Waterfilter mee naar Nepal

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door Arjan Hoevenaars, 22 jun 2017.

 1. Wij gaan in oktober de Gokyo trek doen en nou vroeg ik me af of ik iets mee moet nemen om water te filteren. Het laatste wat ik wil is dat een van de groepsleden ziek wordt door besmet water.

  Alle tips en adviezen zijn uiteraard welkom.

  P.s. overnachten doen we in teahouses en we willen liever geen plastic trail van lege flessen achterlaten.
   
 2. Wat wil je voorkomen? Ziek worden van virussen en bacteriën of ook gifstoffen?

  Bij gifstoffen bedoel ik residuen van landbouwgif zware metalen e.d.
  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 3. Liever wordt ik helemaal niet ziek maar ik denk dat we tijdens die tocht een grotere kans hebben op ziek worden van bacteriën en virussen.
   
 4. Oké dan kan je ook met pillen werken micropur forte bijvoorbeeld of druppels hadex.

  Verder kan je ook elektrische filteren met de MSR Miox of een UV filter. Bij de laatste moet je wel een voorfilter gebruiken.

  Wil je perse pompen of heb je de tijd dan zijn pomp filters of gravity filters ook een prima oplossing.

  Als je nog iets met chemicaliën en metalen wil zal je een gravity of pomp filter moeten nemen waar nog een actieve kool trap tussen zit.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 5. Een goede bron (in engels) is https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/travel/backcountry_water_treatment.html

  Je lastigste ongewenste gast in Nepal is Cryptosporidium waarvoor je ideaal gezien je water zou moeten koken (langer koken op hoogte, verbruikt beperkte resources zoals hout) of behandelen met een filter en chloor dioxide (Miox) of UV. Bacterieen en virussen ga je gemakkelijk te lijf met Miox, UV, pillen of Hadex.

  Ik heb zelf (een aantal jaar geleden) in Nepal jodium gebruikt (5% Lugol's solution is gemakkelijk te vinden in Kathmandu). Je wil dit niet overdoseren of lange tijd (3mnd of meer) gebruiken maar voor een maand of minder is geen probleem. Volgens de CDC info is jodium echter niet zo effectief voor crypto of giardia. Heb geen problemen gehad tijdens 3wkn lokaal in de bergen eten/drinken, wel ziek geworden in Kathmandu, wss van sla gewasssen met onbehandeld water...

  Ik zou nu zelf voor een gravity filter gaan (sawyer mini), evt aangevuld met UV of jodium - je kunt in/bij teahouses water vinden dat zo helder is dat een prefilter niet vaak nodig zal zijn, ik zou wel een pantykousje meenemen voor die keer dat je uit een beekje wil tappen.
   
 6. De al eerder genoemde sawyer heb je ook in een fles. Die gebruik ik zelf. Aanrader. Ik ben zelf nooit in Nepal geweest. Uiteraard wel in andere berggebieden. Tja, het is denk overal ongeveer hetzelfde: stromend water, vee, bewoning..


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 7. Geeft de organisatie waar je mee gaat geen advies hierover?

  Mirjam
   
 8. Microsporidium wordt door de Sawyer in ieder geval gefilterd (groter dan 1 micron), je hebt ook kleine, goedkope carbon filters van Gravityworks (Platypus) die je met een slangetje na de sawyer kan zetten. Dit is wel een vrij traag proces, ik zou voor een groepje (meer dan 2 mensen) toch iets forsers nemen.

  Carbon filtertje gaat ook maar 400 liter mee. Sawyer kun je backflushen, dus gaat veel langer mee.
   
 9. @Rolf: uit interesse, waarvoor zou jij (naar Nepal) een carbon filter erbij gebruiken? Ik ken het vooral voor chemische verontreiniging (die verwacht ik niet als je water bij teahouses of 'uit de kraan' neemt) of smaakjes van chloor/jodium verwijderen (die wennen op zich snel en kun je ook met wat vitamine C of oploslimonade te lijf, wel voldoende lang wachten omdat ze zuiverende werking negatief beinvloeden).


  "If it doesn't taste like iodine, it isn't water" - S. Bezruchka, Trekking in Nepal (aanrader voor topic starter)
   
 10. Goed dat je een filter meeneemt! In Nepal kun je overal flessen water kopen, maar de hoeveelheid plastic afval in immens....Ik had de Care PLus waterfilter mee naar Nepal, dat is dezelfde als de Sawyer mini. Je kunt je water ermee filteren voordat je het in je fles of camelbag doet, maar er ook rechtstreeks mee uit een waterbron drinken of uit een glas water wat je niet vertrouwt. Ik had ook nog een flesje Hadex mee, just in case. En ook goed om op zijn tijd je materiaal extra mee te zuiveren. Gidsen die grote hoeveelheden water moeten zuiveren voor hun groep gebruiken vaak de UV filter, gaat snel en veilig. Maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
   
 11. Ik heb niet geboekt bij een organisatie. We organiseren het zelf om van niemand afhankelijk te zijn. We huren uiteraard wel een gids.
   
 12. Ik wil eigenlijk liever geen druppels, tabletten etc. gebruiken alhoewel het natuurlijk wel weer praktischer is dan een steripen.
  Het werkt natuurlijk altijd.
  Misschien dus toch de principes maar even over boord en kiezen voor een filter in combinatie met Hadex.
  Iedereen bedankt voor de reacties!
   
 13. voor een filtertje van enkele tientjes zou ik op zo'n reis niet besparen en neem wat tabletjes mee voor de zekerheid.
  Belangrijker nog is, let op wat je drinkt en eet!
   
 14. Niet goed gelezen, ik ging uit van oppervlaktewater. Verder ben ik niet zo bekend met de situatie ter plaatse, hoe betrouwbaar leidingen zijn (verontreiniging door metalen) en hoeveel chloor er door het water gaat daar.

  Zo'n carbon filtertje kan gemakkelijk in lijn met de sawyer en weegt vrijwel niets. Al haalt het alleen maar wat van de smaak weg.
   
 15. Ik ben in april naar Nepal geweest en heb de Base Camp trek gedaan vanaf Jiri, deze komt in delen overeen met de Gokyo meren.

  Ik had een Katadyn Vario waterfilter bij me.

  Smorgens voor vertrek vanuit het teahouse vroeg ik om een grote pan water en pompte deze zo over in mijn waterzak en drinkbus. Daarnaast dronk ik ook gewoon thee van het huis en ben verder niet ziek geweest.

  Als enige voorzorg nam ik soms wel een aantal norit tabletten....

  17966624_341727046245549_1933437116372321381_o.jpg
   
 16. Bedankt voor je reactie. Ik ga waarschijnlijk toch ook voor een filter of purifier. Ik zie het zuiveren dmv tabletten of jodium niet zitten.
  Bovendien ben ik met een purifier voor de rest van mijn leven verzekerd van zuiver water :)
   

Deel Deze Pagina