foto


Verbranding, kou en hitte

Er geldt een soort van algemene regel als het gaat om verbranding, bevriezing, etc.: probeer het slachtoffer terug naar normale lichaamstemperatuur te brengen met dezelfde snelheid als hij/zij is verbrand/onderkoeld is geraakt.

Enkele voorbeelden die heel duidelijk zijn: verbrandt iemand z'n vinger aan het kampvuur, dan gebeurt dat dus op een heel snelle wijze. De beste reactie is dan ook om meteen koud stromend water op de bewuste vinger(s) te doen om de pijn zo snel mogelijk te verminderen.

Tref je aan de andere kant iemand aan met bevroren vingers of tenen, opgelopen tijdens een (te) lange tocht in de sneeuw, dan is het juist niet goed om deze persoon direct bloot te stellen aan een straalkachel. Het slachtoffer zal je dat in dit geval ook vrij snel duidelijk maken, juist omdat het 'ontdooien' bijzonder pijnlijk is!

Weer een ander voorbeeld is iemand die bijvoorbeeld kopje onder is gegaan in een rivier met koud stromend smeltwater. Zo'n slachtoffer kun je het beste direct van alle natte kleren ontdoen en in een droge slaapzak of reddingsdeken stoppen. Wat ook goed helpt in een dergelijk geval is de lichaamswarmte van anderen of (als hij/zij eenmaal weer een beetje is bijgekomen) een warme kop soep.

Als je een slachtoffer vocht wilt toedienen (soep, thee, water in geval van hitteberoerte), zorg dan altijd dat deze niet te warm of te koud is. Lauwe thee of gewoon water op kamer-temperatuur werkt vaak het beste.


Zoals gezegd: bovenstaande is slechts een leiddraad. Mocht het misgaan, zorg dan dat je weet wat je moet doen: volg een officiële cursus!

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }