België
Veel mensen denken bij buitensport in België al snel aan de Ardennen. Toch biedt België veel meer dan alleen dit grote stuk natuur in het zuid-oosten van het land. Zo zijn er aan de kust bij Oostende en meer noordelijker bij Turnhout ook schitterende wandelingen te maken. Evenals in de omgeving van Namen/Namur aan de rand van de Ardennen. Het grote voordeel voor wandelaars in België is dan ook de diversiteit van mogelijkheden: van lange, makkelijke kustwandelingen tot redelijk zware tochten in het heuvelachtige gebied in het zuid-oosten.
Op deze pagina vind je informatie over: routes, overnachten, buitensport- en kaartenwinkels, openbaar vervoer en het weer.
Routes
Er zijn in België een behoorlijke hoeveelheid korte en lange wandelroutes uitgezet. Dit zowel door de overkoepelende organisatie van GR-paden als de lokale toerisme bureaus. Veel korte routes zijn beschreven in talloze reisgidsen, wandelgidsen en route-boekjes. In Vlaanderen heel veel wandel en fietsroutes aangeduid met een ruitvormig wit bordje. Deze routes zijn heel gemakkelijk te volgen.
Routes in de Ardennen
Wandelenbacob.be (routes in geheel België)
GR&LF (Grote Route paden)
Overnachten
Wildkamperen Of wildkamperen ergens in België is toegestaan hangt sterk af van de lokale regels. Zo is het in sommige plaatsen toegestaan mits het niet langer dan één nacht is en je de tent alleen tussen zons-ondergang en zons-opgang opzet (bivakkeren dus), terwijl het in andere plaatsen absoluut verboden is. Je kunt het dus beter altijd even vragen bij de lokale overheid. Mocht je dat 'vergeten', wees dan dubbel voorzichtig als je ergens bivakkeert tijdens het jachtseizoen. Je zou zo maar eens voor een hert of wildzijn kunnen worden aangezien! Overigens zijn boswachters in België zeer streng. Vaak dien je de kosten/boete direct te voldoen en is er niet echt een mogelijkheid om onder de boete uit te komen.
Hutten In België kun je op verschillende plaatsen in zogenaamde trekkers-hutten overnachten. In de meeste gevallen zul je vantevoren moeten reserveren. De meeste trekkershutten bieden plaats aan meerdere personen tegelijk en stellen soms zelfs een minimum van 4 personen voor een overnachting (of je betaalt als individu voor 4 personen!).
http://klimhut.pagina.nl/
Campings Evenals in veel andere landen is er in België een grote verscheidenheid als het gaat om campings. Grote familie-campings aan de kust tot hele kleine campings in de Ardenennen of elders aan de Franse grens. Afhankelijk van je wensen qua grootte, faciliteiten en openingstijden heb je bijna altijd wel een camping in de buurt.
Door bezoekers aanbevolen campings in België: Camping Les Trieux in Malonne
Halliru (1*) Camping Communal in Boillon
Zelf een camping aanmelden? Vul dan dit formulier in!
Buitensport- en kaartenwinkels
Het openbaar vervoer in België
De treinen rijden meestal netjes op tijd. Op de homepage van de NMBS kan je de treinuren en prijzen opzoeken: www.nmbs.be.
Voor de -26 jarigen bestaat de Go-Pass die 10 willekeurige ritten bied voor 41,50 euro. Voor +26 is er de Railpass, 10 ritten voor 62 euro (2e klas) en 96 euro (eerste klas). Beide passen zijn niet op naam en kan je met meerdere personen gebruiken. Ze is geldig voor 1 jaar.
De bussen en trammen rijden redelijk op tijd, maar dat hangt af van de drukte van het verkeer. Hiervoor kan je een Lijnkaart kopen (prijs bepaal je zelf vanaf 7.5eur). Een rit binnen 1 zone (= stadsgebied) betaal je dan 0.75eur (dus 10 ritten voor 7.5eur) ipv 1 EUR voor een biljet. De kaart is niet op naam en kan je met meerdere personen gebruiken en blijft altijd geldig. Voor het vervoer in Brussel heb je momenteel nog een apparte kaart nodig (ietsje duurder).
Informatie over bussen is te vinden op www.infotec.be (Wallonië) en www.delijn.be (Vlaanderen).
Het weer in België
Op de volgende sites kun je het weer in België van dit moment bekijken
Koninklijk Meteorologisch Instituut van België
WeerOnline: België
Thema-artikelen m.b.t. België
|