Laatste wijziging:

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]

Ga terug   Hiking-site.nl prikbord > Discussie: wandelgebieden

Discussie: wandelgebieden Weet je leuke routes of wandelgebieden? Deel hier je ervaringen met andere buitensporters.

Reageren
 
Discussietools Weergave
  #1  
Oud 27 juni 2012, 21:26
Marco_ Marco_ is offline
Member
 
Geregistreerd: 16 juni 2012
Berichten: 31
Standaard Hoge alpentop om naartoe te wandelen

..........

Laatst gewijzigd door Marco_; 28 augustus 2012 om 21:49
Met citaat reageren
  #2  
Oud 27 juni 2012, 22:56
bergwandelenmetpassie bergwandelenmetpassie is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 27 juni 2012
Berichten: 1
Standaard Wandelberg boven 3000m

Zermatter Oberrothorn 3415 mtr http://alpinetrails.blogspot.com/201...s-highest.html

Mettelhorn 3406 mtr: http://en.wikipedia.org/wiki/Mettelhorn
Het sneeuwveld ervoor is geen gletscher meer.

Barrhorn (3610m) gedaan in Wallis - in 2 dagen (eerst naar prettige hut, dan een pittige klim naar boven. http://www.summitpost.org/barrhorn/429662
Dal naar het startpunt is absoluut non-touristisch dus je zult hier niet al te veel mensen tegenkomen hetgeen bijdraagt aan het plezier. Fantastisch uitzicht!

Veel plezier!

(Overgenomen van "Flierefluiter" en "Roeske" NKBV prikbord)
Met citaat reageren
  #3  
Oud 27 juni 2012, 23:03
remco w remco w is offline
Member
 
Geregistreerd: 9 november 2004
Locatie: .
Berichten: 41
Standaard

Ik denk dat het vooral moeilijk is iets te vinden omdat de keuze behoorlijk groot is. Hierdoor zal het dus niet apart ergens op een rijtje staan. Ik zal proberen wat specifieke tips te bedenken, maar eerst zijn wat algemene tips op zijn plek:

- Bij Frankrijk en Zwitserland als voorbeelden denk ik ten eerste aan de echte Westalpen. Dit is een zeer mooi stuk, maar dat is het ook vooral vanwege de zeer spectaculaire toppen. Hierdoor ben je echter niet snel on-top-of-the-world. In de net iets minder hoge alpen ben je dat eerder, denk aan Oetztal/Glockner (Oostenrijk) of Ortler (Italië).
- Je noemt klimwerk 'gevaarlijk'. Prima om in te zien dat je niet moet beginnen waar je geen kaas van hebt gegeten. Bedenk echter dat het hooggebergte altijd een risico inhoudt en dat het dus goed is een beetje op te bouwen qua niveau. Ik heb meegemaakt dat een 'wandelberg' in Oostenrijk tot mijn eerste ervaring afdalen in steile sneeuw werd door de grote hoeveelheid sneeuw. In het algemeen is een goed motto dat je altijd de wil moet hebben om om te keren en voor een volgende top te gaan.

Nu wat ideeën waar ik zelf was.
- Piz Languard (3262m) in Graubünden. Een stoeltjeslift brengt je tot 2,5 uur onder de top. Het topgevoel wordt geholpen doordat het de hoogste top in de directe omgeving is. Aan de overkant van het dal ligt de Berninagroep die nog zo'n 800 meter erboven komt echter, maar dit is wel de moeite om naar te kijken. De wandeling is vrij eenvoudig behalve de laatste 60 meter, net onder de top staat wel een hutje om wat te drinken, dus echt eenzaam is het niet.
- Flüela Schwarzhorn (3146m). Ook Graubünden, boven de Flüelapas. Door de pas op te rijden is het nog maar 800 meter naar de top. Mooie omgeving, maar de berg zelf is een grote hoop stenen. Niet de top in de omgeving, maar wel een van de hogere.
- Klein Furkahorn (3000 en een beetje). Vanaf de Furkapas (tussen Uri en Wallis) prima in een dag te doen. Westalpien, dus met 3000 sta je gewoon op een graat. Bij mooi weer een imposant uitzicht. Technisch wel een redelijk zware wandeling vermoedelijk, toen ik er was was het vooral veel sneeuw.
- Boven Zermatt en vanaf de Diavolezza (Graubunden) zijn er wat topjes te doen vanaf hoge liften, maar dit zijn meer korte stukjes dan echte wandelingen.
- In Wallis zijn erg veel 3000ers te belopen, maar dit zijn nooit de hoogste punten in de buurt.

Nogmaals, ik adviseer Oosternrijk voor je doelen. Kreuzspitze, Saykogel, Petzeck etc.
Met citaat reageren
  #4  
Oud 27 juni 2012, 23:34
Marco_ Marco_ is offline
Member
 
Geregistreerd: 16 juni 2012
Berichten: 31
Standaard

..........

Laatst gewijzigd door Marco_; 28 augustus 2012 om 21:49
Met citaat reageren
  #5  
Oud 28 juni 2012, 09:51
babelfish's schermafbeelding
babelfish babelfish is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 11 januari 2010
Locatie: Gouda.
Berichten: 8.191
Standaard

Als je aan de zuidzijde (de franse kant) van het meer van Geneve gaat zitten heb je wel een aantal bergtopjes in dagbereik die spectulair uitzicht geven (over het meer en verder naar het zuiden naar hogere toppen Mont blanc massief). Welliswaar zit dat allemaal niet echt boven de 3000 (behalve de Haut Cime bij Dents du Midi, dat is ook een aanrader maar een 2 tot 3 daagse trip met overnachting(en) in een hut). Dag topjes die leuk uitzicht geven is Dent D'oche en Cornets Bise. Met de auto naar Chamonix en Les Houches rijden levert ook erg leuke dag excursies op. Aan de noordzijde van het chamonix dal de Brevent, zeer eenvoudig en zo'n 2500m hoog. Zuidzijde kan je prachtige wandelingen maken door het Mont Blanc Massief. Omhoog naar mere du glace met tandrandrad baan en dan naar plan du midi lopen en daar kan je weer omlaag met kabelbaan of verder omhoog naar aquile du midi of zelfs door naar point hellbronner. Vanaf Les Houches kan je ook omhoog en heb je ook een paar leuke punten zoals Nid d'aigle en de nepalese hangbrug (zie ook http://www.noeslautier.nl/files/TMB%20Traject%201.pdf)

Dit zijn allemaal dingen die vrij goed te doen zijn voor beginners. Alleen bij haut cime moet je even opletten op de echte hoogte en de daarbij komende potentiele problemen van hoogte ziekte. De rest kan mild hinderlijk tot lastig zijn ivm snelle drukwisselingen ivm hets tijgen en dalen als je daar gevoelig voor bent. Maar daar kom je snel zo achter.
__________________
mvg. Sander

"klaar met tegeltjes hieronder, tijd om weer te wandelen"

Onze Rambler Explorer ligt tegenwoordig ongebruikt in de opslag. Onze kids kunnen nu alles zelf wel lopen. Maar mocht je een keer onze Rambler willen lenen tegen een schappelijke vergoeding om te proberen of voor een hele vakantie gebruiken? PM me dan maar.
Met citaat reageren
  #6  
Oud 28 juni 2012, 11:16
Weet_even_geen_naam Weet_even_geen_naam is offline
Member
 
Geregistreerd: 4 mei 2010
Berichten: 43
Standaard

Er is eigenlijk zoveel mogelijk in de Franse en Zwitserse Alpen. Dit is wel erg ruim.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Marco_ Bekijk bericht

Wat we precies zoeken:
* Bergtop in de franse of zwitserse alpen boven de 3000 meter.
* Als het even kan een bergtop die hoger is dan de bergen in de omgeving, zodat je het gevoel hebt "on top of the world" te staan. Nou is dit geen harde eis, maar als het even kan zou het mooi meegenomen zijn.
Zoals iemand boven mij al aangaf hoef je hiervoor niet perse hoog boven zeeniveau te zitten, belangrijker is het hoogteverschil t.o.v. andere bergtoppen en dalen. Zie bijv. onderstaande foto. Hoogte van nog geen 2800 meter maar je kijkt uit op dalen van zo'n 700 meter hoog en je zit hoger dan de bergtoppen in de verte.


Southern Alps - Mercantour by ApoJapo1, on Flickr

Hoe hoger de omgeving boven NAP hoe moeilijker het wordt om een geschikt wandelpad naar zo'n (hoge) top te vinden aangezien je dan al snel gletsjers tegenkomt. Dit geldt helemaal bij de wat noordelijke Alpen waar de sneeuwgrens lager ligt. Op de kaart kan je altijd goed zien of een wandelpad over gletsjers gaat (blauwe stippellijn/''Alpina pad'' ). Daarnaast moet je rekening houden met sneeuwvelden op het pad. Afgelopen winter is er heel veel sneeuw gevallen. Als je nu zou gaan heb je bij noord hellingen (omgeving Chamonix) op 2500m nog 120 cm sneeuw. De sneeuwgrens ligt daar overigens op 2000 meter (N).

Online wandelkaarten kunnen je trouwens goed op weg helpen..

Frankrijk:
http://www.geoportail.fr/visu2D.do?ter=metropole (linker menu: ''CARTES'' -> ''Cartes IGN'')

Zwitserland:
http://map.schweizmobil.ch/?lang=en (linker menu: ''hiking'')

Vervolgens kan je in Google Earth kijken of je een beetje ''on top of the world'' zit .

Trouwens heb je in de Oostelijke Pyreneeën het Canigou massief die aardig boven de omgeving uitsteekt. Er loopt een wandelpad naar de top(pen) en zelfs in de winter ligt er vanwege de ligging en de harde winden die je dan hebt niet altijd sneeuw. De hoogste top ligt op net geen 2800 meter en het dal op 200 meter. Rond de 1400 meter zit je al even hoog als de toppen eromheen. Je zit dan 1200 meter boven het dal... en moet nog 1400 meter tot de top. .. Geweldig.
Met citaat reageren
  #7  
Oud 28 juni 2012, 20:02
P vd Ham P vd Ham is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 2 september 2006
Locatie: Noord Holland, NL.
Berichten: 292
Standaard

Niet moeilijk wel heeeeel mooi !!
Westalpen.

Ga naar Lenk in Zwitserland. Achter in het dal voorbij lenk is een eenvoudig kleine camping.
Van daaruit naar de Wildstrubelhut. Ca 4 a 5 uur lopen over een spectaculair wandelpad.
Wildstrubelhut is onbemand en voor maar een man of 10 ruimte. Volgende dag naar de Wildstrubel. NIET over de gletsjer maar in de westwand, wel stevig steil omhoog maar niet gevaarlijk. Duurt ca 4 / 5 uur naar de top. Afdalen over de zelfde route als heen of afbuigen naar Lenk.

Gamaschen en stokken nodig, pikkel en touw etc. niet nodig. Goede kaart waar de route op staat mee nemen. Kamperen kan ook in de buurt van de hut.
Ik heb hem in m'n eentje gedaan vanuit de hut. Lag toen veel sneeuw al 200 m boven de hut na dagen regen. Dat is niet normaal. Normaal is dat pas in het laatste deel naar de top sneeuw ligt.

EEN AANRADER !!
Met citaat reageren
  #8  
Oud 28 juni 2012, 21:50
remco w remco w is offline
Member
 
Geregistreerd: 9 november 2004
Locatie: .
Berichten: 41
Standaard

Die vorige klinkt wel goed, en ik zie geen reden niet een huttenovernachting in te plannen.

Als je dat toch niet wil is de Jegihorn (Jägihorn) boven Saas Grund ook nog te overwegen. Lift nemen tot 2400 of 3100 meter en via de Weissmieshütte naar de top. De top op 3200 meter is eerder het einde van de graat dan een alleenstaande top, maar kijkt richting het dal wel enorm de diepte in. Aan de overkant en achter je zijn dan wel vierduizenders, maar ja. Technisch is het nog echt een wandelpad, maar toch eentje met wat extra pit erin. Een paar pasjes lijken best op klauteren. Het leukste van de tocht is dat de berg er vanaf de hut totaal ondoenbaar uitziet wat wat extra spanning geeft.

http://www.summitpost.org/j-gihorn/151915
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn UTC +1. Het is nu 20:49.

Hiking-site.nl op Twitter

Share/Bookmark

Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.