Nacht-hike
Hiking-site.nl SHOP

Over frummels, global of globaal en niet gekochte kaarten……

In dit verhaal geen spannende gebeurtenissen of spectaculaire beklimmingen maar een verslag van de Nachthike die onder de vlag van de Hiking Site op 3 November jl. is georganiseerd door mij.

Hoe het begon:
Omdat ik zelf in volcontinudienst werk en geregeld op de meest rare tijden leef is het er bij mij ingeslopen om ook heel laat in de avond en soms zelfs midden in de nacht wandelingen te maken.
Dit lopen in absolute rust door de polders rondom mijn woonplaats ben ik zeer op prijs gaan stellen en het idee om er eens iets mee te doen leek mij ook wel wat.
Ergens vroeg in de zomer plaatste ik dus een berichtje op het prikbord van deze site onder het kopje "Midnight Run" om eens uit te zoeken of er nu meer mensen deze kick begrepen.
Mijn bericht lokte redelijk wat reakties uit varierend van Wow, dat doe ik ook wel eens tot ik zou wel willen maar durf niet zo goed in mijn eentje 's nachts de weg op.
Hieruit is toen het idee ontstaan om een keer een nachtelijke hike te organiseren voor meerdere mensen.
Om een lang verhaal toch wat leesbaar te houden: op de avond van 3 November 2001 verzamelden zich 17 mensen in mijn huis om mee te doen aan de Hiking Site Nachthike.
De groep bestond uit 5 dames en 12 heren afkomstig uit o.a Friesland, Arnhem, de Achterhoek, Amsterdam, Rijen en natuurlijk Raymond en Yolanda, die op familiebezoek vanuit Spanje in ons land waren en gelijk van de gelegenheid gebruikt hebben gemaakt.
Waar ik ook veel plezier aan beleefd heb is Royce, de hond van Duncan. Een perfecte metgezel gedurende de tocht.

Omdat tijdens de voorbereidingen al snel duidelijk was geworden dat er verschillende voorkeuren waren is vooraf de tocht in 2 delen gesplitst:
Een deel van de mensen had alleen interesse in de wandeling, maar een kleinere groep wilde ook graag de tocht combineren met een bivak in de bossen.
Dit had tot gevolg dat er vooraf eerst een aantal auto's op strategische plekken geparkeerd moest worden om er voor te zorgen dat iedereen weer thuis kon komen.
Vooral de autorit terug uit Putte naar mijn huis in Halsteren zal mij nog lang bij blijven omdat ik daar geleerd heb dat een dame het voor elkaar kreeg om in een volgepakte auto de versnellingspook te bedienen zonder gebruik te maken van handen of voeten.
Dit soort ritten leidt al gauw tot een zekere meligheid, zodat deze mensen schaterend van de lach uit de auto rolde, helemaal vol van de avonturen van een zgn. frummel.
De lol hiervan zal een ieder die hier niet bij was volkomen ontgaan, maar het geeft wel aan dat de sfeer erg goed was.

Terug in Halsteren bleken ook de laatste deelnemers gearriveerd te zijn zodat we slechts 3 kwartier te laat aan de tocht konden beginnen. Na een bekertje goede Spaanse Cava namens de Hiking Site gedoneerd door Raymond Koome hing iedereen zijn bagage om en konden we van start.

Etappe 1: Halsteren -Huijbergen

Na een goed half uurtje onderweg te zijn viel mij op dat het achter mij een gezelligheid van jewelste was, iedereen liep te praten met iedereen, waarbij de meest uiteenlopende onderwerpen de revue passeerden, van recepten tot vakantieverhalen.
Door een gunstige speling van het lot was het weer meer dan perfect: volle maan voor het zicht, droog en vrijwel windstil.
Gelukkig kreeg de groep al snel door dat er goed zonder licht te lopen viel, zodat de Petzl lampjes meer en meer uit bleven, wat ik persoonlijk leuker vind.

Nadat we wat dieper het bos in gelopen waren viel mij het navigeren toch zwaarder dan verwacht, ik ken de geplande route goed, maar zo in het donker was voor mij ook een nieuwe ervaring. Mijn normale nachtwandelingen doe ik meestal aan de andere kant van het dorp, dus het was niet te voorkomen dat ik zo nu en dan een extra stukje moest inlassen om mijn weg weer te vinden.
Ik weet wel altijd globaal mijn weg te vinden, maar een enkele keer loopt het dan wel eens dood in de weilanden.
Ik weet wel dat ik het woord globaal erg veel gebruikt heb die nacht, maar vanuit de groep heb ik gelukkig weinig commentaar gehad over mijn navigatie kunsten. Het zal wel zoiets zijn als het Land der Blinden en ene Eenoog. Alleen mijn plannen voor de oprichting van Rob's Global Adventure Hike's zijn direct weer van tafel geveegd.
Noemenswaardig is nog het autootje met beslagen ramen langs een bosweggetje. Na dat we doorhadden wat daar gaande was werd het wel heel verleidelijk om daar stilletjes naar toe te lopen en vervolgens even met 16 Petzl lampjes en een zware Maglite de boel eens goed te verlichten.
Minder leuk vond ik de "encounter" met een auto die langs reed, stopte, waarna we door 4 plaatselijke hersenloze bierboeren getracteerd werden op een scheldkannonade met verwijzingen naar anale sex en hoerenlopen. De inhoud van deze berichtgeving sloeg helemaal nergens op, maar het geeft wel aan dat er zekere risico's verbonden zijn aan 's nachts op pad gaan. Ben je alleen dan ben je al snel een makkelijk slachtoffer voor dergelijke lui die uit verveling graag eens een eenzame wandelaar te pakken nemen.
Vermijd dus de doorgaande wegen, maar zoek je weg vooral in de stille achteraf wegen waar je gewoon niemand tegen komt. Juist in een bos loop je 's nachts het minste risico: weerwolven bestaan niet, gewone wolven komen helaas niet meer voor in dit land, en eventuele mensen in het bos zijn in principe banger voor jou dan jij voor hen.

Omdat we al met al toch behoorlijk wat tijd hadden verloren en de eerste tekenen van slijtage in de groep de kop begonnen op te steken heb ik een deel van de tocht aangepast en besloten om een flink stuk over een fietspad te lopen, minder leuk, maar wel sneller.
Ik denk niet dat daar veel mensen moeite mee hadden, want op mijn vraag of we door het bos door moesten gaan of de kortere, zekere, weg te nemen koos de groep redelijk makkelijk voor de laatste optie.
Om ongeveer 03:00, na een kleine 5 uur te hebben gelopen in flink tempo met een paar korte rustpauzes arriveerden we bij de auto's in Huijbergen.
Hier hebben we een flinke rustpauze ingelast, is er nog soep en koffie gedronken en afscheid genomen.
Een deel van de mensen wilde naar huis rijden, en een dame maakte gebruik van de mogelijkheid om met mijn vrouw mee te gaan en bij mij thuis te logeren.
De overgebleven 6 lopers zijn daarna doorgegaan om na nog eens een uur de tentjes op te zetten in het bos tussen Huijbergen en Putte.

Etappe 2: Huijbergen - Putte

Nadat we een geschikte plek hadden gevonden en de tentjes waren opgezet kwam Richard met een fantastische verrassing: brander, pan en een fles Glühwein. Normaal drink ik dit nooit, maar nu smaakte dit hemels. Na de wijn is er nog een aanslag gemaakt op de wiskey van Peter en om 05:30 dook iedereen zijn tentje in.
Het restant van de nacht is zonder incidenten verlopen, en om 09:30 was iedereen weer op.
Na een bak koffie en een ontbijt in de vorm van marsrepen hebben we de boel weer ingepakt en konden we beginnen aan het 2e deel van de wandeling. Grappig was de constatering dat we de tentjes slechts 3 meter van het pad hadden opgezet, terwijl we toch zeker wisten dat we een eindje het bos ingelopen waren. Dat heb je zo met bochten.

Dit deel van de wandeling liep door een schitterend stuk bos, alleen lukte het mij weer om ergens precies de verkeerde kant op te lopen. Gelukkig kwamen we een groepje Belgische wandelaars tegen onder begeleiding van een lieve dame met stafkaart.
Die heeft ons goed geholpen, en de goede kant op gestuurd. Gelukkig ziet een pad er weer heel anders uit als je het de tegengestelde richting uitloopt zodat het niet te saai werd.
Ook kom je steeds weer andere mountainbikers tegen, dus afwisseling was er genoeg.
Zo arriveerden we dus om een uur of 1 bij de auto's in Putte en waren we een half uurtje later weer in Halsteren, waar we uitgebreid hebben ontbeten met veel koffie, gebakken eieren en soep (!)

Dit is in grote lijnen het verhaal van de eerste Hiking Site nachthike. De eerste, want ik zal dit zeker herhalen. Ik heb hier zelf veel plezier aan gehad, maar ook dingen geleerd van de tocht:
Ten eerste zal ik het geld dat spontaan werd ingezameld door de deelnemers (Allemaal heel erg bedankt, het was niet mijn bedoeling om ergens een bijdrage voor te vragen) besteden aan een aantal goede stafkaarten van de omgeving. Ten tweede wil ik de tocht volgende keer andersom lopen.
Een deel van de route problemen zijn ontstaan door vermoeidheid en slaap, en dan zit je net in het gedeelte waar je de weg minder goed kent.
Door andersom te lopen maak ik het me een stuk makkelijker, voor mezelf en voor de deelnemers.
Ook zal ik volgende keer weer mijn EHBO spullen meenemen, gelukkig heb ik nu maar 1 beginnende blaar hoeven behandelen, maar met dat ene compeed plakkertje voorkom je een hoop narigheid bij de deelnemers.
Verder viel mij op dat de mensen in de groep allemaal bereid waren om een handje toe te steken in plaats van alleen maar mee te lopen. Zo is bijvoorbeeld tot 2 keer toe de afwas gedaan bij mij door mensen die hebben meegegeten. Kleine dingen misschien, maar wel erg tof!
Ik heb van veel mensen te horen gekregen hoe goed ik alles geregeld had, maar ik wil deze eer delen met mijn vrouw Anja, die ook veel van het werk voor haar rekening heeft genomen, en de hele groep. We hebben het met zijn allen gedaan en voor elkaar gekregen, bedankt allemaal.
Tot een volgende keer,
Rob Plas


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 08-04-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]