Te voet naar Santiago de Compostella De kustroute Paco Nadal
2010 is een bijzonder jaar voor de route naar Santiago de Compostella. In dit jaar valt de naamdag van Sint Jacobus namelijk op een zondag en daardoor is dit jaar automatisch een heilig jaar. Daardoor kan de route op extra veel belangstelling rekenen en zie je in allerlei (Spaanse) buitensport en wandelbladen dan ook continu specials over de route verschijnen. Uitgeverij Elmar komt precies in dit speciale jaar met een zeer complete fiets- en wandelgids van de kustroute naar Santiago de Compostella
Enorm praktisch
Bij het openslaan van deze gids valt direct één ding op: het is een ontzettend praktische gids. Bij elke etappe is een zeer handige overzichtskaart geplaatst met daarin alle info die van belang is voor de pelgrim: waar kun je eten, overnachten, geld pinnen, een dokter of apotheek vinden, etc. Daardoor kun je in één oogopslag zien waar je onderweg kunt stoppen om bijvoorbeeld te eten of gewoon boodschappen te doen. Dat maakt de kaartjes zeer bruikbaar, omdat ze daarmee essentiële informatie geven aan de wandelende of fietsende pelgrim. Overigens wordt informatie over boodschappen en eten en drinken ook bij elke etappe apart beschreven in de kantlijn.
Veel foto’s
Iets anders dat opvalt aan de gids is de grote hoeveelheid foto’s. Het leuke aan de foto’s is dat er niet alleen aandacht is voor het landschap en gebouwen, maar ook voor kunst en cultuur. Niet vreemd als je bedenkt dat er in de inleiding van het boek speciaal een kort hoofdstuk aan kunst langs de route wordt gewijd. De foto’s geven een goed beeld van de verschillende etappes en zijn ook netjes voorzien van een onderschrift.
Hoogteprofielen
Zowel de wandelaars als de fietsers zullen de hoogteprofielen weten te waarderen. Hoogteverschil tijdens een etappe zegt namelijk vaak meer dan afstand. Bij elke etappe staat dan ook netjes aangegeven wat je mag verwachten aan klim- en afdaalmeters. Hierbij geeft het hoogteprofiel naast hoogte en afstand tevens enkele belangrijke of kenmerkende punten tijdens de route weer, zodat je je snel kunt oriënteren als pelgrim.
Onderdak
Uiteraard is er veel aandacht voor de verschillende soorten van onderdak tijdens de tocht. Per etappe worden de mogelijke albergues (herbergen) vermeld, maar daarnaast ook andere accommodaties. Dat is wel zo handig, want zeker in een heilig jaar als 2010 kan het erg druk zijn in de standaard herbergen en is het handig als je meer keus hebt. Per accommodaties wordt tevens een richtprijs gegeven, zodat je daar eventueel je keus van af kunt laten hangen. Reserveren gaat gemakkelijk dankzij vermelding van de telefoonnummers van de verschillende accommodaties.
Handige ringband
Het boek is niet gebonden of gelijmd, maar voorzien van een handige ringband. Daardoor kan het volledig worden opengeslagen en ook dubbel geslagen met de juiste bladzijde naar boven als dat nodig is. Het maakt het boek er overigens niet lichter op: het is een behoorlijk boekwerk geworden met meer dan 300 pagina’s.
Over Uitgeverij ElmarUitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00. Er zijn 2 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Te voet naar Santiago de Compostella (De kustroute)' van Paco Nadal.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Pappenheimers en Pandoeren (Evelien Kousemaker) Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.) De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën (deel 1) (Ton Joosten) Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar) Hart van Portugal (Roel Klein en Bert Stok) Garmin GPS Gids (Peter Gielen) Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm) Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner) De weg naar Santiago de Compostella (Kathryn Harrison) Poollicht (Jolanda Linschoten) De 25 mooiste beklimmingen (In het spoor van de profs) (Richard Plugge) Met uitzicht op de Écrins (Noes Lautier en Robert Eckhardt) Historische route De Ardennen (Lans de sporen van het Ardennenoffensief) (Aad Spanjaard) Planeet Aarde, de making of (David Nicholson-Lord) Wandelen Wallis (Saastal, Zermatt en Aletschgebied) (Martin Beumer) Het vroege vogelpad (Ontdek de nulmeterlijn) (Alphons van Winden en Keesjan van den Herik) California Hiking (Tom Stienstra en Ann Marie Brown) Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch) Walking Artist (Hamish Fulton) Tour du Mont Blanc (Noes Lautier) Wandelen in Värmland (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Andalusië (Elmar Compact gidsen) (Hans de Clercq en Mirjam Letsch) Survival: het S.A.S. handboek (John wiseman) Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser) The Mammoth book of Mountain Disasters (Hamish MacInnes (ed))
|