tussenschot is met een rits aft e sluiten of juist geheel te verwijderen zodat er één groot vak ontstaat. Uiteraard is er een speciaal vak voor je hydratiesysteem aan de binnenkant van het rugpand geplaatst, met een opening voor je drinkslag. Aan beide zijden van de rugzak zijn vakken geplaatst voor een drinkfles of ander klein materiaal en boven ruime zijvakken die nog eens 6 liter aan extra opbergruimte bieden. Bijzonder detail: beide zijvakken zijn ook van binnenuit bereikbaar via het hoofdvak. Het topvak is voorzien van een binnen- en buitenvak en bevat aan de binnenzijde bovendien een SOS-paneel met uitleg over de internationale noodsignalen. Aan de buitenkant van de rugzak zijn er verder nog diverse lussen en straps geplaatst om bijvoorbeeld de ijspickel of wandelstokken aan te bevestigen.

Andere uitvoeringen (ook voor dames)

De Aircontact rugzak van Deuter is er overigens in diverse uitvoeringen, waarvan de 55+10 slechts één is. Zo zijn er grotere versies beschikbaar voor de heren (Aircontact 65+10 en de Aircontact 75+10), maar ook speciale dames-uitvoeringen (Aircontact 50+10 SL en de Aircontact 60+10 SL). Bij de SL-uitvoeringen is er goed gekeken naar de vrouwelijke anatomie. Zo zijn de rugpanden van de SL-rugzakken wat korter en zijn de schouderbanden van SL-rugzakken iets smaller en korter. Ook zijn de schouderbanden iets dichter bij elkaar geplaatst (om afglijden te voorkomen) en is de plaatsing van de heupband aangepast aan de vrouwelijke heup en dus onder een iets grotere hoek op de rugzak geplaatst.

Adviesverkoopprijs

De verkoopprijs van de Deuter Aircontact 55+10 is EURO 169,95.

Verkrijgbaarheid

De Deuter Aircontact 55+10 is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Deuter nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Lowa Benelux BV in Heerlen.

Meer informatie

Voor meer informatie over Deuter in het algemeen kun je ook de site van Deuter zelf bezoeken.

Voor meer informatie over rugzakken kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Deuter:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }