Wilde plannen....

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Straycat, 15 mei 2017.

 1. Hallo allemaal,

  Al een poosje lees ik op dit forum mee en heb al heel wat handige tips er af geplukt. Tijd om me eens netjes voor te stellen en jullie deelgenoot te maken van mijn wilde plannen. Voordat ik het forum ga overstelpen met vragen;).

  Ik ben Miranda, 50 jaar en al jaren wandel en kampeer ik met mijn gezin. Tegenwoordig in een caravan:(. Helemaal prima, maar het voldoet niet voldoende aan mijn behoefte echt buiten, in het wild te zijn. Dus heb ik besloten ook af en toe te gaan wandelen en kamperen op mijn manier.

  Het "wilde plan" is om volgend jaar mei ruim een week op Isle of Skye te gaan wandelen en wildkamperen. Ofwel de bekende Trail ofwel de meerdaagse tochten die Jolanda Linschooten in haar boekje beschrijft. Dit ga ik samen met mijn zoon van 24 doen.
  Om van een wandelingetje over de hei naar een dergelijke tocht te groeien heb ik de volgende "training" bedacht. Ook in het kader: de weg er naar toe moet net zo leuk zijn als het doel zelf.

  - 3x per week hardlopen
  - 2/3 x per maand een dagtocht (15-25 km)
  - Veel hoogtemeters maken (rennen/lopen) tijdens onze juni vakantie in de Auvergne
  - drie dagen Holterberg bepakt en bezakt met mijn beide zonen in juli
  - een dag of vijf Ardennen in mijn eentje in september (ik zoek nog een leuke route, liefst zo eenzaam mogelijk en met mogelijkheid te wildkamperen, iemand tips?)
  - navigatiekennis en ervaring opdoen (kompas gekocht, boeken uit de bieb gehaald, pfff best moeilijk)
  - Materiaal verzamelen. Dat is een uitdaging, zowel mijn zoon als ik zijn niet rijk, dus het wordt sprokkelen en keuzes maken. (Ik heb net een 3F UL tentje bij AliExpress besteld, tip van dit forum! Is AliExpress ook goed voor andere zaken? Voor welke zaken absoluut niet?)

  Ik heb nog veel meer vragen over voeding, kleding, materiaal etc, die zal ik tzt in de betreffende forums stellen.
  Als jullie alvast tips voor me hebben, wat ik nog meer kan doen om me optimaal voor te bereiden, of tips over Isle of Skye, dan hoor ik die natuurlijk heeel graag!

  Groetjes, Miranda
   
  RoelAlblas vindt dit leuk.
 2. Welkom, Miranda! En goed dat je je hart achterna gaat!

  Marla
   
  Straycat vindt dit leuk.
 3. Welkom. En je trainingsprogramma ziet er goed uit.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
  Straycat vindt dit leuk.
 4. hyz

  hyz

  Welkom!

  - Ardennen eenzaam: grensstreek met Frankrijk.
  - Skye: een week is een beetje kort ;) Ik heb de Skyetrail in drie weken gelopen, met diverse uitstapjes tussendoor. Wat wil je ervan weten? Evt. in een nieuw topic.
   
 5. Welkom en succes met de voorbereidingen! Klinkt iig goed. Ik kan je geen tips geven, ben zelf een newbie
   
  Straycat vindt dit leuk.
 6. 3 weken.... ja, dat lijkt me ook wel wat, maar dan blijft er niks over voor andere avonturen... We willen 7 dagen lopen en 2 dagen voor heen- en terugreis.
  We gaan in ieder geval van Rubha Hunish naar Portree via de Trotternish Ridge doen. Maar daarna is het nog blanco.
  Welke kaarten heb jij gebruikt, hyz? De OS of Harvey? En heb je een gps gebruikt, zo ja met welke kaarten? Ik heb een Garmin GPS maar de garminkaart van Schotland werkt daar niet goed op.
   
 7. Miranda,

  Zoals hyz al suggereerde: misschien kun je je vragen over Skye stellen in de betreffende rubriek (Wandelgebieden).

  Marla
   
 8. Wat gps kaarten voor de garmin betreft:
  De gratis kaarten op openfietsmap zijn ons heel goed bevallen, op Skye zelf geen ervaring, maar in de omgeving van Loch Lomond en Ben William klopte alles in 2014.
  Als backup had ik de OS explorer kaarten in m'n rugzak zitten, maar die zijn er tijdens het lopen niet uitgekomen.
   
  Straycat vindt dit leuk.
 9. Ga ik doen, Marla!
   
 10. Hoi Miranda,

  Mooie plannen! Ik kom net terug uit Schotland, was er deze keer met vader en zoon, dus heb 'rustig' aan gedaan en geen toppen o.i.d. Wel Rubha Hunish, en 4/5 dagen stralend weer gehad. Het schijnt dat de eerste week van mei daar uitzonderlijk goed voor is. Let op dat er rond die tijd ook vakantiedagen zijn in de UK, dus dan kan het hier en daar wat drukker zijn (in de Bothy's that is, als je een tent hebt is het geen punt).

  Ik gebruik altijd (5 keer schotland) www.walkhighlands.co.uk/ als uitgangspunt. Daar staan beste trips en verwijzingen in. Daarnaast gebruik ik de app Viewranger, beetje puzzelen en je vind vele routes die je erop kunt downloaden. Op die manier loop je met GPS van je telefoon en zie je geplot of je de route volgt (of er vanaf dwaalt). Omdat Skye het eiland van de mist is, zéker ook gewone OS kaarten meenemen.

  In alle eerlijkheid vind ik het voorbereidingsprogramma nogal heftig :) Eerste keer dat ik naar Highlands ging was ik ook rond de 24, en ging ik ongetraind (ik sportte 2 keer per week, maar verder niks). Prima te doen voor zo'n jonge gast. Als jij zelf al regelmatig wandelt/rent moet het prima kunnen, dus don't overdo it zou ik zeggen.

  Enige tip die ik elk jaar zelf in de wind sla: loop op je eerste dag niet té ver :)
   
 11. Haha,Edusilva, mijn zoon is 24, ik ben bijna 51! En ik kan echt wel wat training gebruiken (paar kilo's minder, iets meer kracht in de kuiten en bovenbenen, conditie is wel goed) Mijn zoon gaat echt niet extra trainen en zal toch huppelend doen wat ik zwoegend doe. Alle geplande activiteiten zijn vooral voor de fun, en om te ervaren of ik het wel kan en hoe het is om basic te kamperen.

  Bedankt verder voor de tips, ik ga Viewranger eens opzoeken.
   
  BertusS en Golok vinden dit leuk.
 12. welkom Miranda bij de hiking site en veel lees plezier. Je hebt al mooie plannen.

  nb. elke dag 5 km lopen is beter dan op een dag 15+ km lopen in de week.

  Als je de eerste keer stijve spieren in je benen voelt, maar een oplossing om ie kwijt te raken is, loop direkt weer een paar kilometer en de pijn is verdwenen.
   
 13. Het idee is dat je bij training iets over de grens gaat, waarbij je in de rustperiode erna hersteld tot een niveau dat iets hoger ligt dan vóór de training. Als je iedere dag 5 km loopt haal je of de grens niet waardoor je niks opbouwt, of als je de grens wél al haalt met 5 km mis je de rustperiode om te herstellen en verbeteren.

  Dus beter wel 1-2x per week 15 km en dat langzaam opvoeren (niet de frequentie, maar de afstand).

  Groetzels,
  Dennis
   
 14. hyz

  hyz

  De term lopen is een beetje ongelukkig. Daar wordt vaak hardlopen mee bedoeld (schijnt regionaal te verschillen). Waarschijnlijk bedoelen jullie hier wandelen.

  Hardlopen moet je de afstand opbouwen, bij wandelen ben ik het met Dennis eens dat je niet te kort moet beginnen.

  Ook het gewicht op de rug kan beter geoefend worden.
   
 15. Ik zeg inderdaad: ik ga een stukkie lopen, zowel als ik hardlopen als wandelen bedoel.... Met allebei ben ik langzaam afstand aan het opbouwen en met wandelen steeds meer in de rugzak. Zegt mijn man: hoeveel dagen ga je? Oh, een uurtje of vier :p
  Maar belangrijkste voor mij is lol hebben en genieten van de natuur en van het buiten zijn.
   
  Golok vindt dit leuk.
 16. Mee eens, bij hardlopen. Met wandelen is duurzaam lopen de beste methode en leer je de verbetering door de tijdverkorting.
  Degene die vaak hardloopt, zal moeten leren de energie te verdelen over de te lopen afstand.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina