Stads- en dorpswandelingen Toscane Martha Fay
In dit kleine doosje zitten 50 wandelavonturen verborgen, op een vernuftige wijze beschreven op kaartjes die je individueel kunt meenemen en daardoor bijzonder handzaam zijn. Elmar voegde er bovendien een extra informatie-kaart bij met een overzichtskaart en een korte uitleg van hoe de kaartjes gebruikt dienen te worden.
Bijzonder compact
Als je het doosje van deze stads- en dorpswandelingen op het eerste gezicht ziet zou je niet denken dat er maar liefst 50 wandelingen in besproken worden. Daarvoor lijkt het doosje gewoon te klein en te compact. Zodra je de kaartjes echter te hand neemt blijkt er verbazend veel informatie in zo’n klein doosje te kunnen zitten. Deze ‘wandelgids’ is daarmee toch wel de meeste compacte die ik tot nu toe ben tegengekomen met zoveel informatie en routes.
Extraatjes
Als je de routes op de diverse kaartjes doorleest, dan begrijp je al vrij snel dat het hier niet om lange dagwandelingen gaat. Veel wandelingen duren slechts een half uurtje tot een uur, waardoor er meer dan genoeg van de dag overblijft voor ander vermaak. Ik zie de routes dan ook als een soort extraatje voor de wandelliefhebber die in Toscane op vakantie is. Het zijn echter wel juweeltjes van extraatjes, want de extra informatie die per route wordt gegeven is zeer uitgebreid.
Duidelijke inleiding en plattegronden
Elk kaartje in de doos i op dezelfde wijze opgebouwd. Aan de ene kant staat onder het nummer en de naam van de route een korte inleiding met vervolgens de routebeschrijving, terwijl op de andere zijde een duidelijke plattegrond een overzicht van de route geeft. Dankzij de korte inleiding weet je direct wat je op de route kunt verwachten, terwijl de plattegrond een goed overzicht geeft van waar de diverse bezienswaardigheden zich op de route bevinden.
Meer omschrijving dan beschrijving
De routebeschrijvingen zijn eigenlijk niet echt beschrijvingen zoals je die normaal gesproken leest. Er staat namelijk niet in waar je links- of rechtsaf moet slaan, maar gewoon wat je onderweg allemaal tegenkomt. Het zijn dus eigenlijk meer omschrijvingen van de omgeving van de route dan beschrijvingen van de route zelf. Dat kan ook gemakkelijk, want de beschreven bezienswaardigheden zijn genummerd en gemakkelijk terug te vinden op de plattegronden.
Schitterend concept
Persoonlijk vindt ik het idee van dergelijke kaartjes een schitterend concept. Misschien zou het nog uitgebreid kunnen worden met een extra begeleidende gids met foto’s, maar op de manier waarop het nu wordt gedaan blijft er misschien nog wel meer te ontdekken over voor de toerist die op zoek is naar wat extraatjes tijdens de vakantie…
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Stads- en dorpswandelingen Toscane' van Martha Fay.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Bomen (Bruno P. Kremer) De Haute Randonnée Pyrénéenne (Ton Joosten) Was ik maar nooit de deur uitgegaan! (Roger Rapoport, e.a.) Wandelwegwijzer Auvergne (Gjelt de Graaf) Het wilde Oosten (Jill Lawless) Hiking in Japan (Lonely Planet) Campinggids Europa 2006 (Alan Rogers) Het Weer (Wat&Hoe praktisch) (Friederike Vogel) Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand) Daar ging m'n string (Jennifer L. Leo (red.)) Chamonix - Mont-Blanc Walking Guide (Martin Collins) De Groote Zijderoute (Marc Helsen) Switzerland (Lonely Planet) Digitaal fotograferen onderweg (Peter de Ruiter) Don't forget the Duct tape (Kristin Hostetter) Historische route De Ardennen (Lans de sporen van het Ardennenoffensief) (Aad Spanjaard) Van hier naar nergens met Lonely Planet (Don George (red.)) Op zoek naar evenwicht (Ronald Naar) Hiking in the Rocky Mountains (Lonely Planet) Wandelen in Nieuw-Zeeland (Zuidereiland) (Hans Wismeijer en Marijke Sarneel) Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel (Désanne van Brederode e.a.) National Geographic Survivalgids (Michael S. Sweeney e.a.) Handboek knopen (Des Pawson) Te voet naar Santiago de Compostella (De kustroute) (Paco Nadal) Was ik in vredesnaam maar thuisgebleven (Roger Rapoport, e.a.)
|