Zelf maken rugzak tbv drinkzakken

Discussie in 'Discussie: Zelf materiaal maken' gestart door Harold Veldkamp, 21 jan 2017.

 1. Ik ben me aan het voorbereiden op Rovaniemi 300 en ben op zoek gegaan naar een drinkrugzak waar ik 2x3 liter drinkzakken in kan gebruiken, zonder dat ze op elkaar liggen. Reden dat ze niet op elkaar mogen liggen is dat ik de rugzak onder mijn kleding moet dragen ivm bevriezingsgevaar. Ik wil graag met 6 liter rijden (ik doe mee in de fatbike categorie) opdat ik zo min mogelijk tijd verlies met tussendoor sneeuw smelten. Eigenlijk wil ik maar 1x per dag sneeuw hoeven te smelten op de plek waar ik bivak maak. Voor zover ik nu heb kunnen nagaan is er geen rugzak die aan deze voorwaarden voldoet.
  Ik heb al overwogen om 2x de winterized Camelbak 3 liter reservoirs te kopen en daar een harness voor te maken, maar heb geen idee welke materialen ik daarvoor kan gebruiken, laat staan waar die te krijgen. Ander idee was om een heuptas met 3 liter reservoir gecombineerd met 3 liter in kleine rugzak (zoals de Zoid) te gaan gebruiken, maar dat zit niet comfortabel als je daar dagen aaneen mee moet fietsen. Wie van jullie wil eens meedenken in deze? Zowel qua opties die ik over het hoofd zie als tips hoe iets zelf te maken? Dank alvast voor de reacties!
   
 2. Misschien kun je iets met een systeem als van de molokai? Ik heb zelfs al eens een shirt met ingebouwd reservoir gezien.
   
 3. Heb je überhaupt wel zoveel liters nodig in de vrieskou??
   
 4. Daar ben ik niet bekend mee. Shirts met ingebouwde reservoirs ken ik wel, maar die voldoen helaas niet. Of te klein reservoir, of niet te combineren met een 2e. Dank voor je reactie!
   
 5. Ja, die heb ik wel nodig. Het is een tocht van 300 km. Als je niet slaapt (wat ik waarschijnlijk wel ga doen) doe je er minimaal 36 uur over (huidige record), vorig jaar was de snelste meer dan 4 dagen onderweg. Bovendien wil ik water overhouden als ik stop om het sneeuw smelten daarna wat sneller te laten verlopen.
   
 6. Ik vind de opmerking van Anna niet zo onlogisch hoor. Als je overdag met iets minder (zeg 3 tot 4 liter) water toe kan, dan kun je voor en na je nachtrust veel drinken om je tekorten aan te vullen.
  Het zal niet voor niets zijn dan anderen meerdere keren per dag sneeuw smelten.

  Bovendien betekent zes liter water meenemen ook zes kilo gewicht. En dat wil je niet alleen aan je schouders hebven hangen als je fietst.

  En kijk eens op de website van radical design. Die maken rugzakken op maat. Misschien kunnen zij je helpen.
   
 7. Ik heb even doorgezocht op het molokai systeem. Als ik correct heb gezocht is dat een vergelijkbaar systeem als de Camelbak Zoid. Daar fiets ik nu mee, maar die heeft dus voor mijn gebruik te weinig inhoud (2,5 liter). Het wedstrijd fietsen in de sneeuw betekent voor mij dat ik zo lang mogelijk achtereen wil kunnen blijven fietsen. Ervaring van voorgaande jaren en edities leert me dat ik niet genoeg heb aan 3 a 4 liter helaas, vandaar dat ik op zoek ben naar mogelijkheden om die 6 liter mee te nemen zonder dat het bevriest (het kan tot -30 worden). Dat ik overdag niet extra hoef te stoppen om sneeuw te smelten levert me minimaal een uur tijdwinst op per dag. Dit is onderdeel van de wedstrijdstrategie, vandaar dat ik probeer op deze wijze wat voordeel te krijgen ;-).
  Ik ga die site van radical design zeker even uitpluizen, dank daarvoor! Ik vind het sowieso geweldig dat mensen op deze wijze met me mee willen denken, echt super!
   
 8. Ivo

  Ivo

  Ga eens op zoek binnen de chest packs. Misschien vind je een kant en klaar model of je begint zelf een harnas te maken waar de waterzakken in passen. Ik denk dat je beter je water op de voorkant van je lichaam bewaart omdat er daar volgens mij wat meer warmte wordt gegenereerd en vastgehouden dan op de rug. Kijk anders eens bij die kleine 10L rugzakjes van decathlon. Die zijn vrij plat denk ik om op de buik te dragen. Het vraagt wel wat naaiwerk om hem om te vormen tot een buikdrager.
  Ooit heb ik een pfd gemaakt volgens hetzelfde principe
  http://ivovanmontfort.blogspot.be/2012/09/zelfbouw-pfd.html
  Ik weet niet hoeveel plaats je hebt maar een deel van het water kan worden bewaard in de slaapzak als je die niet te fel comprimeert.
  Ik ga ervan uit dat jullie geen naafdynamo hebben anders zou je toch een paar watt kunnen genereren en die door een weerstand jagen; Alleen moet er dan harder worden getrapt en dat is ongewenst bij een wedstrijd
   
 9. Dank voor je reactie! Ik had in eerste instantie niet aan dragen aan de voorkant gedacht, omdat ik bang ben voor de windchill factor aan de voorkant tijdens het fietsen. Maar ik zie wel vaker beren op de weg, dus hier ga ik eens serieus mee aan de slag. Je suggestie om het water mee te nemen in de slaapzak is ook een goede, maar ik heb daar helaas de ruimte niet voor vanwege de compressie inderdaad.
  Ik rij echter wel met naafdynamo. De opgewekte wattages gebruik ik gedurende de nacht voor verlichting en overdag voor bijladen Powerpack, die op zijn beurt mijn telefoon 's nachts laadt. Dat is een combinatie van een SON naaf met K-Lite lamp & USB charger, inclusief standlicht. Hoeveel watt heb je nodig voor elektrische verwarming van drinkslangen of andere waterhoudende dingen in jouw ervaring? Ik heb tijdens het fietsen namelijk een USB aansluiting over ;).
   
 10. Wat voor kleding draag je? Is er in die kleding niet de mogelijkheid om binnenzakken te maken met een capaciteit van 3 liter per stuk?
  Mrjam
   
 11. Afhankelijk van de temperatuur. In ieder geval ondershirt korte mouw, ondershirt lange mouw (merino indien onder de -15), merino trui lange mouw (indien onder de -20), North Face Goretex jas (dun, 1 maat te groot ivm onder kleding dragen drinksysteem). Enige mogelijkheid die ik zie op dit vlak zou in de jas moeten zijn. Ga even kijken of dat een optie kan zijn, wel een leuke invalshoek!
   
 12. Ivo

  Ivo

  meestal wordt toch een windblokker gedragen maar je hebt daar een punt dat dit aan de min zijde ligt.
  Verder zou ik ver weg blijven van leidingen ed bij vriestemperaturen. En kiezen voor bussen met een brede opening. Gevaar voor ijsopbouw is te groot ook al blaas je ze leeg. (ook iets om na te kijken bij die camelbak hierboven) Om de leidingen te gaan verwarmen, lijkt me te complex. Of zo'n dynamo zou kunnen werken kan je enkel maar via experimenteren uitproberen. Als je al vermogen aftapt weet ik niet wat er nog over blijft. Ik zou de stroom niet aftappen via een usb poort omdat daar toch ook verlies op zit maar rechtstreeks van de aansluiting (voor de elektronica een en ander afvlakt). Geen enkel idee echter of je met 3 watt water ijsvrij kunt houden. Enkel maar weer te proberen door je water (geisoleerd) in de diepvries te steken en een stroomdraadje naar buiten te brengen die je op een transfo aansluit die Bv 3W levert. Steek in de buurt van het water wat weerstanden (voor 6V en 3W generator zou ik voor een totaal van 12 ohm aan weerstanden in serie schakelen) Verder valt het idee van handenwarmers die op koolstaafjes werken te overwegen. Belangrijkste is dat je een geisoleerde zak maakt waar je de waterzakken in verzameld kunnen worden. Met gewone thermosflessen ben je ook uit de zorgen maar misschien te zwaar?
   
 13. Er zijn systemen in de handel (vooral in Amerika) die de drinkslang elektrisch verwarmen door een druk op een knop. Tot nu toe geen failproof systeem gebleken, veel storingen. Toch drinkt iedereen uit drinkzakken die onder kleding wordt gedragen met de slang opgeborgen onder de oksel ipv over de schouder. Terugblazen is sowieso een must. Toch vind ik het idee om via de naafdynamo iets te verwarmen geen gek idee. Huidige oplossingen werken met batterijen, ook al niet fijn in de kou. Zal de maker van K-Lite eens polsen, wellicht dat hij iets kan integreren met zijn systeem. Ben nl wel groot fan van zijn verlichting & USB chargers. Een van de weinigen die storingsvrij laden via USB onder de knie heeft (in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Plug oid).
  Als laatste de thermosflessen. Ik rij met een half liter thermos voor soep, maar groter werd te zwaar (staat hier nu stof te vangen).
   
 14. es

  es

  Heb je de camelbacks al eens in de kou geprobeerd? Mijn ervaring is dat de boel, zelfs met winterisolatie onder de -10oC hopeloos bevriest.
   
 15. Ja dat heb ik. Tot nu toe gaat het goed tot -17 als ik m onder mijn kleding draag. Kouder heb ik het nog niet getest. Drinkzak zit nu in de Zoid, een winterized versie met neopreen slangomhulsel en rubber dop op drinktuit.
   
 16. Ik heb ooit weleens een rugzakje gehad van Dakine, daar zat in een van de schouderbanden een rits, om je slang van je Cambelbak in te bewaren. Maar nu ik dit zeg, lijkt het me lastig om die tijdens het fietsen tevoorschijn te peuteren. Bovendien vraag ik me af of dat slangetje wel vorstvrij blijft bij hele lage temperaturen. die jij noemt. Dat je zoveel water nodig hebt geloof ik wel. Koude lucht is ook vaak droog, en je moet er dus echt alles mee doen.

  Mirjam
   
 17. hyz

  hyz

  Ik heb het idee dat het heel veel energie gaat kosten voor je om die hoeveelheid water op temperatuur te houden. Je gaat zelf dan afkoelen. Je moet dus extra eten meenemen om dat te compenseren. Investeer in een goed brander/pansysteem waarin je snel sneeuw kan smelten. Ik gebruik een primus etapower pan, daarmee bespaar ik in de winter 50% op brandstof.

  Zelf drink ik in de winter bijna alleen warm water. 2lt. mee voor onderweg. Koud water krijg ik niet weg als het echt koud is.
   
 18. Harold Veldkamp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina