Kayakken
Hiking-site.nl SHOP

Kajakken op de Loosdrechtse Plassen

2 augustus 2003

Het was nog voor de periode in augustus 2003 die men 'de hittegolf' noemde. Nog ruimschoots voor de tijd dat de machtige Mens het zoute water zou binnenlaten in de leefgebieden van de wezens die zwakker zijn dan hijzelf en daarmee voor altijd een einde makend aan hun fragiele levens. Het was nog voor de tijd dat de belangen van De Mens zonder scrupulus hoger werden geacht dan de belangen van datgene waarvoor Hij zichzelf verantwoordelijk heeft gesteld. Zonder weerwoord, omdat juist in deze tijden van nood de groenlinkse godin der Nederlandse natuur in barensnood aan haar bedstede gekluisterd lag, maar niet zonder waarschuwing van de natuur zelf in de vorm van brekende dijken. Deze vertelling speelde zich voor dit alles af, in de tijd dat wij ons nog onbekommerd en zonder schuldgevoel in een zoete natte wereld konden begeven...

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat wij, voorgedreven door onze spierkracht en onze fantasie, onze peddels ritmisch lieten neerplonzen in het water van de Loosdrechtse plassen. Ritmisch, maar niet altijd in dezelfde maat. Of het bewust was of niet weet ik niet, maar het was duidelijk dat sommigen onder ons meer dan gemiddelde belangstelling toonden voor de rietkragen aan beide zijden van het water. Een bizar toeval wilde dat het vooral vrouwelijke deelnemers leken te zijn die getuigden van zulk een brede interesse en die ook de extra af te leggen afstand, die onvermijdelijk aan een zigzagkoers verbonden is, voor lief namen. Vooral Petra en Marieke leken hierin onvermoeibaar.
Enige tijd daarvoor hadden wij ons in alle rust verzameld op het terras van De Eerste Aanleg. Het was al snel duidelijk dat het een warme dag zou worden. Een hete dag noemde ik het toen, niet wetende wat ons enige weken later nog te wachten zou staan. Laten we het op een aardig warme dag houden. Langzaam druppelden de deelnemers binnen tot onze hoofdman Peter (ik kon het niet laten om hem 'grote smurf' te noemen, zoals ik elke hoofdman 'grote smurf' noem) ons op nonchalante wijze de keuze gaf tussen de rest van de dag bier drinken op het terras of onze kajaks te bemannen en te bevrouwen. De keuze was snel gemaakt. Koud bier op een zomerse dag smaakt natuurlijk niet, al helemaal niet op een terrasje aan het water. Dus al snel stonden we aan een iets te hoge kade om op iets te onhandige wijze ons in iets te smalle kajaks te wurmen die in eerste instantie iets te instabiel aanvoelde. Ik probeerde de niet helemaal latente angst voor kapseizen luchtig weg te wuiven door de ervaren rotten te vragen of ze zeker natuurlijk nooit omsloegen. Het antwoord was minder geruststellend dan ik hoopte. Geen kajak leek van dezelfde kleur of lengte en wij moeten een bonte verzamelijk geweest zijn terwijl we kris kras door elkaar varend het niet al te ruime sop kozen. Vooruit, achteruit, elkaar af en toe rakend en zelfs elkaars boot bij tijd en wijle vastklampend alsof we nooit meer zouden loslaten. Maar het was niets dan koudwatervrees en na wat oefenen hier en wat uitleg daar kregen we allemaal onze neuzen in dezelfde richting en vertrokken we voor onze ontdekkingsreis over het water. Dankzij het verschil in ervaring, conditie en vaartuigen hadden we allemaal ons eigen tempo en vormden we na enige tijd een lange sliert, steevast aangevoerd door Peter. Peter zorgde subtiel dat hij aan kop bleef. Wanneer een of andere onverlaat het in z'n hoofd haalde om een vrij uitzicht naar voren te bemachtigen door vooraan te gaan varen werd hij als straf de verkeerde kant op gestuurd. Ondergetekende werd zelfs tijdens een kleine demarage op volle snelheid van achteren aangetikt en met een zwierig boogje het riet ingedreven.

De staart van onze waterslang was minder omstreden, deze was stevig in handen van Dick. Dick, de moeder van alle doorzetters. Het was zijn eerste kanotocht en misschien was het wel zijn onervarenheid die hem ertoe bracht om een kano te kiezen met twee gaten in de bodem. Misschien dacht hij dat het water wat voor naar binnenliep er achter weer uit zou lopen. Uiteindelijk heeft hij de hele 16 km deels roeiend , deels watertrappend, maar grotendeels zwoegend afgelegd.
Spelevaren, dat was het vooral. Van links naar rechts tussen de eenden en de waterlelies door. Af en toe bedacht Peter een uitdaging door een piepklein smal slootje in te varen, waar je al je stuurmanskunst nodig had om er elegant doorheen te laveren. Wat ik frappant vond was toen hij een uitdaging aankondigde en tegelijkertijd een makkelijkere route aanwees dat onze dames, Marieke, Nienke en Petra, zonder een seconde te twijfelen rechtsomkeert maakte. En wel zo abrupt dat ik me zelfs even over de behendigheid van die beweging zelf verbaasde.
Lunchen deden we op een eilandje. Het was eigenlijk niets anders dan een grote veredelde bloembak met zwart zand en wat onkruid, maar toch een eilandje. Zo'n eilandje heeft altijd wel wat, je hebt namelijk een beetje het gevoel dat het bijzonder is omdat je er niet zomaar naartoe kan wandelen. Heel diep van binnen voel ik zelfs wel eens de aandrang om mensen aan de overkant te gaan uitschelden omdat ze toch niet bij je kunnen. Ik was dan ook lichtelijk verrast toen er opeens iemand aan de overkant ons begon uit te schelden toen we even later een doorgang zochten naar een andere sloot. Een oude man vond dat wij daar niet naar mochten zoeken en begon dat scheldend uit te leggen. Maar eigenlijk denk ik dat hij dat gewoon niet kon laten omdat hij ook op een eilandje stond. We vonden een doorgang naar de Vecht en daar waren de omstandigheden wat anders. Grote tsunami-makende boten verschoven mijn zwaartepunt af en toe gevaarlijk uit het midden. Hier was Dick duidelijk in het voordeel, want een kano die tot aan je oksels vol water staat slaat niet om. En al zou hij wel omslaan dan zou hij het verschil wellicht niet eens merken. De vecht was leuk en spannend, maar toch was ik wel blij toen we via een sluisje de plassen weer opzochten. Die sluisjes zijn volgens mij broeinesten van frustraties omdat alle boten daar op elkaar moeten gaan liggen wachten. Wij droegen onze kano's langs de sluizen in plaats van dat we ons in het gewoel waagden. Qua tijd maakte het weinig uit omdat we allemaal op elkaar moesten wachten, maar het is wel geinig om net te doen alsof je sneller bent dan de overige watertoerist en wat snedige opmerkingen te roepen naar die plezierbootjes die in de sluis liggen te stressen. Daar hadden we Peter dus voor en af en toe vroeg ik me af hoe lang het zou duren voordat hij een welgemikte klap tussen z'n ogen zou krijgen van de een of andere gestresste yup die na een net iets te drukke week net iets te lang moest wachten bij net iets te veel sluisjes en dan een net iets te lollige opmerking naar z'n hoofd krijgt over z'n vrouw.
Maar zo vredig als we vertrokken waren bereikten we de Eerste Aanleg weer. Stram en stijf voltooiden we onze laatste riskante evenwichtsoefeningen en tevreden met het feit dat ik alles droog had kunnen houden draaide ik me om. Ik keek recht in het grijnzende gezicht van onze grote smurf terwijl hij de trekker overhaalde van het waterpistool dat hij van zijn naamgenoot had geleend en waarmee hij nu een paar flinke waterstralen in mijn kruis schoot, zucht. Ik verontschuldigde me bij de mensen op het terras dat er maar weinig sanitaire mogelijkheden waren tijdens een kajaktrip en dat een man nou eenmaal moet doen wat een man moet doen (C.Eastwood).

Moe en voldaan begaven we ons naar een knus eethuisje waar we een gezellige en geslaagde dag in stijl afsloten. Spareribs, mixed grills en gesprekken die begonnen met verhalen over wc-rollen en zelfs complete mensen die in kuiltjes stront rolden en eindigden met filosofisch/religieus getinte beschouwingen over het leven, het heelal en de rest. Kortom, gezellige chaos de hiking-site waardig, een leuke dag.

Nico


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]