Zekerder leren lopen op sneeuwhelling

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door marla, 6 jan 2018.

 1. Zo'n training is altijd goed om je kennis en ervaring te vergroten. Ideaal zou zijn als je wat verschillende spullen kan meenemen om uit te proberen, dan weet je wat voor jou (en je schoenen) het beste werkt.

  Van https://andrewskurka.com/2017/pfiffner-traverse-ice-axe-crampons/:
  ...For the most aggressive hiking crampon, go with the Kahtoola K-10 Crampon ($100, 22 oz) or Hillsound Trail Pro Crampon ($80, 24 oz). As a just-in-case option, consider the Vargo Pocket Cleats. Several traction devices occupy the space in between: lighter but less capable than the K-10 and Trail Pro, and heavier but more trustworthy than the Pocket Cleats. Example: Hillsound Trail Crampon ($65, 16 oz). They perform best on crusty or packed snow, but they’re not meant for steep slopes and they don’t bite well into softer snow.
   
 2. Mijn (vrij uitgebreide) ervaring met de Yaktrax Pro in Noorwegen is dat ze uitstekend werken op sneeuw maar niet te vertrouwen zijn op puur ijs, met name als dat op een helling ligt (hier vaak water van beekjes dat mooi over een pad naar beneden vriest), je hebt het ene moment grip en even later doe je Bambi na.

  Ik neem zelf nu vaak de Kathoola Microspikes mee, wel weer wat zwaarder maar beter te vertrouwen op ijs. Ik vond ze pas ook op AliExpress (http://s.aliexpress.com/INjquiIb), heb een paar besteld om eens te testen (nog niet binnen).

  @babelfish: sidetrack, maar mss heb je de gewone Yaktrax (niet-Pro) geprobeerd, die een strap over de top van je voet missen; zo’n strap zou op zich zelf toe te voegen moeten zijn als je ze nog eens wilt proberen...
   
 3. Dank voor jullie aanvullingen en het draadje van Andrew Skurka en met name de Kahtoola sprak me van de genoemde alternatieven aan. Alleen de Kahtoola KTS lijkt in de UK verkrijbaar, maar de K-10 in Europa niet. Grappige tekst op de site van Campsaver bij de Kahtoola K-10: "You'll glide through the terrain on the lightest steel crampon on the market." Wat een aanbeveling ... Als ik nou juist íets wil vermijden, dan is het " glide through the terrain" ;)

  Ik heb inmiddels voor begin maart twee persoonlijke lesdagen bij Spanish Highs geboekt en ben erg tevreden met deze stap!

  Ik heb van Spanish Highs ook twee tips voor lichte stijgijzers bij Ultralight Outdoor Gear gekregen:
  https://www.ultralightoutdoorgear.c...re-c81/crampons-c83/neve-strap-crampons-p4825
  https://www.ultralightoutdoorgear.c.../crampons-c83/leopard-flexlock-crampons-p6372

  Zelf hebben ze de Grivel Air Tech Light te leen en als die mij bevallen kan ik die daarna kopen bij de Bergsportwinkel: http://www.bergsportwinkel.nl/stijg...dKz1Zyiz1DXjIwntR4XQSGm2SL0VrIysaAs7LEALw_wcB

  Enfin, nog even studeren... Ik denk dat ik wel ga voor iets grotere spikes, dus geen microspikes, zelfs met 300 gram meer gewicht.

  Marla
   
  Laatst bewerkt: 7 jan 2018
 4. Ivo

  Ivo

  Ik zie dat ik te laat ben met het advies om naar een wintergebied te gaan en daar -op eigen houtje -wat te gaan oefenen met stijgijzers en pickel op veilige sneeuwhellingen. Op het einde van...staan wat basistechnieken op een rijtje.
  http://hikingadvisor.be/sneeuwvelden/
   
 5. Bedankt Ivo. Ik denk dat 'op eigen houtje' mij niet voldoende brengt. Maar ik heb met belangstelling de webpagina's gelezen. Tredes trappen is het enige waar ik ervaring mee heb, maar de pickel moet ik echt leren hanteren. Ik verheug me dadelijk zelfverzekerder ' op glad ijs' te kunnen begeven.

  Marla
   
 6. Goed bezig Marla! Laat je ons TZT weten welke spikes het uiteindelijk zijn geworden?
   
 7. hyz

  hyz

  Ik ga over een paar weken een cursus doen bij Glenmore Lodge in Schotland. Ze hebben op youtube diverse instructiefilmpjes staan. Misschien zit er iets nuttigs voor je bij.

  Het nut van een pickel op sneeuwvelden heb ik nooit begrepen. Alleen op ijs en gletschers vind ik het logisch. Ik heb diverse kleine spike-achtige schoenaccessoires. Ik zal ze wel eens op een rij zetten. Er zit best wel wat verschil in. Vooral als het ijzige sneeuw wordt.

  Wat ik vooral nuttig vond aan de C1-cursus, is dat je goed leert te remmen. Als je goed weet wat je moet doen als het misgaat, loop je veel zekerder over een sneeuwhelling. Op bepaalde plekken (bv. steile helling met afgronden eronder) voel ik me nooit zo happy, en dat is sinds de cursus enorm verbeterd. Bv. hier was ik errug blij dat ik dit achter de rug had (nog voor de cursus):
  sneeuw.jpg
   
  Mieke2, RoelAlblas en babelfish vinden dit leuk.
 8. Wat een boel filmpjes! Thanks! Na het bekijken van de Ice Axe Arrest en Walking on Crampons, heb ik besloten voortaan maar te gaan kanoën. Daar hadden ze ook filmpjes van ;)

  Ik ben blij dat ik over 7 weken zelf in de sneeuw mag oefenen. Dan zal ik zeker ook leren een glijpartij te stoppen, al dan niet met pickel. We gaan het zien!

  Leuk dat jij al gauw in Schotland een cursus doet.
  Ieder zijn favoriete land hè ;)?

  Marla
   
  hyz vindt dit leuk.
 9. Ik heb ook de Kathoolas. Kan ik echt aanraden. Die zijn ‘agressiever’ en punten zijn wat langer. Persoonlijk denk ik dat ‘self arrest’ het belangrijkste is voor jou. Afgelopen trip in Zwitserland ook een paar stukken meegemaakt. En ik heb toch al vaak in sneeuw gelopen. Maar met een marge van max 50 cm en een drop van honderd meter ben ik mooi terug gegaan. Geen self arrest dat helpt. Tijdens de HRP ben ik ook eens naar beneden gegleden en was wel blij met een pickel. Ik heb de van Campz. Superlicht. Ook handig voor allerlei andere ‘taken’


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 10. Ik heb ook een historische glijpartij aan de spaanse kant van Breche de Roland gehad (zie screenshot, ergens in dat eerste stuk; voor mijn gevoel ziet het er nu veel afschrikwekkender uit dat het was) en kwam 'gelukkig' tot stilstand bij een rots. Vroeg zomer na een onweersbui en verse sneeuw op oude sneeuw. En vooraf advies gevraagd in de hut. Dat dus niet meer.

  Ik heb gezien dat die pickels inderdaad te licht zijn om niet mee te nemen. Wat voor Kahtoolas heb jij, Maurik? KTS of K-10?

  Marla
   

  Bijgevoegde bestanden:

  Laatst bewerkt: 12 jan 2018
 11. hyz

  hyz

  Als het gaat over sneeuw dan is het normaal gesproken niet nodig stijgijzers mee te nemen. Die zijn vooral nuttig op ijs. Al is in de zomer 's soms morgens vroeg de sneeuw ook nog vrij ijzig. Maar de kleine spikes zouden al voldoende moeten zijn denk ik.

  Persoonlijk zou ik iets meenemen wat snel te monteren is. Want sneeuwvelden worden meestal afgewisseld met rots e.d.
   
 12. @marla,

  Dit kan misschien ook helpen.

  1484468401136980108.jpg
   
 13. en deze komt uit je nachtkastje?
   
 14. Ik had echt een heel ander beeld bij de Grödel die je noemde.

  Marla
   
 15. Niet geschi
  Niet geschikt voor waterbed want dan wordt het echt watersport
   
 16. Om toch even bij de meer serieuze schoenen te blijven, ik zag laatst toevallig dat er van INOV8 ook trailrunners speciaal voor ijs bestaan. Ik weet niet of dat nog een optie is? Als reserve schoen misschien als je toch ook hoge schoenen meewil? 280 g. is ongeveer 10 oz. (9.9) volgens hun site https://www.inov-8.com/eu/women/shoes/trail-running?terrain=79 Je hebt dan geen Goretex en minder ondersteuning van de enkels, en je moet oppassen dat je er niet mee in op je tentzeil gaat lopen of thuis op het parket... Ik zou zelf op ijs liever niet op trailrunners gaan lopen want dat lijkt me bijvoorbeeld wat koud? Maar als je in beweging bent valt dat misschien wel weer mee?
   
 17. Bedankt voor het meedenken! Voor dat gewicht neem ik toch liever lichte stijgijzers mee:
  https://m.petzl.com/GB/en/Sport/Crampons/LEOPARD-FL
  18249-8a3797779c53ab9803bd7ce3b15b4fed.jpg

  Marla
   
  Laatst bewerkt: 25 feb 2018
  BertusS vindt dit leuk.
 18. Hallo Marla,

  Bedankt voor je reactie! Je had ze ook al! Ik hoop dat je deze niet ook al jaren niet meegenomen had... Ze passen echt goed om je Roclites als ik het op de foto goed zie. Blijft de voorkant ook goed zitten kan dat niet gaan schuiven?

  Ik heb nooit op zo'n ijs-sneeuwhelling gelopen maar begin nu wel beter te begrijpen hoe een ijsbijl je leven kan redden bij een glijpartij. Hier ingezet als brancard:

  [​IMG]

  Kuifje heeft echter een versie die langer is, wel met een ijspunt eronder, maar dan is hij ook als wandelstok te gebruiken. Je zal zien dat ze dat nou net niet meer hebben. De nieuwe (uit de link) heeft ook wel een goede punt maar is een stuk korter.

  (Er valt veel te leren uit Hergé's tekeningen maar die zwevende Tibettaanse monnikken zijn misschien een beetje te fantastisch. Ooit in mijn jeugd wel in geloofd, althans willen geloven, half :D)

  Ik zou er wel een meenemen, voor 240 g. Ongelofelijk dat het niet meer is. Heeft ook de goede bijpassende kleur. Dit is de lichtste versie. Maar hoe doe je dat als je ook nog een of twee wandelstokken bij je wilt hebben?

  (Weet iemand overigens hoe het met de brand in Lhasa is afgelopen?)

  https://nos.nl/artikel/2218099-grote-brand-in-belangrijke-boeddhistische-tempel-tibet.html
  https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g294223-d325691-r522391714-Jokhang_Temple-Lhasa_Tibet.html
   
  Laatst bewerkt: 26 feb 2018
 19. Ik heb ook een lichte pickel gekocht, tip van Golok:

  20180211_173420_resized.jpg

  Pickel als wandelstok is onverenigbaar, heb ik begrepen. Als de lengte volgens voorschrift staande zo is dat ie, als je hem vasthoudt en laat hangen, net bij je enkel komt, dan is dat te kort als wandelstok bij bergwandelingen. Kan misschien als steun zo werken bij steile klimmen.

  Ik ga alles binnenkort in het echt uitproberen in een persoonlijke tweedaagse training in de Sierra Nevada.

  Marla
   

Deel Deze Pagina