Welke utralichte wandelstokken?


Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hoi allemaal,

Net terug van het laatste staartje Camino (Santiago-Muxia-Fisterre) en daarbij in de drie dagen net iets meer dan 90 kilometer gelopen.

Dankzij Loperswol had ik dit geen geen enkele blaar (ondanks de warmte), maar het viel me wel op dat ik op de laatste dag vrij vaak bedacht dat het met stokken beter zou kunnen gaan bij de lichte beklimmingen en afdalingen. Zal wel door de leeftijd komen 😁

Nu dus maar sinds lange tijd weer eens aan het kijken naar stokken (voor het geval dat):
- ultralicht (want voor het geval dat)
- compact mee te nemen
- sterk (want ik weeg méér dan 100kg)
- comfortabele grip

Wat zijn de ervaringen van jullie? Destijds liep ik vaak met Leki Makalus, maar wellicht zijn er onder jullie gebruikers van stokken die aan mijn wensen voldoen die ik eens nader moet bekijken? Alle tips en ervaringen zijn welkom.

Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey Raymond,

Heb ook 14 jaar met dezelfde Leki Makalus gelopen, maar langzaam aan bleef het draai/lock mechanisme steeds minder goed gelockt en werd het tijd voor nieuwe.
De nieuwe Leki's hebben dunner handgrepen en met die kolenschoppen van mij ligt dat niet lekker in de hand. Ben daarom overgegaan op een paar Black Diamond Trail Cork stokken die ik wel lekker in de hand vind liggen. Alleen trillen ze net iets meer dan mijn oude Leki's, vooral op harde ondergrond.
Verder erg tevreden 🙂

Groetzels,
Dennis
 
Ik zag op diverse YT kanalen nieuwe producten voorbij komen voor 2024. Komperdell lijkt dan met titanium stokken te komen: lichter dan aluminium, maar duurzamer dan carbon.
Ik weet niet of dat de moeite van het wachten waard is voor je.
 
Gebruiken jullie die ook op het vlakke, bijvoorbeeld Nederland?

Voor mij is het uitsluitend iets voor in de bergen. Vooral voor steile afdalingen vind ik het fijn maar ook bij stevig klimmen kan het helpen.
In Nederland is het niet nodig en zou ik stokken alleen maar ballast vinden.

Iets anders is het als je aan Nordic Walking doet, maar dat is een andere tak van sport. Overigens zie ik ook daarbij wandelaars die niet op een juiste manier gebruik maken van hun stokken en voor wie ze evenzeer zinloze ballast zijn.

Marla
 
Ik ben nog steeds erg blij met mijn Leki Carbons (186 gram per stuk met lus en 'basket'), maar die zijn niet meer verkrijgbaar. Toen ik andere stokken nodig had met een smallere bovenkant, heb ik zelf de Fizzan Compact stokken (170 gram) gekocht op basis van enthousiaste gebruikers hier. Maar ook die stokken waren dus maar 16 gram lichter dan de genoemde Leki's.

Het verschil tussen de allerlichtste stokken en die 'normale' is ook niet zo heel groot. Ook niet het verschil in pakmaat.

Ik zou dus niet zo focussen op UL, zeker niet in combi met een iets zwaarder lichaamsgewicht (volgens mij heb je zelf ook wel eens relativerende opmerkingen gemaakt over die combi 😉).

Wil je dat toch, dan is wachten op de titaniums die @Northern Pinnacle noemt is anders misschien wel het beste idee.

Hier kun je je een beetje inlezen in het actuele aanbod van stokken voor mensen die ook op gewicht letten (van de stokken dan):

Zou je echt alleen stokken meenemen ' voor het geval dat' , dan zou één stok misschien ook volstaan. Van de andere kant ontdek je misschien wel dat met stokken lopen jou toch veel verlichting brengt.

Marla
 
Gebruiken jullie die ook op het vlakke, bijvoorbeeld Nederland?
Dat hangt van de ondergrond af en hoeveel ik op mijn rug heb. Bij een dagwandeling op redelijke harde ondergrond gebruik ik ze niet. Maar een paar weken terug liep ik met 12 kg op mijn rug door het zand van de Drunense Duinen en was ik blij dat ik mijn wandelstokken bij me had.

Groetzels
Dennis
 
Als wandelaar gaan altijd stokken mee, al was het maar om alleen de tarp mee op te zetten.
Tijdens het racen neem ik ze tegenwoordig ook mee en alhoewel ze bij het fietsen en peddellen op zich vervelende ballast zijn, zijn ze op de trekking stages toch echt heel aangenaam.
Ik weet zo even niet uit mijn hoofd welke ik vorig jaar gekocht had en ik heb geen zin om het zolderluik te openen om te gaan kijken, maar het is zo ongeveer dit model.

Voor mij belangrijk: handgreep die fijn is met zweterige handen en een verlengede handgreep voor heuvelop. Verder is licht en compact natuurlijk fijn, alhoewel ik telescoopstokken nog steeds fijner vind dan deze vouwdingen. Nu weeg ik een flinke kampeerbepakking lichter dan Raymond en heb ik maar één paar stokken en dus niets om mee te vergelijken, maar ik ben, afgezien van het vouwgedoe* tevreden met mijn stokken.

*ik vind dat vouwgedoe niet fijn als je de stokken ergens aan de trailrugzak wil vastmaken, maar andersom zijn ze met zo'n vouwsysteem wel lekker snel uitgevouwen tot bruikbare stok. In een race is dat wel fijn, tijdens een relaxte wandeling maakt dat helemaal niets uit.

Eins
 
Over compact meenemen nog even: De vouwversie is natuurlijk in lengte korter, maar ipv één zitten er drie stangen naast elkaar: de opbergdiameter neemt dus toe. Daarbij zijn de meeste rugzakken het meest ontworpen op een inschuifbare stok, niet een vouwbare.

Overdag vond ik het verschil twistlock en fliplock altijd lood om oud ijzer, maar met een trekkingpole tent merk ik dat fliplock toch wel mijn voorkeur heeft. Net even iets makkelijker in lengte te verstellen, zonder de stok uit de tent te hoeven nemen. Veel ultralight stokken zijn trouwens niet in lengte verstelbaar: een no-go voor mij.

@FrED: In Nederland gebruik ik ze zelden, maar ik kan me zo voorstellen dat ze voor bepaalde mensen wel degelijk meerwaarde hebben. Ik denk dat ik over tien jaar ook bij die groep bepaalde mensen hoor :(
Ik gebruik ze wel als ik in voorbereiding op een lange buitenlandse tocht mijn Veluwe-oefenrondje loop: 5 uur onafgebroken lopen met 600 hoogtemeter. Best knap in NL denk ik zo.
 
Sinds 2 jaar zeer tevreden met Black Diamond Distance Carbon Z, 130 cm. 3-delig opvouwbaar en redelijk comfortabele handgrepen (1 linker, 1 rechter). 164 gram per stuk.
Ik had eerst wat bedenkingen bij carbon, las regelmatig over gesprongen stokken, maar volgens de importeur sterker dan aluminiumstokken.
Tot nu toe geen spijt van.
Gebruik er slecht 1, enkel in bergachtig terrein.

Groet
Koos
 
Sinds 2 jaar zeer tevreden met Black Diamond Distance Carbon Z, 130 cm. 3-delig opvouwbaar en redelijk comfortabele handgrepen (1 linker, 1 rechter). 164 gram per stuk.
Ik had eerst wat bedenkingen bij carbon, las regelmatig over gesprongen stokken, maar volgens de importeur sterker dan aluminiumstokken.
Tot nu toe geen spijt van.
Gebruik er slecht 1, enkel in bergachtig terrein.

Groet
Koos
Ik gebruik deze ook sinds enige tijd en heb er o.a. de cape wrath trail mee gelopen. Erg fijn (ik neem aan dat jij ook de FLZ distance carbon bedoeld - 3 delig). Paar keer flink lopen glijden en met mijn volle gewicht (toch ruim boven de 90 + tas) op stokken geleund en dat ging allemaal prima!
 
Na verschillende inschuifbare stokken gebruikt te hebben voor het wandelen [Gabel & Leki] gebruik ik nu ook een paar opvouwbare Black Diamond Distance Carbon FLZ. Oorspronkelijk gekocht voor 't trailrunnen.
2e helft juni 2 weken naar Chamonix geweest om daar te trailrunnen maar ik heb er ook veel gewandeld, met de stokken, en ik moet zeggen: ze bevallen prima.
Of i ze bij een mogelijk volgend wandelavontuur ook kies weet ik nog niet. Dan zijn echte, schuifbare, wandelstokken misschien een betere optie.
 
Euh Leki Makalu carbon zij de gek. Ik heb een oud paartje in gebruik en vind ze ook met strak draaien erg fijn. Lange foam handvatten. Goed grip op het carbon (iets ruwer dan alu) om ze goed aan te draaien en weer los te draaien.

Als je een Leki niet meer goed strak aangedraaid krijgt is het een kwestie van het schroefje in de knelfitting wat verder in te draaien (eerst delen uit elkaar halen). Uiteindelijk kan je ook die knelfittingen laten vervangen bij een servicepunt. Goede stokken die echt een leven mee kunnen wat mij betreft.
 
Hoi Raymond, ik gebruik al jaren Black Diamond Ergo Cork wandelstokken. Ik heb zelfs nog een (nieuw) extra stel liggen, die zet ik hier binnenkort nog op de website ter overname. De wat gekantelde handvatten bevallen me beter dan rechte versies. Ik gebruik ze ook ‘op het vlakke’, behalve wat duinen en dijken is er qua hoogteverschil hier in Zeeland niet heel veel. Op zich dus ook niet ‘nodig’, maar wel een soort van automatisme. Ik heb tenslotte ook regelmatig mijn volle rugzak mee om mijn voeten te laten wennen aan het extra gewicht. Ook niet echt nodig, want na een jaartje wat kritisch letten op de inname van overwegend onnodig snacks en drank nu mét rugzak incl. een voedselvoorraad voor een week net zo zwaar als ruim een jaar geleden zonder rugzak! Die kritische blik op mijn persoonlijke ‘baseweight’ helpt ook voor het lekkerder wandelen…

grt. Léon
 
Yup, wordt ook aan gewerkt! Maar merk dat door 3x Covid en enkele ongelukken het lichaam nu ook wat meer steun nodig heeft om boven te komen 😁

Zie veel Black Diamond genoemd worden, dus ga me maar eens op dat merk concentreren.

Raymond
Bij mij in de kast ligt nog een extra setje. Die komen binnenkort te koop, verder met de opruimactie deze zomer….
 
In mijn brievenbus kwam een interessante beschrijving van de Leki Cross Trail FX Superlite van carbon. De stokken wegen 205 gram per stuk en hebben een instelbare lengte van 110-130 cm. In elkaar zijn de stokken 42 cm lang.

De recensie:


Er is ook een iets lichtere Compact-versie van waarvan de lengte 100-120 cm is.

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Voor 40 gram minder per stok en bijna 3x zo duur, vind ik dat zelf de moeite niet waard. Ik gebruik de Leki Khumbu Lite die ik in uitverkoop voor 60 euro opgepikt heb.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan