Fotograferen onderweg Frank Muller
Een klein en handzaam boekje, dat is het eerste wat opvalt als je het in je handen krijgt. Maar zodra je begint te lezen zie je dat dit boekje niet alleen in gewicht en formaat praktisch is: het is immers tot de laatste bladzijde gevuld met praktijk-voorbeelden. En juist die voorbeelden maken het boekje zo makkelijk. Ook (of juist?) voor de beginnende fotograaf.
Nadat de auteur een inleiding geeft over wat er komt kijken bij het maken van goede foto's komen belangrijke aspecten als licht, compositie, filmkeuze, objectieven en camera-typen aan de orde. Een speciaal hoofdstuk over portretten lijkt wellicht overbodig, maar blijkt een goede aanvulling door de uitleg over wat te doen als mensen betaald willen worden voor het 'poseren' (zoals gebruikelijk in bijvoorbeeld Azië).
Voor hen die naast hun camera ook accessoires willen aanschaffen wordt uitgelegd wat wel en niet handig is. Niet alleen om te kopen, maar ook om mee te nemen. Mini-statief bijvoorbeeld: vooral thuislaten! Het boek eindigt met een reeks voorbeeldsituaties waarin wordt uitgelegd waar je speciaal op moet letten bij bijvoorbeeld het nemen van foto's in de bergen, in de regen, in de woestijn en onder water.
Zelf las ik het boekje in één adem uit, iets dat normaal alleen gebeurt bij spannende boeken over bergen en overleven in verre oorden.
Over de auteur Frank Muller is voor veel buitensporters een bekende. Hij verzorgt immers ook bijvoorbeeld de cursus reisfotografie van de Outdoorschool van SNP Natuurreizen. Hoewel zijn eigenlijke werkterrein de journalistieke fotografie in de gezondheidszorg is, heeft hij bijzonder veel ervaring opgedaan met het maken van foto's 'onderweg' tijdens zijn vele backpacking-reizen over de gehele wereld. Speciaal voor Hiking-site.nl stelde Frank tevens een overzicht samen van 10 compositie-tips voor mensen die ook betere foto's willen maken tijdens hun hikes en vakanties.
Over Uitgeverij Elmar Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.
De meningen van anderen over dit boekAnderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00. Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Fotograferen onderweg' van Frank Muller.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Vanishing World (Mireille de la Lex en Fredrik Granath) Cycling Australia (Lonely Planet) Bakvissen met ballen (Janna Overbeek en Lean Baas) Italië (Wat&Hoe reisgids) (Sally Roy ea.) Het ultieme navigatie handboek (Lyle Brotherton) Wandelen in Värmland (Paul van Bodengraven en Marco Barten) Het weer (Snel-zoek Natuurgids) (Eleanor Lawrance) Ray Mears goes walkabout (Ray Mears) Vogels in hun landschap (Monica Wesseling ea) Santiago de Compostella (Historische Route) (Jan Witte) Bed & Breakfast in Nederland (Hanny Arens) Historische route De slag om Arnhem (Aad Spanjaard) Naar nieuwe hoogte (Wilco van Rooijen) Op zoek naar evenwicht (Ronald Naar) Digitaal fotograferen onderweg (Peter de Ruiter) De weg naar Santiago de Compostella (Kathryn Harrison) Noord-Engeland (De 99 favoriete plekken van Dirk Musschoot) (Dirk Musschoot) Wandelgids La Palma (Klaus en Annette Wolfsperger) Wereldwijzer Roemenië (Joost Kingma) Topografische Atlas Nederland (ANWB) Let my people go surfing (Yvon Chouinard) Het SAS handboek (John Lofty Wiseman) Rustiek kamperen Spanje en Portugal (Bert Loorbach) ANWB Natuurgids (André J. van Loon (red.)) Mountain Biking Europe (Rowan Sorell, Chris Moran en Ben Mondy)
|