Klimmen in Haarlem
Hiking-site.nl SHOP

Sportklimmen in Haarlem

Op zondag 2 September gingen we sportklimmen in Haarlem. Hieronder een verslag van Dennis...

Op het moment dat ik dit typ heb ik nog een gevoel in mijn onderarmen alsof ik heb meegedaan aan een wedstrijdje dinosaurusliften dus ondanks mijn gebruikelijke breedsprakigheid ga ik toch eens proberen dit stukje tot een kort einde te brengen.
Blijkbaar kan je tegenwoordig op zondag ook al nergens meer heen zonder in de file te staan, want op de A9 stond ik in maar liefst 3 km zonder dat daar zoals gebruikelijk een oorzaak voor aan te wijzen valt. Ik dan ook min of meer verwacht dat de hele groep al compleet zou zijn toen ik om 10 voor half 4 binnen kwam maar alleen Peter en Anjali waren aanwezig; en blijkbaar al een tijdje want hij had haar al de muur in gejaagd. In de loop van het volgende kwartier komt iedereen zo'n beetje binnen hoewel we ene Patty blijven missen.
Het blijkt dat niemand een fototoestel bij zich heeft omdat iedereen of zonder rolletje zat (guilty as charged) of het gewoon vergeten is. Geen spannende actie foto's dus, maar ook geen compromitterend bewijsmateriaal.
Na het uitwisselen van wat vrouw-onvriendelijke moppen ("wat is de overeenkomst tussen een orkaan en een vrouw? Als ze komen zijn ze nat en warm en als ze weggaan nemen ze je huis en auto mee") zit de stemming erin en wordt het tijd voor wat actie. Ik blijk niet de enige leek te zijn en Peter geeft tekst en uitleg over het zekeren aan drie echte leken (Anjali, Conny en ik) en Jutta die beweert weinig tot geen ervaring te hebben maar die wij ervan verdenken stiekem topklimster incogito te zijn.
Peter aan het oefenen voor het dagje klimmen... (foto:Laurent Couteau)Hoe dan ook, zoals Peter het uitlegt is het volmaakt logisch maar als ik begin met zekeren terwijl Anjali klimt kom ik binnen 10 seconden met mijn armen in de knoop aangezien ik wat rechtshandige acties probeer linkshandig uit te voeren; of misschien was het ook wel omgekeerd. Gevolg is wel dat ik weet niet meer wat links en rechts is en kan nauwelijks het tempo waarin Anjali klimt bijbenen met het strak houden van het touw. Tijd voor wat extra oefening dus....
Als ikzelf een poging kan wagen om te klimmen vrees ik het ergste aangezien ik al hoogtevrees heb op de onderste tree van de keukentrap maar tot mijn verbazing is het laatste waar ik aan denk als ik omhoog ga de hoogte waar ik zit. Ik heb het druk genoeg met het zoeken van de juiste uitsteeksels om hogerop te komen (waarom zitten die dingen toch op van die rare plaatsen; dat moet toch makkelijker kunnen :-)). Het enige moment dat ik me even zorgen maak is wanneer ik weer naar beneden moet; het kost een paar seconden voordat ik mezelf zo ver kan krijgen om mijn handen van de muur los te laten en naar achteren te leunen. Natuurlijk zit ik vast en zo, maar toch...
Dat degene die beneden staat toch wel enig gewicht in de schaal moet gooien blijkt al snel als Jutta na het klimmen wil dalen terwijl Anjali daar tegengewicht aan moet geven. Even lijkt het op een slapstick van Laurel en Hardy als Anjali dreigt op te stijgen maar Peter gaat er als extra ballast aanhangen om een en ander tot een goed einde te brengen.
Na een paar klimpogingen van diverse personen zijn de "beginnelingen" het er wel overeens dat je er behoorlijk moeie armen van krijgt. Jurgen beweert dat hij na zijn eerste keer klimmen de volgende dag op het werk zijn muis niet meer omhoog kreeg. Ik weet niet helemaal wat hij daarmee bedoelt, en ik weet ook niet helemaal of ik dat wel wil weten. Feit is wel dat ik na een wat langere klim (voor mijn doen dan) inderdaad behoorlijk trillende handen en kramp in mijn vingers heb.
Tijdens een algemene rustpauze wordt Jurgen aangewezen om het goede voorbeeld te geven en vervolgens wordt hij onder aanmoedigingen zo ongeveer de wand in gejaagd. Het eerste stuk gaat redelijk goed maar hij blijft steken op een plek met wat kleine moeilijk geplaatste nopjes. Hij probeert nog van positie te veranderen maar zoals iemand treffend opmerkte lijkt zijn poging meer op een kruising tussen een stretch-oefening en een paringsdans. De beste stuurlui zitten zoals gewoonlijk beneden op een stoel.
Na Jurgen's poging doet Peter vervolgens even voor hoe hij omhoog had moeten gaan en haalt hij het tot het dak.
Peter en Bikkel Duncan worden nu behoorlijk fanatiek en demonstreren hoe je al klimmend een touw uit zet terwijl de meeste anderen meer toeschouwer worden dan klimmer. Conny heeft het voor elkaar gekregen om op beide armen en benen schaafwondjes op te lopen en ze begint ook al een beetje ongelukkig te lopen zodat ze het voor gezien houdt. Dat ongelukkig lopen kan ik me indenken; waar de klimschoentjes aanvankelijk nog prettig zaten beginnen ze ook bij mij behoorlijk mijn tenen af te klemmen.
In de "gemakkelijke" hoek doe ik nog twee klimmen waarbij ik in beide gevallen de top haal maar mijn vingers beginnen behoorlijk te protesteren. Na nog uitgebreid bij iedereen gekeken te hebben zie ik Jutta nog (met twee rustpauzes weliswaar) op een ogenschijnlijk niet zo moeilijke route omhoog gaan, maar als ik het 10 minuten later zelf probeer krijg ik na een paar meter acute kramp in mijn linker onderarm en besluit ik dat het mooi geweest is voor vandaag. Iedereen blijkt er zo wel over te denken en de spullen worden bij elkaar gezocht. Peter mag zich nog even bezig houden met waar hij volgens Anjali het best in is; namelijk haar van kledingstukken ontdoen.
We kleppen nog wat na over onder andere de af en toe verbazende berichten op deze site en er worden al wilde plannen gemaakt voor een klimmiddag in Bergschenhoek waarbij mij de borrel achteraf wordt toebedacht. Uiteindelijk is het na 7en als ieder weer zijn weg gaat na deze wat mij betreft geslaagde dag.

Rest mij nog Peter, Jurgen, Duncan te bedanken voor de begeleiding en Peter ook nog voor het initiatief. Deze ervaring is wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Dennis
aka aqdennis


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 08-04-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]