Justi Carey en Roy Clark: Trekking in Slovenia
ISBN: 9781852845667
252 pagina's
Uitgeverij: Cicerone Press
Importeur: Nilsson & Lamm

Bestel dit boek bij:
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


Trekking in Slovenia (The Slovene High Level Route)
Justi Carey en Roy Clark

Jaren geleden zat professor Ivan Sumljak uit te rusten tijdens een tocht door de Bergen en bewonderde hij het uitzicht om zich heen. Op dat moment ontstond bij hem het idee om de schoonheid van het Sloveense landschap op een bijzondere manier voor anderen bereikbaar te maken: door verschillende gemarkeerde routes als het ware aan elkaar te koppelen. Zo ontstond de Slovenska Planinska (SPP), de Transverzala of Route 1. Allemaal dezelfde naam voor een schitterende route van bijna 550 kilometer langs de mooiste uitzichten van Slovenië.

Eerste Engelstalige gids

Er zijn slechts weinig trekkinggidsen te vinden in het Engels of enige andere taal dan het Sloveens over (meerdaagse) tochten in dit land. De beste gidsen zijn in het Sloveens en dat is nu eenmaal niet een taal die veel mensen buiten dat land beheersen. Deze Cicerone Guide is de eerste Engelstalige gids met betrekking tot de SPP, maar tevens één van de eerste Engelstalige gidsen die trekking in Slovenië op een dusdanig uitgebreide manier beschrijft. Daarmee is deze gids niet alleen geschikt voor mensen die (delen van) de SPP willen lopen, maar zeker ook voor andere mensen die met wandelschoenen en een rugzak op pad willen in Slovenië.

Beschrijving volgens Sloveense traditie

De beschrijving van de SPP in deze gids is geheel volgens de Sloveense traditie. Of eigenlijk volgens de gedachte waarmee de route destijds (in 1954) is opgezet: je volgt de route om te genieten, niet om te presteren. De route is dan ook verdeeld in verschillende ‘stages’ (etappes) van elk meerdere dagen. Als wandelaar hoef je de etappes niet in volgorde te lopen of perse allemaal te lopen: je kijkt gewoon welke je wanneer wilt lopen en gaat vervolgens op pad. De traditie in Slovenië is dat je elke top die je beklimt vastlegt: ofwel middels een aantekening in het topboek, ofwel door een stempel in je routeboek te zetten. Ook voor de SPP zijn er stempels te ‘bemachtigen’ bij de diverse hutten en op veel van de toppen, maar veel Slovenen gaan daar heel relaxed mee om. Ofwel ze krijgen hun routeboek nooit vol omdat ze simpelweg geen stempels vragen/plaatsen, ofwel ze volgen gewoon die delen van de route die ze leuk vinden en doen daar vervolgens jaren over in plaats van de 7 weken die er voor de route staan.

12 etappes

Zoals gezegd is de totale route verdeeld in verschillende etappes, 12 in totaal. Elk van deze etappes bestaat uit 3 tot 6 dagen wandelen op hoogte, waarbij ook stukken via ferrata niet geschuwd worden. Begin- en eindpunt van de etappes zijn echter altijd per openbaar vervoer bereikbaar. Daardoor is het erg gemakkelijk om zelf verschillende etappes uit te kiezen die je wilt lopen of bijvoorbeeld etappes die te zwaar lijken gewoon over te slaan. Zoals de auteurs van het boek meerdere malen aangeven: het genieten gaat ver vóór het presteren! In de inleiding over de route kun je een korte beschrijving van de verschillende etappes lezen, zodat je een keuze kunt maken als je dat wilt.

Informatie per etappe en per dag

Bij elke etappe wordt praktische informatie over totale afstand, tijd, moeilijkheid, hoogteverschillen, te gebruiken kaart en bereikbaarheid per openbaar vervoer duidelijk weergegeven in een apart blok. Daarna volgt een korte beschrijving van de etappe, gevolgd door beschrijvingen van de verschillende dagen van de betreffende etappe. Ook per dag staat steeds duidelijk de praktische informatie in een apart blok aangegeven, uiteraard met informatie over waar je eventueel een stempel kunt halen. Het boekje om deze stempels in te plaatsen kun je overigens zowel bij lokale VVV’s als de nationale klimorganisatie (Planinska Zveza Slovenije, PZS) verkrijgen. Een hoogteprofiel per dag geeft je idee over hoe veel er geklommen en gedaald moet worden, terwijl een overzichtskaart helpt om je te situeren. Het aantal foto’s is beperkt gehouden, maar de foto’s die zijn opgenomen in de gids zijn voorzien van duidelijke beschrijvingen en zeker de moeite van het bekijken waard.

Praktische appendices

Achterin de gids zijn meerdere appendices opgenomen met praktische informatie. Denk daarbij aan een overzicht van handige Engelstalige(!) boeken, een korte inleiding in de Sloveense taal, een overzicht van het beschikbare openbaar vervoer en overzichtelijke tabellen van de verschillende (dag)etappes van de gehele route. Extra handig vind ik persoonlijk het overzicht van hutten, inclusief telefoonnummers om te reserveren.

Voor de avontuurlijke buitensporter

Slovenië is door veel buitensporters nog niet ontdekt, terwijl het land een schitterende natuur herbergt. Het aantal mogelijkheden om te wandelen in de bergen zijn nagenoeg ontelbaar en deze gids geeft je slechts een idee van het topje van de ijsberg om het zo te zeggen. Buitensporters die het avontuur willen aangaan zullen van deze gids echter veel nut hebben en blij zijn met de informatie die de auteurs hebben verzameld.

Over Cicerone Press

Cicerone Press is een oude bekende als het gaat om gidsen voor buitensporters. Reeds meer dan 30 jaar publiceert Cicerone gidsen voor niet alleen populaire plekke, maar ook afgelegen en minder bekende (berg)wandelgebieden. Zo kun je naast bovenstaand boek niet alleen gidsen vinden over Spaanse Pyreneeën of de GR20 op Corsica, maar bijvoorbeeld ook de Ala Dag-regio in Turkije of trekking in de Caucausus. Naast wandelroutegidsen publiceert Cicerone ook diverse boeken over technieken, mountainbiken en kayakken.

Over Nilsson & Lamm

Veel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.

De meningen van anderen over dit boek

Er zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Trekking in Slovenia (The Slovene High Level Route)' van Justi Carey en Roy Clark.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Planeet Aarde, de making of (David Nicholson-Lord)
100 beroemde reizen (Keith Lye)
Het treintje van de weemoed (Rudolf Bakker)
Alles over GPS (Jaap van Raffe en Tineke de Boer)
Walking the French Alps: GR5 (Martin Collins)
Hoe word ik wereldreiziger? (Marcel Gansevoort)
Nordic Walking (Praktische gids bij de nieuwste fitnesstrend) (Urs Gerig)
Glockner-Region (Walter Mair)
Survival Gids (ANWB)
Wandelen met je hond (Nicky Gootjes)
Daar brak m'n hak (Jennifer L. Leo (red.))
Oost-Provence, Alpes - Côte d'Azur (John en Pat Underwood)
Overleven op de K2 (Wilco van Rooijen)
Het Worst-Case Scenario Survival Handboek (Joshua Piven en David Borgenicht)
Survival medicine (Christo Motz)
Klem (Aron Ralston)
Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand)
Wandelen door de mooiste dorpen van Wallonië (Jacques Maget)
Hiking trails of South Africa (Willie en Sandra Olivier)
Verantwoord klettersteigen voor beginners en gevorderden (Martin Drost)
Op zoek naar evenwicht (Ronald Naar)
Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel (Désanne van Brederode e.a.)
Het WORST-CASE SCENARIO Survival Handboek OP REIS (Joshua Piven en David Borgenicht)
SAS Survival Guide (John Wiseman)
Succesvol fotograferen (Tom Ang)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]