Garmin GPS Gids Peter Gielen
Toen ik voor het eerst hoorde over deze gids dacht ik dat het wel een erg dure handleiding voor een paar Garmin-toestellen was. Inmiddels heb ik het boek van voor tot achteren gelezen en kan ik met volle overtuiging stellen dat het boek elke cent waard is. Ik zou zelfs willen stellen dat de titel best veranderd mag worden in Garmin GPS Encyclopedie!
Enorm boekwerk
Het kan je niet ontgaan als je dit boek voor het eerst in de boekenkast ziet staan of ter hand neemt: wat een enorm boekwerk. Hardcover, bijna 500(!) pagina’s en dan ook nog van een flink formaat. Niet direct een boek dus om in je rugzak te gooien om nog eens er op na te slaan als je even niet meer weet hoe je GPS werkt. Het formaat is echter niet echt een probleem. Dit is namelijk geen boek om mee te nemen. Het is een boek om van voor tot achter door te lezen en vervolgens nog vele malen er op na te slaan als je vast loopt met je GPS of de bijbehorende software. Dus meer voor in de boekenkast dan in de rugzak.
Rode draden
Dit handboek werkt letterlijk met verschillende rode draden. Zo is sommige informatie afhankelijk van het betreffende GPS-model dat er wordt gebruikt en wordt er ook onderscheid gemaakt in verschillende moeilijkheidsniveaus. Daarnaast wordt er op allerlei plekken in het boek extra nuttige informatie weergegeven in kadertjes en is er tot slot steeds de verwijzing naar Basecamp, het programma op kaarten, waypoints en tracks te beheren.
Veel illustraties
Het boek staat vol met illustraties. Veelal gaat het dan om schermafbeeldingen, kaartafbeeldingen of schema’s van hoe je bepaalde stappen moet uitvoeren. De illustraties zijn duidelijk en helpen je snel op weg om de juiste stappen uit te voeren op je ontvanger om tot een bepaald resultaat te komen. Daarnaast staan er ook nog wat foto’s in het boek, maar daarvan zijn er een stuk minder.
Beperkt tot Garmin-toestellen
De auteur beperkt zich in deze gids –zoals de naam al doet vermoeden– tot enkele toestellen van het merk Garmin. De nadruk ligt daarbij vooral op toestellen die gebruikt kunnen worden door buitensporters. Denk daarbij niet alleen aan wandelaars, maar ook geocachers, klimmers en fietsers. Hoewel dit het boek uiteraard in zekere mate erg beperkt maakt, is het voor de mensen die één van de besproken toestellen bezitten juist een erg groot pluspunt. Hun ontvanger komt immers zeer ruim aan bod. Mensen die nog geen ontvanger hebben aangeschaft kunnen dankzij de tips en uitleg in dit boek tot een goed overwogen keuze komen voor wat betreft hun aankoop.
Om het onderste uit de kan te halen
Deze gids, die naar mijn idee dus eigenlijk best encyclopedie had mogen heten, is ideaal voor mensen die werkelijk het onderste uit de kan willen halen voor wat betreft hun GPS-ontvanger. Naar mijn idee is de auteur er goed in geslaagd om alle features van de betreffende toestellen te bespreken. Bovendien doet hij dat op een overzichtelijke en duidelijke manier, zodat het vrij gemakkelijk is om de stappen onder de knie te krijgen. Bijkomend voordeel is de extra informatie over bijvoorbeeld Basecamp en andere GPS-software die het boek compleet maken.
Het geld dus zeker waard
Zoals ik al helemaal in het begin schreef: de prijs en omvang van dit boek brengen je aanvankelijk wellicht aan het twijfelen. Maar het boek is het geld zeker waard en de omvang zorgt ervoor dat alles overzichtelijk en prettig kan worden uitgelegd en getoond. Een mooi geschenk dus voor mensen die één van de besproken GPS-ontvangers reeds in hun bezit hebben of aan het rondkijken zijn om een GPS-ontvanger aan te schaffen.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 7.00. Er zijn 2 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Garmin GPS Gids' van Peter Gielen.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
501 natuurwonderen (Miranda Barran ea) De gouden capuchon (Frank van Rijn) Brandend ijs (Ton Biesemaat) Het Worst-case scenario Survival handboek Extreme Edition (Joshua Piven en David Borgenicht) Noorwegen (Elmar Actief) (Thomas A. Merk) Badmeester, ben ik al bruin? (Arthur Japin, ea.) Wandelen met je hond (Nicky Gootjes) Nordic Walking, materiaal, techniek en training (Geert Hulshof) De 10 geboden van de wereldreiziger (Tyron van Hee) Die Dolomieten (Bernd Ritschel en Eugen E. Hüsler) Zijn we er al? (Peter van Straaten) De backpack-trail (Jonathan Evans) Shorter Walks in the Dolomites (Gillian Price) België voor beginnelingen (Bert Kruismans en Peter Perceval) Adventure Trekking in Oman (Anne Dale en Jerry Hadwin) Lekker wandelen (editie 2009) (Renate Loose) Antarctica, het blauwe continent (David McGonigal en Dr. Lyn Woodworth) Finland (ANWB Actief) (Henk Filippo) Stads- en dorpswandelingen Toscane (Martha Fay) 3x Everest (Harry Kikstra) ANWB Natuurgids (André J. van Loon (red.)) Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm) Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.) Op pad met rugzak en tent (Sjef van de Poel) Groene vakantiegids Nederland, België en Luxemburg (ANWB)
|