Tussen Orinoco en Amazone Redmond O'Hanlon
Op de voorkant van dit boek valt als commentaar van Boudewijn Büch te lezen: 'De grootste reisschrijver van de twintigste eeuw'. Achterop staat een reactie van The Observer: 'Een eersteklas boek, geestig en intelligent en voortduren uiterst onderhoudend'. Bij het lezen van zulke uitspraken zul je al snel zin krijgen om samen met O'Hanlon de reis te maken 'naar het hart van het Amazonegebied'.
Helaas valt het verhaal echter een beetje tegen. Zeker is het hier en daar 'onderhoudend en geestig', maar jammergenoeg is het op veel stukken ook langdradig en daardoor droge kost om doorheen te komen. De humor is er slechts met vlagen en dat valt juist op als je al enkele pagina's aan het doorlezen bent waar die humor juist ver te zoeken is. Dat neemt echter niet weg dat het een schitterende reisbeschrijving is.
O'Hanlon reisde immers vier maanden lang over de rivieren van het Amazonegebied. Niet in zijn eentje, maar met een zwaar bevochten reisgenoot omdat niemand anders meewilde. Tijdens de tocht komt O'Hanlon er echter achter dat reisgenoten niet altijd zijn zoals je ze vantevoren had voorgesteld.
Voor de liefhebbers van uitvoerige reisverhalen of van het leven in het Amazonegebied in het bijzonder is dit boek een aanrader: O'Hanlon beschrijft alles zeer nauwkeurig en zo kom je ook goed te weten hoe de mensen er leven en wat voor eigenaardigheden je als reiziger in zo'n afgelegen gebied zoal kunt tegenkomen. Wél moet je daarvoor af en toe dus behoorlijk doorploegen, want zijn beschrijvingen zijn lang niet altijd even interessant of onderhoudend als de kreten op de kaft doen vermoeden.
Over de auteur Redmond O'Hanlon (1947) staat alom bekend als schrijver van reisverhalen vol humor. Tussen Orinoco en Amazone is een klassieker in de reisliteratuur. Tegenwoordig schrijft hij onder andere voor The Sunday Times.
Over Uitgeverij Maarten Muntinga bv De Rainbow Pockets van Uitgeverij Maarten Muntinga zijn een graag geziene aanvulling op de verzameling van lezers. De boeken zijn zonder uitzondering laag geprijsd en bieden op die manier een lage drempel om veel te lezen. Naast bovengenoemd boek zijn er Rainbow Pockets van onder andere Ronald Naar, Isabelle Eberhardt en Hella S. Haasse.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.50. Er zijn 2 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Tussen Orinoco en Amazone' van Redmond O'Hanlon.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
De gouden capuchon (Frank van Rijn) Wandelboek Hoge Venen (Julien van Remoortere) Ray Mears goes walkabout (Ray Mears) 123 Natuurgids Paddenstoelen (Ewald Gerhardt) Wandelen met je hond (Nicky Gootjes) Garmin GPS Gids (Peter Gielen) Wandelen in Nieuw-Zeeland (Zuidereiland) (Hans Wismeijer en Marijke Sarneel) Wandelen in Västernorrland (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Topografische Atlas België (Nationaal Geografisch Instituut) South Eastern Europe Rock Climbing Atlas (Wynand Groenewegen & Marloes van den Berg) Wandelgids Nederland (Pieter-Paul van Laake) ANWB Natuurgids (Ursula Stichmann-Marny (red.)) Met uitzicht op de Mont Blanc (Noes Lautier en Robert Weijdert) Stappen tellen naar de top (Rozemarijn Janssen) Een Grens van Steen (Herman Vuijsje) Alles over geocaching (Jaap van Raffe en Tineke de Boer) De backpack-trail (Jonathan Evans) No shitting in the toilet (Peter Moore) Een vrijgevochten doorzetter (Ab ter Haar) Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar) Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough) By any means (Charley Boorman) Wandelgids La Palma (Susanne Lipps) Terug naar Togo (Martien den Haan) Tibet - Escape from the roof of the world (Dieter Glogowski en Franz Binder)
|