De grote bocht Peter Delpeut
In 'De grote bocht' beschrijft Peter Delpeut zijn fietstocht door Amerika. De titel heeft betrekking op de route, want deze voerde eerst lang een groot deel van de westkust van de Verenigde Staten om vervolgens via een grote bocht in Las Vegas te eindigen.
Het boek is niet zozeer een routebeschrijving, als wel een reeks van overpeinzingen van de auteur met betrekking tot fietsen en zijn route. Hij gaat in op de familiegeschiedenis als het gaat om fietsen en beschrijft hoe ze uiteindelijk in de VS aankomen om de route te beginnen in de wondere Disney wereld.
Peter fietst de lange tocht overigens niet alleen. Samen met zijn vriendin Céline is hij er op uit getrokken om zijn tocht te volbrengen. Daarbij komen ze in niet alleen in bijzondere plaatsen, maar ontmoeten ze ook bijzondere mensen. En het lijkt er op dat elke ontmoeting of elke plaats waar doorheen gefietst wordt een nieuwe overpeinzing oproept. Er wordt dan ook vaak iets uit een ver verleden beschreven van mensen die eerder in een bepaalde plaats waren (op de fiets uiteraard) of die terug in herinnering komen als er een soortgelijk iemand het fietspad kruist.
Naast een beschrijving van hun eigen fietstocht is dit boek dus ook een soort geschiedenisboek van het fietsen, want er wordt erg veel informatie gegeven over fietspioniers uit het verleden. Niet al deze verhalen zijn even interessant, maar het maakt het boek wel een stuk leesbaarder dan een gewone opsomming van plaatsen die tijdens een tocht worden aangedaan. Zeker fietsliefhebbers zullen dit boek dan ook weten te waarderen.
Over de auteur Peter Delpeut (1956) is schrijver en cineast. De grote bocht werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs 2003.
Over Uitgeverij Maarten Muntinga bv De Rainbow Pockets van Uitgeverij Maarten Muntinga zijn een graag geziene aanvulling op de verzameling van lezers. De boeken zijn zonder uitzondering laag geprijsd en bieden op die manier een lage drempel om veel te lezen. Naast bovengenoemd boek zijn er Rainbow Pockets van onder andere Ronald Naar, Isabelle Eberhardt en Hella S. Haasse.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
De Groote Trek (Marc Helsen) Het geheim van de Peña Collarada (Ton Joosten) De Groote Zijderoute (Marc Helsen) Rustiek kamperen Spanje en Portugal (Bert Loorbach) Finland (ANWB Actief) (Henk Filippo) ANWB Wandelgids Waddenkust (Sietske de Vet) Handboek alpiene gevaren (Robert Steenmeijer) Italian Lakes (Step by Step) (Susie Boulton) Wandelen in Västernorrland (Paul van Bodengraven en Marco Barten) De 75 mooiste fiets- & wandelroutes van België (Julien van Remoortere, e.a.) IJsland (Ger Meesters) Let op voor vallende kokosnoten (Esther Teunissen) Don't forget the Duct tape (Kristin Hostetter) Nordic Walking in de praktijk (Marco Maas) Handboek Dieren en Planten (Wilhelm Eisenreich, e.a.) New Zealand (Lonely Planet) Wereldwijzer Roemenië (Joost Kingma) Handboek Kaart Kompas GPS (Frans Welkamp) Walking Artist (Hamish Fulton) Digital photography outdoors (James Martin) West Highland Way (Charlie Loram) Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner) Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere) Wandelgids Twente, Salland, Achterhoek (Quinten Lange (Coörd.)) Rondje wereld (Backpacker in het jaar van de hoelahoep) (Niels Mulder)
|