Zelf footprint maken

Discussie in 'Discussie: Zelf materiaal maken' gestart door n3000, 21 sep 2011.

 1. Ik vertrek zeer binnenkort voor een trekking in Nepal.
  Nu kom ik er zojuist achter dat de footprint van mijn Hilleberg Jannu verloren is gegaan.
  Wie heeft er tips of ideeen hoe zelf een footprint te maken, en waar op te letten?

  Groeten,
  Nico

  ps. Mocht iemand een footprint te koop hebben, of weten waar ik deze kan halen dan hoor ik het graag en haal ik hem vandaag (of morgenochtend) nog op!
   
 2. Waarom ga je niet naar de dichtsbijzijnde buitensport of campingzaak en koop je daar een stuk Bo-Camp aquafoil? Op maat knippen, en klaar is Klara....
  Veel goedkoper dan een Hilleberg footprint, misschien ook nog wel lichter ook...

  Groetzels,
  Dennis
   
 3. Idd mijn idee helemaal. Snel en simpel. Het kan ook nog lichter door gewoon een stuk tyvek te halen bij de vliegerwinkel. Werkt ook prima om je tent te beschermen tegen de ondergrond en tegen condens in je voortent.
   
 4. ga naar een landbouw winkel en haal een stuk landbouw plactic en dan knutselen maar
   
 5. Tja, aquafoil weegt de helft of minder van landbouwplastic en tyvek misschien ruim de helft van aquafoil. Dus als gewicht geen rol zou spelen... Maar meestal doet het dat wel!

  Groeten,
  Boelo
   
 6. Beter niet. Veel landbouwplastic bevat weekmakers, en die kunnen slecht voor je tentbodem zijn....

  Dennis
   
 7. Ik wil zelf ook een grondzeil maken voor mijn tent maar twijfel nog wat over het soort materiaal. Tyvek lijkt me minder geschikt omdat het damp doorlatend is.

  Zijn er mensen die ervaring hebben met materialen als Chikara of Mirai nylon? Of een ander materiaal dat waterdicht en enigszins slijtvast is?
   
 8. Zijn vlieferstoffen, ik neem aan dat waterdichtheid het belangrijkste is. En dat kan je afzien aan de waterkolom. Zo is een waterkolom van 1000mm erg laag voor grondzeil. 5.000mm kan maar liever heb je nog meer. Dus dat moet je even navragen bij leverancier wat de waterkolom is van het doek. Mirai is van mindere kwaliteit en dus goedkoper. Is meer een budget stofje voor vliegers. En er is ook nog Icarex dat is een polyester ipv een nylon en daarom vormvaster
   
 9. Van de andere kant heeft je tent meestal al een goed grondzeil en gaat het bij je tentluier vaak vooral om de extra bescherming tegen stenen e.d. en het voorkomen van veel condens in je voortent, niet zozeer voor de extra waterdichtheid/hoge waterkolom. Tyvek werkt dan goed genoeg en dampdoorlatend maakt niet uit.

  Afmeten: het gemakkelijkste is gewoon tent opzetten over de te grote lap tyvek/plastic en met een watervaste stift een rondje lopen en de omtrek aangeven, daarna ~5 centimeter binnen die lijn uitknippen om te voorkomen dat regen tussen je tentluier en echte grondzeil komt (die afstand kan bij een hilleberg tent mss nog wat minder zijn omdat buitentent tot de grond loopt maar er komt toch geen gewicht langs de kanten dus tentluier doet niet veel daar).

  NB bezitters van bodemloze tipi's willen soms wel een grondzeiltje met een hoge waterkolom ;)
   
  Laatst bewerkt: 14 feb 2012
 10. Ivo

  Ivo

  Leon,
  dat is een heel zinvolle bijdrage
   
 11. hyz

  hyz

  Ik gebruik een extra grondzeil ook om de tent schoon te houden. En soms ook als enige grondzeil als ik de binnentent thuis laat.

  Bij de keus voor het materiaal van de extra laag zou je nog kunnen betrekken hoeveel herrie het maakt :)
   
 12. Ik zag Duncan eens een stukje dun plastic neerleggen, z'n binnentent er overheen opzetten, z'n mes pakken en een rondje gebogen om zijn tentje lopen. Klaar.
   
 13. Bedankt voor de reacties. Het gaat mij inderdaad om bescherming, maar ook precies om de twee redenen die Hyz geeft!

  Een materiaal dat damp doorlaat lijkt me nu juist niet bevorderend om condens in je voortent te voorkomen. Of is de praktijk anders?

  Ik zal vliegerop eens vragen of ze weten hoeveel mm waterkolom hun Chikara en evt. Mirai) doek aankan!
   
 14. hyz

  hyz

  Dan moet het eerst damp worden...
   
 15. Maar als het geen damp wordt heb je ook helemaal geen condens?
   
 16. Niet vanuit de lucht/damp uit grond ja. Om damp uit de grond te krijgen moet het water in de grond verdampen en moet dus de grond warmer worden en dat doet het niet snel onder een tent met goed geïsoleerd matje.
   
 17. De waterdamp die als condens neerslaat aan de binnenkant van de buitentent komt voornamelijk uit je lichaam zelf, dat wat je uitademt.
  Dat kan wel tot een halve liter per nacht zijn (incl zweten).
  Verder is het vooral gras dat ademt en waterdamp los laat.
  Uit de grond komt denk ik een stuk minder.
   
 18. Ik heb een tarptent van Sixmoondesigns, waterkolom 2000 voor tentdoek èn grondzeil.
  Als footprint gebruik ik Tyvek van Joe's vliegerwinkel in de Damstraat in Amsterdam.
  De tyvek heeft twee zijden; ik heb de 'waterdichte' kant naar onder liggen.

  De Tyvek is vrij dun, zeker niet waterdicht, en na enig gebruik merk ik dat de onderkant van mijn slaapmatje op het grondzeil gewoon kletsnat is (bij nat gras of gesmolten sneeuw).

  Vind het dus niet echt geschikt voor langere en nattere tochten (wegens natte mat), maar wegens de 'puncture resistance' toch prettiger voor gebruik met een exped donsmat, voor een weekeindje. Van 'dampdichtheid' heb ik niets gemerkt; volgens mij is het gewoon de natte grond en waterdruk onder de mat, die me parten speelt.

  Mijn advies: indien je liever geen gaten in je mat krijgt, is tyvek een lichte oplossing. Wil je echt waterdicht, zoek iets anders (maar met een simpele nylon van de vliegerwinkel is de waterkolom waarschijnlijk toch niet hoog genoeg, en kun je beter tyvek nemen tegen de doornen).
   
 19. Maar heb je ook ervaren dat het probleem onder vergelijkbare omstandigheden met een meer waterdichte footprint niet optreed?

  Ik heb dit zelf namelijk ook wel gehad (op nat gras en met beetje kouder nevelig weer) met een Hilleberg (7000mm waterkolom) *en* hun officiele footprint en zou 'de schuld' in dit geval niet meteen bij de tyvek zoeken maar bij condensatie van (een deel van) het vocht waar Peter het over had.
   
 20. Hoi Leon,
  Ik heb geen andere foot print :) Heb dus geen vergelijking.
  Met droger weer is het probleem van de natte mat wel veel kleiner.

  Vraag me af hoeveel ertussen condenseert, als mijn mat door mijn gewicht, platgedrukt tegen de grond ligt.

  Denk toch echt dat het aan de natte grond (gesmolten sneeuw/ nat gras) ligt, en de nieuwigheid van het tyvek (de dikkere tyvek die ik eerst uit Amerika had, was nieuw een stuk beter tegen het vocht bestand). Dat is ook weer een nadeel, want tyvek behoorlijk onverwoestbaar, en weggooien omdat het wat poreuzer wordt vindt ik jammer (het is toch een bak plastic dat je weggooit).
  groeten, Mandy
   

Deel Deze Pagina