Op drift tussen Alaska en Siberië Dixie Dansercoer
Dixie Dansercoer is in Nederland dan wellicht niet zo heel bekend, in België kent iedereen hem als een top-avonturier. Zeg maar een Belgische versie van Ronald Naar. Dixie heeft dan ook behoorlijk wat bijzondere (extreme) expedities op zijn naam staan en dit boek beschrijft er eentje van: de (poging tot) oversteek van de Beringstraat op eigen kracht (over het ijs dus).
Het boek an sich is zeer boeiend geschreven. Zelf las ik het in iets meer dan een dag helemaal uit, maar toch mist het iets. De expeditie is namelijk ‘mislukt’, want de heren hebben de oversteek helaas niet kunnen maken. Dat is eigenlijk al vanaf het begin duidelijk, maar toch geven Dixie en Troy het niet op en spenderen ze acht dagen op driftend ijs richting het zuiden. Vandaar dus ook de naam van het boek.
Wat het boek naar mijn idee toch interessant maakt is de wijze waarop het geheel wordt beschreven en om te zien hoe de expeditieleden omgaan met deze mislukking. Als lezer wordt je meegenomen langs de moeilijkheden die het organiseren van een dergelijke expeditie met zich meebrengt, en moet je ook samen met hen wachten tot het weer goed genoeg is om de oversteek te proberen.
De diverse foto’s, overzichtskaart, (gedeeltelijke) paklijst en evaluatie van de leden zelf maakt alles samen met het bijgehouden dagboek ondanks de mislukking het boek toch interessant om te lezen. Misschien zelfs leerzaam voor hen die ook met wilde ideeën om op een ijskoude expeditie te gaan. Er wordt immers uitgebreid stilgestaan bij de voorbereiding en bijvoorbeeld de communicatieprocedures. Ook laat Dansercoer op een vrij duidelijke manier zien hoeveel geduld je moet hebben met de Russische bureaucratie als je de grens op zo’n manier wilt oversteken.
Al met al een leuk boek om door te lezen, ondanks dat het vooropgestelde doel: de Beringstraat van Alaska naar Siberië op eigen kracht oversteken, niet is gehaald.
Over de auteur Poolreiziger Dixie Dansercoer ondernam tal van expedities naar Antarctica en het Hoge Noorden. Hij beschouwt het als een missie om mensen ervan te overtuigen dat ze meer kunnen dan ze zelf vermoeden. Hij en zijn vrouw Julie Brown zijn doorgewinterde wereldburgers. Samen runnen ze het bedrijf Circles.
Over Uitgeverij Lannoo Uitgeverij Lannoo is in Nederland vooral bekend om diens 'Dicht-Bij-Huis'-serie, routegidsen met allemaal eenzelfde soort structuur en daardoor makkelijk te doorgronden voor de gebruiker. Ook de Trotter-serie is een uitgave van Lannoo. In België kent men Lannoo als distributeur van onder andere de Lonely Planet Gidsen en de boeken van de ANWB. Daarnaast geeft Lannoo ook boeken uit over onder andere kunst, gezondheid, lifestyle en geschiedenis.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00. Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Op drift tussen Alaska en Siberië' van Dixie Dansercoer.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Topografische Atlas Nederland (3e editie) (Erika van Zinderen Bakker (Coörd.)) De Groote Trek (Marc Helsen) Marokko (Elmar Actief) (Daniela Schetar en Friedrich Köthe) Overijssel (Reisgids) (ANWB) Wandelen in Nieuw-Zeeland (Zuidereiland) (Hans Wismeijer en Marijke Sarneel) Aan de voet van de Tour de Madeloc (Frank van Rijn) Onvergetelijke wandelingen die je gemaakt moet hebben! (Steve Watkins en Clare Jones) Buitensporig koken (Bernard Bakker, Karin van der Horst en Dionni de Vré) Routegids Nordic Walking (ANWB) De 25 mooiste beklimmingen (In het spoor van de profs) (Richard Plugge) Survival: het S.A.S. handboek (John wiseman) ANWB/VVV Wandelgids Veluwe (Michiel Hegener e.a.) California Hiking (Tom Stienstra en Ann Marie Brown) Wereldwijzer Bosnië Herzegovina (Menno Weijs) Sicilië (Elmar Reishandboek) (Dr. Arnold Schaper) Wandelgids Aostadal (Frank Rainer Scheck) De langste boswandeling van Nederland (Menno Faber en Ad Snelderwaard) Acht kilometer boven NAP (Menno Boermans en Mijntje Klipp) Wandelboek Belgische Kastelen (deel 1 Vlaanderen) (Julien van Remoortere) Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere) Santiago de Compostella (Historische Route) (Jan Witte) Glockner-Region (Walter Mair) National Geographics reisgids Cambodja (Trevor Ranges) Casanova's reizen (Giacomo Casanova) Wereldwijzer Roemenië (Joost Kingma)
|