Vanishing World Mireille de la Lex en Fredrik Granath
Vijf jaar lang werd er gewerkt aan de foto’s van dit schitterende boekwerk. Het geeft een beeld van de bewoners van de Noordpool en hoe zij leven. Maar tegelijkertijd is het boek een noodoproep om te laten zien wat er verloren zou kunnen gaan als we niet beter omgaan met het milieu. En of je nu wel of niet achter de acties met betrekking tot ‘global warming’ staat: na het doorlezen en bekijken van dit boek kijk je met geheel andere ogen naar de Noordpool en haar bewoners.
Schitterende foto’s
Mireille de la Lez moest de meest extreme kou weerstaan om te kmen tot het resultaat dat je indit boek kunt bekijken. Maar het is het waard geweest: het boek staat werkelijk vol met schitterende foto’s. Foto’s van het indrukwekkende landschap, van de bewoners (ijsberen, zeehonden, vogels, etc.), maar ook van de fotografe zelf als zij aan het werk is. De foto’s geven een beeld van waar de dieren in deze omgeving mee te maken krijgen en hoe die omgeving, hoewel steeds in verandering, altijd onverbiddelijk en ijskoud is.
Sterke teksten
De foto’s zijn voorzien van sterke teksten. En hoewel ze uiteraard onmisbaar zijn, krijgen ze toch veel minder belang dan de foto’s. De teksten zijn dan ook vaak kort, to-the-point en vaak ook confronterend. Zeker als je leest wat de invloed (zowel grootschalig als kleinschalig) van de mens is op dit gebied en de bewoners. Maar die confrontatie is goed, want met dit boek maken zowel fotografe als schrijfster een duidelijke statement naar de rest van de wereld. Maar dan wel een statement in een schitterende vorm.
Goede verhaallijn
Het boek en de bijbehorende teksten zijn met zorg samengesteld. Er zit dan ook een goede ‘verhaallijn’ in het boek, als je dat zo al mag noemen. Als lezer maak je kennis met het gebied en de bewoners. Op die manier weet je waar het over gaat als we over de Noordpool spreken. Aan het eind van het boek wordt ook de toekomst van de Noordpool besproken en hoe wij daar wellicht invloed op hebben.
The making of…
Extra interessant (voor de liefhebbers) is vervolgens het hoofdstuk waarin wordt uitgelegd hoe de foto’s tot stand zijn gekomen. Een soort van ‘the making of…’ dus, waarin je kunt lezen wat voor materiaal een fotograaf meeneemt die vijf jaar lang werkt aan het fotograferen onder de meest barre omstandigheden. Erg leuk is het daarbij te lezen hoe de bewoners (bijvoorbeeld een poolvos) omgaat met deze bezoekers. En hoe de bezoekers vervolgens de vos moeten achtervolgen om een volgeschoten film terug te kunnen krijgen. Op die manier krijg je een veel beter beeld van wat er allemaal door het hoofd gaat van de fotografe tijdens de shootings.
Make a difference
Uiteraard wordt een dergelijk boek ook afgesloten met een ‘call for action’ of zoals het in dit geval heet: ‘We can also make a difference together’. Daarbij wordt een lijst van instanties en web-adressen gegeven waar je meer informatie kunt vinden over het International Polyar Year, het Wereld Natuurfonds en klimaatveranderingen. Van het boek zelf is er ook een website: http://www.vanishingworld.net/
Over Nilsson & LammVeel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Vanishing World' van Mireille de la Lex en Fredrik Granath.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Fietsen langs brouwerijen (Rutger van den Hoofdakker) Costa Brava, Catalunya East - Pyrenees to Barcelona (Roger Büdeler) Planeet Aarde, de making of (David Nicholson-Lord) Puur presteren (Hans van der Meulen en Wilco van Rooijen) Adventure Britain (Demi Taylor) Walking Italy (Gillian en John Souter) Bomen (Bruno P. Kremer) Slovenië (David Robertson en Sarah Stewart) Nordic Walking in de praktijk (Marco Maas) IJsland (Ger Meesters) Hart van Portugal (Roel Klein en Bert Stok) Op drift tussen Alaska en Siberië (Dixie Dansercoer) Het geheim van de Peña Collarada (Ton Joosten) Tour of the Matterhorn (Hilary Sharp) Handboek knopen (Des Pawson) Met andere ogen (Sabriye Tenberken) Routegids Nordic Walking (ANWB) Met uitzicht op de Écrins (Noes Lautier en Robert Eckhardt) The Andes, a trekking guide (John en Cathy Biggar) Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) Op Reis! (Craig Doyle (red.)) Naar nieuwe hoogte (Wilco van Rooijen) GPS Wijzer (Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek) Barcelona, de grote verleidster (Robert Hughes)
|