Zekerder leren lopen op sneeuwhelling

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door marla, 6 jan 2018.

 1. Ik kom op bergtochten nog wel eens op sneeuwhellingen en ben daar geen held. Dat is zacht uitgedrukt. Komende (vroege) zomer verwacht ik die sneeuwhellingen opnieuw en veelvuldig tegen te komen. Omlopen is geen optie. Daarom de volgende vraag.

  Ik wil met een (persoonlijke) training zekerder leren lopen op sneeuwhellingen. Hyz adviseerde mij de C1-cursus te doen, en die heb ik na ontvangst van de NKBV-reisgids dus uitvoerig bekeken. Alleen zit aan de C1 zoveel voor mij overbodige ballast (gletsjers, touwgroep, top beklimmen), dat ik dat een beetje zonde van mijn tijd vind.

  Heeft iemand nog een andere suggestie voor een (maatwerk)cursus?

  Ik kan ook de NKBV mailen, maar ik wilde het eerst hier maar eens in de groep gooien.

  Marla
   
 2. Oh Saskia, wat een supertips! Zeker de Sierra Nevada.

  Ik had toch al een tripje die richting op in de planning staan en ga er meteen achteraan.

  Marla
   
 3. Klinkt herkenbaar, Marla. Ik overweeg zelf mijn weekje Lake District binnenkort te combineren met deze dagcursus: Winter Skills Day Courses. Is voor jou misschien ook nog een optie als je daar in de buurt bent.
   
 4. Bedankt voor deze tip. Ik zal daar nooit toevallig in de buurt zijn, maar mocht de Sierra Nevada niet lukken, dan zal ik het Lake District zeker overwegen!

  Marla
   
 5. Gezien de wijze waarop jij je tochten onderneemt (zonder stijgijzers, pickel, helm en evt. gordel met kletterstijgsetje) lijkt mij het sterk dat je echt iets aan dergelijke standaardcursussen hebt die wel van zulke materialen uitgaan. Dus inderdaad even goed van te voren informeren wat ze je kunnen bieden op basis van de spullen die je wel normaliter bij je hebt. Misschien heeft men dan nog wel aanvullende UL tips. ;-)

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 6. Goed gezien. Ik heb ook geen ambitie om iets anders te zijn dan bergwandelaar en ik hou nou eenmaal van hoge bergen, dus alles wat ik binnen dat kader op trektochten kan tegenkomen wil ik in principe wel kunnen. Klettersteige of een beetje klauteren was nooit een punt. En op droge rotsen voel ik me altijd zeker. Maar oh wee als er sneeuw ligt of de rotsen verijst zijn ...
  De afgelopen jaren heb ik wel een paar keer peentjes gezweet of ben zelfs een keer omgelopen om op de HRP de nog dik besneeuwde Coll de Mulleres te ontwijken. Dat moet maar eens afgelopen zijn ;)

  Ik heb de eerste club van Saskia al geschreven wat de bedoeling is en dat het gewicht van mijn rugzak wel een item is. Ik reken erop dat ik komende zomer voor de eerste weken misschien wel lichte stijgijzers meeneem (die ik al heb, al jaren ... in de berging ;)), en die ik halverwege op de post naar huis kan gooien.

  Marla
   
  Laatst bewerkt: 6 jan 2018
  babelfish vindt dit leuk.
 7. Ik dacht al dat Spanje jou wel zou trekken, gezien je eerdere avonturen.
  Het kan daar wel steenkoud worden, dus al te UL moet je niet gaan. Op trailrunners kunnen je voeten bevriezen, maar van de gids kun je D-schoenen huren/lenen. En ik heb eerst een eigen tocht vooraf gepland (van Nerja naar Lanjaron), om niet te zwaar te tillen had ik extra kleren en eten in een pakket naar Richard van Spanish Highs gestuurd.
  Voor foto's: https://photos.app.goo.gl/7zhwAYCh9T41a9nl1 (vanaf de autospiegel is met gids)
  Voor verslag: http://schizofrenieenbergenbeklimmen.nl/fotoverslag-van-een-winterse-trektocht-door-andalusie/

  Veel plezier met de voorbereidingen!
  Ik heb ook al super zin in Schotland :)
   
 8. Off topic, maar ik kan je Yaktrax Pro aanbevelen voor dit soort doeleinden waar echte stijgijzers overkill zijn. Zit snel om je schoen (ook trailrunner) en dan glijd je echt niet meer uit op sneeuw en ijs. Ze wegen slechts 192 gr. dus te weinig om niet mee te nemen! ICM met een paar heel simpele technieken kom je dan een heel eind op hellingen:
  1. Plaats je wandelstok (downhill) stevig neer, en zet je voet (uphill) tegen die stok aan.
  2. Traptreden uitslijpen met je voeten.
  Beide technieken ken je vast wel. Kost wat meer tijd maar maakt het wel een stuk veiliger.

  Dit gezegd hebbende: een enkel sneeuwveldje van 100-200m. vind ik nog te overzien, maar als er echt teveel sneeuw ligt, pas ik m'n route ook aan hoor. Geen zin om door een onzichtbare sneeuwbrug te zakken (smeltwater in de zomer!) of m'n eigen lawine te veroorzaken.
   
 9. Wandelstok downhill...... juist ja en waar ga je mee remmen als je toch wegschuift?

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 10. Yaktrax heb ik ook geprobeerd. Die bleven niet lekker onder mijn schoenen zitten. Weinig grip daardoor. Dus is volgens mij dus echt schoen afhankelijk.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 11. Ja, dan ben je de sjaak! Maar je hebt ook niets aan een wandelstok die uphill staat als je downhill voet dan wegglijdt, daar helpt alleen een ijsbijl. Daarentegen *kan* een wandelstok downhill wel degelijk voorkomen dat je voet wegglijdt, dus effectiever.
   
 12. Dat zou goed kunnen, ik gebruik ze met Inov8 Roclite 305, en daarmee werken ze prima. Tussen de dikke noppen blijven ze misschien beter zitten, your mileage may vary. Er zijn ook genoeg alternatieven!
   
 13. Ingekorte wandelstok uphill zetten dan kan je nog met je tweede hand de onderzijde beet pakken om de stok met 2 handen in de bodem te prikken.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 14. In theorie, ja. Maar in de praktijk ben je altijd te laat - da's toch mijn ervaring.
   
 15. Bedankt voor het advies, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ik wil op de schoenen met Yaktraks/Grödel/... die ik ook met de eigenlijke tocht meenemen. En dat zijn misschien mijn Inov8 Roclite 286 gtx of een andere schoen die niet eens een ver neefje van de D-schoen is.

  De Grödel van Peter had ik in een ander draadje al een uitvoerig bekeken en de Yaktraks van Jeroen kom ik op UL-Sites tegen. Ik ga me er eens uitgebreid in verdiepen. Íets zal ik toch mee moeten nemen ;)

  Ik richt me inderdaad op korte sneeuwvelden zonder verborgen gevaren. Kniediep wegzakken heb ik eerder een paar keer gehad, maar was niet eng omdat het geen steile helling was (en geen grote diepte om naar weg te glijden). De schijt-in-mijn-broek-stukken zitten in de steile hellingen met een niet al te dikke laag sneeuw en die ik moet traverseren. Waar anderen ogenschijnlijk zo over weg lopen. En ik niet .

  Het gaat trouwens om het sectionhiken van het Washington-deel van de PCT.
  Als het deze winter zo'n sneeuwpak wordt dat ik de holen etc. nog in de tweede helft van juli kan verwachten, dan gooi ik inderdaad mijn plannen om. Het is wel vakantie en het moet grotendeels leuk zijn! Mijn training vooraf is dan ook bedoeld om ook de zorgelijke uurtjes terug te brengen tot het uiterste minimum.

  Marla
   
 16. Ik besefte bij het bekijken dat ik ze al eens eerder (in 2016?) had gezien, maar ze waren nog net zo 'lustopwekkend' :D

  Marla
   
 17. Marla, ik snap het probleem, maar raad je toch aan om een bergsport training te volgen.
  De sneeuw is wat je ziet, maar het herkennen wat er onder de sneeuw zit is ook van belang.
  Ervaring opdoen met het lopen in de sneeuw is toch meer dan alleen wandelen ook omdat het in combinatie met ijs heel iets anders is. Je kan je pas veiliger gaan voelen als je weet wat je allemaal kan tegen komen. Zodoende kan je een betere inschatting gaan maken van wat er je te wachten staat.
  En dan pas kan je veiliger op pad. Een pickel heb je bijvoorbeeld nodig om een pad te maken in de harde sneeuw. Op veel plekken kan je niks met ijzertjes onder je schoen in gebergte. Je schuift er zo mee naar beneden en zij alleen te gebruiken op vlak glad oppervlak.
  En je geeft het al aan, zeker bij twijfel niet doorgaan. Safety First!
   
 18. Precies. Ik ga daarom juist een maatwerktraining doen, maar wel voor wat ik nodig heb. De club die Saskia me aanbeveelt zal me heus meer voldoende relevante zaken vertellen en niet alleen hoe ik moet lopen. Ik heb geen zin in training in zaken waar ik nooit iets mee wil doen. Ik hoef geen top te beklimmen en ga niet in mijn eentje gletsjers over. Ik heb in mijn eentje trouwens ook niets aan een touwgroep ;).

  Vergeet niet dat de PCT is aangelegd en wel als paardenroute. En ik loop alleen dat pad en dan hebben al meerdere mensen voor mij daar gelopen.

  En verder vertrouw ik op mijn inschattingsvermogen wanneer ik terug moet.

  Marla
   
  Laatst bewerkt: 6 jan 2018

Deel Deze Pagina