winterkamperen met een baby slaapzak, bed e.d.

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door EdelLiesje, 26 okt 2017.

 1. Hoihoi,

  Ik ben heel benieuwd of er hier mensen zijn die met een baby in de winter kamperen en wat ze dan voor uitrusting bij zich hebben. Ik kan namelijk nergens slaapzakken vinden voor baby's die tot onder 0 gaan (überhaupt bijna niet voor kinderen). Werken jullie met dekens, is dat dan warm genoeg, of heeft iemand een tip waar ik nog niet aan gedacht heb?

  Dank!
  Annelies
   
 2. Ik ben zelf vader van twee. Die van mij zijn inmiddels al wat ouder. Persoonlijk lijkt het me niks om met een baby te gaan kamperen. Afhankelijk van leeftijd kan hij/zij moeilijk temperatuur reguleren. Dat in combinatie met een slaapzak vind ik het al ‘tricky’. Tot ze iets groter zijn zou ik het op een trekkershut of ‘ingerichte tent’ houden. Just my two cents. Misschien ben ik ook gewoon een ‘overbezorgde’ ouder.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 3. Bedankt voor je reactie. Misschien heb je daar wel gelijk in. Mijn baby is inmiddels 9 maanden. Dus al niet meer heel piep jong. Maar toch nog wel kwetsbaar. Daar heb je gelijk in. Toch blijf ik benieuwd of er mensen zijn die het wel doen.
   
 4. Op de Belgische hiking-site (hiking advisor) kwam ik al eerder deze blog tegen: https://patagoniandreams.com/
  Deze mensen nemen hun baby mee naar het hoge noorden en Patagonia, dus hier is vast wat info te halen (en inspiratie!).
   
 5. Mieke2 vindt dit leuk.
 6. Volgens mij is er na diep graven op dit forum nog een draadje "Kamperen met een baby, hoe pak je het aan"( "Baby" mogelijk vervangen door "kleine kinderen") te vinden. Volgens mij stonden daar heel veel tips in. Geen idee meer wie dit draadje opgestart had.

  Mirjam
   
 7. Toen die kleine van ons een half jaar oud was gingen we 2 weken camperen in Chamonix. Mini werd binnen 2 dagen goed verhouden en sliep daardoor erg slecht. 4 keer per nacht een huilend kind op een drukke camping was niet echt sociaal, na 5 dagen zijn we dus maar verhuisd naar een chalet.
  Het was in de avond wel fris dus sliep hij in een Mini tentje in zijn baby winter slaapzak met een dikke pyjama er onder een een muts op zijn hoofd. Hij heeft het niet koud gehad.
  We hadden wel een baby mummie slaapzak mee maar hij wilde er niet in omdat zij armen dan vast zaten.
   
 8. Wij kampeerden met onze dochter van 5 maanden in Zwitserland op een camping. 's Avonds best wel koud, maar daar hielden we goed rekening mee. Medekampeerders kwamen na een week er achter dat er een klein kind mee kampeerde. Ze kroop telkens weg en toen ik haar tegenhoeld, liet ze duidelijk horen dat dat niet leuk was. :(

  Overigens zag ik dat de foto's van de moeder die met baby op pad in Patagonie was, in juli zijn gemaakt?
  Dat wil zeggen dat het overdag best warm kan zijn maar zodra de zon achter de berg valt, het sterk afkoelt in een paar minuten.
  Iets waar je met kleine kinderen altijd rekening moet houden.
   
 9. check de website ( en de boeken!) groundtruthtrekking.org
  gingen 2 maanden een gletsjer in alaska op met een baby v 9 maanden en een peuter...
  veel praktische info en tips, geweldige reizen!
   
 10. Je hebt baby's en baby's en je hebt winter en winter. 9 maanden zou ik best aandurven, zeker met onze winters. Op die leeftijd zit er al best wel wat 'rek' in, al is het wel een beetje waar je kind aan gewend is. Leeft je kind dag en nacht in een omgeving met de verwarming op 20 dan zal het gebrek aan dat comfort al gauw chagrijn opwekken.
  Een optie om op terug te vallen zou ik sowieso inbouwen. Denk aan een auto in de buurt, of een verwarmde ruimte waar je terecht kunt. Goed in de gaten blijven houden (af en toe even voelen aan het nekje, kleur van de lippen kijken), want eenmaal afgekoeld is opwarmen moeilijk in een koude omgeving.

  Naar bed eventueel met een warme kruik (niet erbij in het slaapzakje en zo ingepakt dat er geen huidcontact mogelijk is!), eventueel 's nachts nog eens verversen. De ruimte waarin je kind ligt, zo klein mogelijk maken door een bedje in de vorm van een tentje, trappelzak gebruiken die je normaal gebruikt en daar extra dekentje overheen.
  Op je avatar zie ik een tipi. Die stook je misschien al warm? In dat geval heb je al een stuk minder zorgen om de kou.

  Probeer het gewoon eens uit, zou ik zeggen. Niet te lang en niet te ver weg. Het ergste wat er dan kan gebeuren is dat je een lange nacht hebt...

  Die van mij zijn inmiddels 4 en 7, helaas waren onze omstandigheden niet zodanig dat we konden winterkamperen toen ze nog echt klein waren, al hebben ze genoeg koude nachten probleemloos doorgemaakt. Vanaf peuter sleurt papa ze al mee naar een paalkampeerplaats. In een trekkerstentje, mummie en een extra legging en lange mouwenshirt onder de pyama hebben ze het nooit echt koud.
   
 11. Ha EdelLiesje, been there, done that. Ik houd het kort bij de belangrijkste punten:

  -matje, moet even goed zijn als voor je zelf. Dus het matje moet geschikt zijn voor de koudste nachttemp. die je kan verwachten. Kijk bijvoorbeeld naar Exped matten met dons gevuld. Budgetr is een gesloten celschuimmat (18mm combineren met een selfinflatable) daar kom je ook wel mee weg tot -20

  -Slaapzak: Kijk naar volwassen slaapzakken (dons). Die zijn uiteraard te lang maar je kan ze inkorten met een spanbandje. Bij cumulus kan je bestaande modellen ook laten inkorten. Sommige merken verkopen ook kleinere damesmaten. Bij dons heb je wel risico op plas ongelukken. Daarom gewoon een goedkoop synthetische baby slaapzak pakken om in de dikkere slaapzak te schuiven.

  -Op matje blijven liggen. Dat is ook erg belangrijk. Je hebt lichtgewicht kampeerbedjes die je opzet door een full size selfinflatable in een hoes te schuiven. Zie bijvoorbeeld Tatteljee kinderbedje. met een beetje handigheid en slimheid kan je zelf ook zoiets maken en wellicht nog lichter en compacter. Bij interesse zend ik je wel een ontwerp wat wij vroeger hebben gebruikt.

  -Overdag: Overdag moet het kind warm blijven, let vooral op de handen en voeten. ook hier goede spullen (kleding). Patagonia (outdoormerk) heeft zeer goede spullen voor babies! Het is goud als je overdag een kind ook warmte kan bieden middels een vuurtje, bijvoorbeeld een tent met houtkachel (tipi)
   

Deel Deze Pagina