Henk Filippo: Bergwandelen in de Italiaanse Alpen
ISBN: 9789025744038
267 pagina's
Uitgeverij: Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV
Bestel dit boek bij:
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


Bergwandelen in de Italiaanse Alpen
Henk Filippo

Henk Filippo selecteerde hij 50 van de mooiste bergwandelingen in de Italiaanse Alpen. Dat zal geen makkelijke selectie geweest zijn, want er valt heel wat te wandelen in Piemonte, Aosta en Lombardije. Deze Dmoinicus Adventure gids is dan ook een schitterend boekwerk geworden voor liefhebbers van afgelegen berghutten, smalle bergpaadjes, schitterende uitzichten en bovenal heerlijk wandelen in de frisse lucht.

Zeer overzichtelijk

Zelden heb ik een wandelgids gezien die zo overzichtelijk is als deze wandelgids voor de Italiaanse Alpen. De inhoudsopgave toont overzichtelijk de verschillende gebieden die worden besproken met directe verwijzing naar de individuele routes, een overzicht van de verschillende kaarten en kaders uit het boek staat direct achter de inhoud en achterin zit een handige servicekatern met alle praktische informatie bij elkaar. Het geheel wordt compleet gemaakt met een goed register, iets dat bij veel wandelgidsen vaak ontbreekt.

Korte, maar complete inleiding

Het deel met de routebeschrijvingen wordt vooraf gegaan door een korte, maar complete inleiding. Daarin komen de flora en fauna van de verschillende regionale parken aan bod en legt de auteur in het kort nog eens uit waar je rekening mee moet houden als je in de Alpen op pad gaat. Daarbij komen ook de hutten-etiquette en het milieu aan bod. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe je de routebeschrijvingen moet lezen en wat de verschillende symbolen betekenen waar elke routebeschrijving mee wordt ingeleid. Een overzichtskaart zorgt ervoor dat je de verschillende routes gemakkelijk kunt situeren of dat je direct kunt zien welke routes er van vlakbij je vakantiebestemming zijn opgenomen.

Snel overzicht per route

Elke routebeschrijving wordt ingeleid met een klein blok met alle informatie die je nodig zou hebben om te bepalen of de route iets voor je is. Denk daarbij aan een korte omschrijving van het karakter van de route, zwaarte, geschiktheid voor kinderen, afstand, beste seizoen, overnachtingsmogelijkheden, benodigde kaarten, etc. Zo kun je snel zien of een route misschien niet gewoon te zwaar is en kun je hem direct overslaan of juist selecteren op zwaarte. Een klein kader met Ďpraktische infoí vertelt je over de bereikbaarheid van het begin- en eindpunt en wat de horeca- en accommodatiemogelijkheden zijn.

Uitvoerige beschrijvingen

De routebeschrijvingen zelf zijn redelijk uitvoerig. Er wordt niet alleen vertelt waar je links- of rechtsaf moet, maar ook staat er redelijk wat informatie over de zaken om je heen beschreven. Deze staat echter apart in een inleiding van de route, zodat de daadwerkelijk beschrijving niet Ďvervuildí raakt met informatie waar je voor het volgen van de route geen behoefte aan hebt. De beschrijvingen zijn vrij duidelijk, hoewel ze als Ďlopend geheelí worden beschreven. Denk daarbij in termen als ĎNa 1 Ĺ uur bereik je X en vervolgens ga je na 10 minuten naar linksí. Als je niet het tempo van de auteur aanhoudt, dan zou dit je kunnen verwarren.

Matige kaarten

Jammer is het feit dat de kaarten die zijn opgenomen in de gids van zeer matige kwaliteit zijn. Ze hebben geen hoogtelijnen en bieden naast de daadwerkelijk route erg weinig erg informatie over het gebied waar de route is gesitueerd. Daardoor krijg je wel een beetje een inzicht in hoe de route loopt, maar je kunt bijvoorbeeld niet zien waar de route door een dal of over een graad loopt. Wellicht dat de auteur daar bewust voor heeft gekozen om te voorkomen dat mensen de kaarten uit de gids gebruiken als hun daadwerkelijk wandelkaart zonder de noodzakelijk topografische kaarten te kopen die nodig zijn voor het goed kunnen volgen van de routes.

De meningen van anderen over dit boek

Er zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Bergwandelen in de Italiaanse Alpen' van Henk Filipp.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
ANWB Stadswandelbox Nederland (Harry Bunk en Silke Bouman (redactie))
Long Way Down (Ewan McGregor en Charley Boorman)
Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm)
Verantwoord klettersteigen voor beginners en gevorderden (Martin Drost)
Fietsen op het dak van de wereld (Guy Vancraybex)
Wandelen met je hond (Nicky Gootjes)
Wandelen door de mooiste dorpen van WalloniŽ (Jacques Maget)
Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.)
Wandelgids GR-10 (Ton Joosten)
BelgiŽ voor beginnelingen (Bert Kruismans en Peter Perceval)
Adventure motorcycling handbook (Chris Scott)
Wandern mit Kindern Mallorca (Wolfgang Heitzman)
TsjechiŽ/Slowakije (Trotter-gids)
Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser)
Wandelgids Aostadal (Frank Rainer Scheck)
Historische route De Ardennen (Lans de sporen van het Ardennenoffensief) (Aad Spanjaard)
De wereld in 27 vakantiedagen (Johannes Keuning)
ANWB Wandelroutebox Nederland (ANWB)
Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet)
Bed & Breakfast in Nederland (Hanny Arens)
Wandel weg in Nederland (deel 2) (Haro Hielkema)
Digitaal fotograferen onderweg (Peter de Ruiter)
Wandelvakanties dicht bij huis (Paul Maes (red.))
SloveniŽ (David Robertson en Sarah Stewart)
Alles over geocaching (Jaap van Raffe en Tineke de Boer)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 01-08-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]