'Wild' drinken in Schotland

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Conny Wassink, 2 jul 2003.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. In augustus gaan we bijna drie weken naar Schotland en dan met name het westen (Isle of Skye en omgeving) en het uiterse noordwestelijke puntje. We willen dan ook gaan wildkamperen. Kan je in Schotland zonder problemen uit de rivieren/beekjes/stroompjes drinken? Ik kon dat wel in Noord-Canada en Finland en heb daar geen problemen van ondervonden.

  Conny Wassink
   
 2. aqdennis

  aqdennis Well-Known Member

  Ik denk dat je een onderscheid moet maken; namelijk dat het feit dat je geen problemen hebt ondervonden niet betekent dat je zonder problemen water uit rivieren/beekjes kunt drinken. Er zijn geen landen waar al het water veilig is of landen waar geen enkel water veilig is, dus je kunt best gezond blijven in een land waar veel water onveilig is (bv. Spanje) of ziek worden in een land waar bijna al het water wel veilig is (bv. Canada).
  Vervuiling door uitwerpselen van vee is een groot probleem en hoewel je zelf op een plaats kan staan waar geen vee is weet je niet hoe het verder stroomopwaarts is (tenzij je zo hoog in de bergen zit dat de kans op vee hogerop nihil is).
  Nadat ik 2x ziek ben geweest (Zweden 1995 en Spanje 2000) kook of zuiver ik natuurwater nu altijd; beter onnodig gezuiverd water dan een week aan de antibiotica want uit ervaring weet ik dat dat niet fijn is.

  Groetz,
  Dennis
   
 3. Rob Plas

  Rob Plas New Member

  Ik heb in 4 bezoeken aan Wales (Snowdonia, wat een vergelijkbare natuur heeft) nooit problemen ondervonden met wild drinken.
  Maar er zijn wel bepaalde regels waar ik me aan hou:
  Nooit uit grotere stromen drinken
  Nooit van stilstaand water drinken
  Nooit warm water drinken, alleen steenkoud water verzamelen.
  Waarvan dan wel drinken?
  Water dat zo uit de rotsen sijpelt of uit een wel in de grond opborrelt.
  Mocht je toch twijfelen dan kan een klein type waterfilter of zoals Dennis suggereert je water eerst koken een oplossing zijn.
  hth
  Rob
  .
  .
  In nature there are neither rewards nor punishments-
  There are consequences

  R.G.Ingersall 1833-1899

  Rob Plas
  http://www.twenot.nl
   
 4. Hekkie

  Hekkie New Member

  Gewoon niet doen, Conny, als je het even kan vermijden. Kook je water gewoon of neem een goede waterfilter mee. Hoe schoon de beek er ook uitziet, weet jij veel of er stroomopwaarts een kudde schapen in heeft staan kakken? Medekampeerder boven de beek de broek hebben laten zakken? Een minder milieubewuste boer er zijn restjes bestrijdingsmiddel heeft gedumpd?

  Groets, Rob. (Die oa eens in quarantaine heeft mogen liggen met een amoebe-infectie.... x( Das NIET leuk!)
   
 5. Ron

  Ron New Member

  Hoi

  Dacht ik bij de titel dan het om whisky drinken ging.....

  In 1991 liep ik de West Highland Way (WHW). Bij het kamperen op de oevers van Loch Lomond vroegen wij Schotten 'waar je drinkwater kon krijgen'. Dat was natuurlijk een stomme vraag. Een bakker vraag je ook niet of hij brood verkoopt. Ze dronken zelf gewoon uit Loch Lomond. Een meer waar ook motorboten varen. Inmiddels is er een groeiende bezorgheid over de geschiktheid van dit water, beken en rivieren langs de WHW als ongezuiverd drinkwater. Filteren of joderen wordt in de 'drukke' dalen van de WHW aanbevolen. Of je in de rustige en verlaten delen van Schotland zoals in het NW nog zo bang voor moet zijn... Bang voor bestrijdingsmiddelen hoef je niet te zijn: er is alleen extensieve landbouw in de vorm van een kudde schapen die los gelaten worden in de hills.

  Incidenten in Schotland met Giardia zijn zeldzaam, alhoewel het wel vaker voor komt.

  Er is altijd een risico als je uit een beekje drinkt. Of je dat voor lief wil nemen is aan je zelf. Persoonlijk vind ik het idee van uit een beek drinken iets heel puurs. Maar ik heb ook nog nooit bijwerkingen gehad. Mazzel? Misschien zou ik dan wel anders piepen.

  Aanbeveling: Check tot 30 meter stroomopwaarts op mogelijke vervuilingsbronnen, als je water uit een stroom haalt.

  Houd jezelf ook aan de sanitaire regels met betrekking tot afval en naar het toilet gaan als je wild kampeert! Nooit plassen en poepen in de nabijheid van stromend water. Je poep doe je in een gaatje in de grond. Gerbuik biologisch afbreekbare zeep. Afval neem je weer mee.


  Toch is het wel een grappig iets. We willen avontuur en daarom gaan we ingepakt in goretex, met een tentje dat super windvast is en zeker geen enkele druppeltje vocht mag doorlaten op stap. GSM en GPS mee. Yes!


  groet, Ron
  Beheerder Buitensport-Schotland.nl
   
 6. Peter Meier

  Peter Meier Well-Known Member

  Grappig vehaal van mijn kant.

  op de Speyside Way mee gemaakt dat ik en een vriend niet ziek werden omdat we redelijk veel whisky zopen terwijl een derde vriend, die niet dronk één dag flink heeft lopen kotsen.

  Whisky dood ook bacteriën.

  C.M.
  D'Oude Vos.

  (Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
   
 7. Edgar

  Edgar New Member

  The Miniman

  Drink zelf al jaren uit beekjes en bronnen, ben nog nooit ziek geworden..... Ook drink ik gewoon uit de kraan, zelfs in landen waar men dat sterk afraad (italie, turkije etc) Ik denk dan ook dat ik in de loop der jaren behoorlijk wat anti-stoffen heb opgebouwd. Ik weet dat het niet verstandig is maar oke. Verder denk ik zowiezo dat iedereen tegenwoordig "te schoon" leeft/eet en drinkt, waardoor de kans dat we ziek worden alleen maar vergroot wordt. Dus mijn tip is dan ook de volgende:

  Weet je van jezelf dat je maag snel van streek is neem dan zuiveringstabletten, waterfilter mee, of minimaal koken (5min.) Voor de gevoelige eters onder ons kan ik alleen maar adviseren om bij je maaltijd in het buitenland (warme landen waar ze veel kruiden en olié-en gebruiken) indien mogelijk, cola te drinken (zonder ijs) en veel brood te eten. Over het algemeen werkt dit goed. Ik spreek dan ook uit eigen ervaring!!!

  Het drinken uit bergbeekjes, sneeuw smelten, van de straat eten etc. etc. wordt voornamelijk door ons Nederlanders als risicovol gezien. Ik denk dan ook dat het in veel gevallen onwetendheid is. Je leest/hoort ook alleen de negatieve ervaringen. Terwijl die miscchien maar 1% zijn van totaal.

  Genoeg gelul,

  Suc-6-
   
 8. marrrrtin

  marrrrtin Guest

 9. PC2K

  PC2K Member

  ik heb dat ding, $ 20 vind ik wel veel, ik heb er maar € 3 voor betaald ( € 3 bakken leveren weleens wat interesants op )!
  dat ding haalt helaas geen bacterie en virussen uit water..
   
 10. DennisG

  DennisG Guest

  Ik sluit mij helemaal aan bij het verhaal van Rob. De "regels" die hij aangeeft zijn essentieel, als je je daaraan houdt kun je in Schotland voldoende drinkwater vinden. Ik heb in Noord-Europa nooit problemen gehad met water drinken uit de natuur. Ook langs de West Highland Way geen problemen gehad, Schotland is zo vochtig dat veel water voorhanden is.

  Het blijft altijd zaak om de richtlijn zoals Rob die beschreef in de gaten te houden. Dan nog kun je altijd pech hebben, maar dat risico is in Noord-Europa en de berggebieden heel klein.

  Dennis G

  P.S. Uit Loch Lomond drinken lijkt me niet echt verstandig, ik heb het water gebruikt voor de afwas en om soep mee te koken (was toch al lekker troebel). Als drinkwater zou ik het toch eerst filteren of koken, anders heb je een grote kans ziek te worden. Die Schotten worden er niet ziek van, blijkbaar dinken ze meer whisky dan ik....
   
 11. martin

  martin Member

  [laatste wijziging op 04-07-03 om 19:36][laatste wijziging op 04-07-03 om 19:25 ]Gatekeeper Filter
  A tiny, multi-stage filter that replaces the cap on Platypus or Flexi Flasks to remove Giardia and Cryptosporidium as well as herbicides, pesticides and other waterborne nasties. Used in conjunction with water treatment tablets they make an extremely safe, compact and lightweight treatment system.

  Niet slecht voor slechts 13 gram. Ik heb er goede ervaringen mee, hoewel er een smaakje aan blijft. Meestal drink ik zo uit de beek.
  En inderdaad, het is een filter(tje), geen zuiveraar. Die heb je in Scotland ook niet nodig als je je aan de eenvoudige basisprincipes houdt die hier eerder al genoemd zijn.

  :7
   
 12. fro

  fro Guest

  Bij www.thru-hiker.com kun je Aqua Mira bestellen. Een waterzuiveraar op basis van actieve zuurstof. Heb het de afgelopen weken een paar maal gebruikt bij water uit bergbeekjes in de Italiaanse Alpen. Het voordeel t.o.v. middelen op basis van chloor of jodium: je proeft er HELEMAAL NIETS van. Voor t.o.v. middelen op basis van jodium is bovendien dat langdurige inname van jodium niet goed voor den mensch is.

  Frank
   
 13. Conny

  Conny New Member

  Nou, over dat whisky drinken: ze vertelden mij dat dat goed zou helpen tegen de muggen. Kan natuurlijk waar zijn, want als je maar voldoende drinkt, voel je helemaal niets meer.
  Overigens, bedankt voor alle tips. Heb een tijd niet op dit prikbord gekeken (vergeten :D )maar ineens schoot 't weer door m'n hoofd.
  Ik kan natuurlijk ook een dakgoot meenemen en al het regenwater opvangen.... :p

  Conny
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina