Long Way Down Ewan McGregor en Charley Boorman
Dit boek beschrijft de tocht van meer dan 23.000 kilometer die de aceurs Ewan McGregor en Charley Boorman samen maakten van het Schotse John o'Groats tot aan het Afrikaanse Kaapstad. Eerder maakten zij reeds een tocht rond de wereld, destijds met de naam Long Way Round en dit is hun vervolg op die trip.
Een motortocht met een (goed) doel
Beide acteurs zijn fanatiek motorrijders en wilden na hun eerdere tocht rond de wereld nogmaals samen op weg. Daarbij zochten zij een route waarbij ze verschillende goede doelen konden bezoeken om zo aandacht te vragen voor onder andere het werk van UNICEF en Riders for Health. In hun verslag komen deze doelen dan ook ruim aan bod en de deelnemers van de tocht zijn duidelijk onder de indruk van het werk van de organisaties. Dit blijkt niet alleen aan de aandacht die ze schenken aan de organisaties in hun boek, maar zeker ook uit de manier waarop ze hun bezoeken beschrijven.
Eerlijk verslag
Vaak lees je in lange reisverslagen enkel over de leuke dingen die er onderweg gedaan en gezien zijn. In dit verslag lees je echter ook over de donkere dagen en de ruzies onderling. Daarbij is het overigens leuk om te lezen hoe de acteurs elkaar afwisselen in verslag doen en elkaar steeds aanvullen. Daardoor is het ook een open en eerlijk verslag geworden en leest het prettig. Je hebt als lezer niet het idee dat er zaken bewust zijn weggelaten of mooier worden beschreven dan ze in werkelijkheid waren.
Niet zonder ondersteuning
Hoewel de acteurs als 'hoofdrolspelers' van de tocht natuurlijk vooral zelf in het voetlicht staan, laten ze in het verslag ook duidelijk zien dat ze niet zonder hun ondersteunende team hadden gekund. Opvallend daarbij is dat ze blijkbaar in elk land weer een andere 'fixer' gebruiken die weet hoe ze makkelijk de grens over kunnen komen of gemakkelijker onderdak kunnen vinden. Zonder dergelijke fixers lijkt een tocht als deze dan ook onmogelijk om te maken. Je vraagt je af hoe anderen dat doen, die minder budget te besteden hebben...
Kleurenfoto's en bagagelijst
Het verslag wordt compleet gemaakt door een groot aantal kleurenfoto's die steeds gegroepeerd zijn in het boek. Daarnaast zijn er twee bijlagen opgenomen achter in het boek: een compleet route-overzicht, met afgelegde afstand per dag en een uitgebreide bagagelijst. Als je die laatste doorneemt, dan snap je als lezer ook direct waarom beide heren een compleet ondersteuningsteam met terreinwagens met zich mee moet nemen.
Eigen website
Naast een TV-programma is er ook een website bij dit boek: www.longwaydown.com.
Over Nilsson & LammVeel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Long Way Down' van Ewan McGregor en Charley Boorman.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Buitensporig koken (Bernard Bakker, Karin van der Horst en Dionni de Vré) Zomer Zin. Verhalen voor in de strandstoel (Désanne van Brederode e.a.) Noord-Portugal (Roel Klein en Bert Stok) Het WORST-CASE SCENARIO Survival Handboek OP REIS (Joshua Piven en David Borgenicht) Revanche in de Andes (Frank van Rijn) Naar nieuwe hoogte (Wilco van Rooijen) Italian Lakes (Step by Step) (Susie Boulton) De twee scherven (Frank van Rijn) Walking Italy (Gillian en John Souter) Topografische Atlas België (Nationaal Geografisch Instituut) National Geographic Survivalgids (Michael S. Sweeney e.a.) Handboek Dieren en Planten (Wilhelm Eisenreich, e.a.) Tramping in New Zealand (Lonely Planet) 100 beroemde reizen (Keith Lye) Bayerische Hausberge (Heinrich Bauregger) SAS Survival Guide (John Wiseman) De Groote Zijderoute (Marc Helsen) The GR10 Trail (Paul Lucia) Campinggids Europa 2006 (Alan Rogers) Het weer (Snel-zoek Natuurgids) (Eleanor Lawrance) De naakte berg (Reinhold Messner) Met uitzicht op de Écrins (Noes Lautier en Robert Eckhardt) Handboek alpiene gevaren (Robert Steenmeijer) Geen plek om een koe kwijt te raken (Tim Brookes) Hiking (Jacques Marais)
|