Wat zegt dit over "regen" kleding


Ik kom bij bepaalde kleding de volgende (v.b) gegevens tegen. Ze geven mij het idee dat het ademend vermogen relatief laag is en de waterdichtheid van de stof misschien redelijk hoog is. Het zal wel ergens in een laboratorium gemeten worden, maar wat zegt dat voor mij als consument?

Ademende score 3.000 MVP
Waterdichtheid 8.000 MM
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het ademende vermogen zegt mij niets qua waarde. Als je het laminaat noemt wat wordt toegepast weten wij wellicht wat meer. De genoemde waterkolom zegt mij daarentegen wel wat. 8.000mm is behoorlijk waterdicht daar komt niet zomaar slagregen door. goretex doet namelijk een kolom van zo'n 10.000 geloof ik en dat wordt toch echt wel als erg waterdicht beschouwd. de buitentent van tentjes doen het wel eens met 2000mm of zelfs 1500mm. Dus 8000 zit wel snor..
 
Ik kom bij bepaalde kleding de volgende (v.b) gegevens tegen. Ze geven mij het idee dat het ademend vermogen relatief laag is en de waterdichtheid van de stof misschien redelijk hoog is. Het zal wel ergens in een laboratorium gemeten worden, maar wat zegt dat voor mij als consument?

Ademende score 3.000 MVP
Waterdichtheid 8.000 MM

Dit betekent kortweg dat je wat betreft water geen problemen zal ondervinden, maar het ademende vermogen is zeer miminaal! 3000 g/m2/24hrs is niets. Pertex, eVent, GoreTex en veel brandname stoffen zijn namelijk een aantalvoud meer ademend.
 
Als kleding behoorlijk waterdicht is en het ademend vermogen is laag dan wordt het snel benauwd en zweterig. Denk maar aan een regenjas, die houdt de regen wel tegen maar geef het even en je hebt klotsende oksels;). Vind ik zelf minder prettig..
 
De waardes van 3000 als ademing en 8000 voor waterdichtheid zijn niet bijzonder hoog.

8000 mm waterdichtheid zou je in de meeste regenbuien moeten beschermen, maar zeker niet bij aanhoudende regen. Materialen Gore-tex en eVent hebben typische waardes van ruim 20 000mm. Sommige waterdichte ademende membranen gaan zelfs naar de 70 000 mm. Zelf heb ik een jas met een waterkolom van 10 000 mm. In Noorwegen, toen we vele dagen achter elkaar extreem slecht weer hadden, was dit duidelijk niet voldoende. Na een uur lang stevige regen komt er toch wel aardig wat water doorheen. Overigens geldt dat 8000 mm voor het merendeel van alle weersomstandigheden genoeg is.

Verder, over de ademende waarde: die is laag. Als je langere tijd actief bezig zal zijn, zal je snel gaan zweten, een stuk meer dan je met deze ademende capaciteiten aankan. De topmembranen als eVent, Membrain Strata en Gore-tex Pro Shell hebben ademende capaciteiten van 20 000 mm of zelfs hoger.

Ik weet niet hoeveel deze jas die je beschrijft kost, maar tenzij de jas uitzonderlijk goedkoop is, zou ik deze niet kopen voor het membraan. Als backpacking jas zou ik deze ook ongeschikt vinden, dan kan je beter een rugzakponcho dragen.
 
Ahuum 8.000mm is dus een water kolom van 8m waterdruk op je jas. dan pas gaat ie doorlekken. Moeten erg knappe regendruppels zijn die daar doorheen komen. Dat jij vochtig wordt in een regenjas met een waterkolom van 10m heeft niet te maken met doorslag maar met condensvorming of weing ademend vermogen. daar wordt je ook nat van daarom wordt je ook gewoon vochtig in GTX jassen....

vergelijk het maar eens met tentbodem zeil een beetje goed zeil heeft toch wel minimaal een waterkolom van 7m. de 'beste'zitten op 10. Heb je daar ooit wel eens water doorheen zien komen (mits zeil in goede conditie), je ligt en zit daar notabene bovenop...?

GTX jassen hebben een *****hoger waterkolom, dat si natuurlijk prima maar met minder ben je je nog steeds niet zomaar nat van de doorslag.
 
Wp/b

Juist, die 8000mm zit wel prima. Sommige tentdoeken (silnylon) hebben soms een waterkolom van slechts 1200mm en zijn perfect waterproof (mits geseamsealed). Die jas, daar ga je vooral zwaar in zweten.
 
Uit ervaring weet ik dat een waterkolom van 1500mm niet altijd waterdicht is... daar kan regen wel doorheen slaan, het gaat dan misten door het doek heen. Maar dat is dan wel een zware slagregenbui.:D
 
Die 8000 mm houdt rekening met het feit dat er niets tegen de jas aankomt. Als je bijvoorbeeld tegen het tendoek van je tent aanzit (wat toch al snel een waterkolom heeft van 3000 mm), zal je merken dat je snel nat wordt als het regent. Verder is het bij mij inderdaad al voorgekomen dat een grondzeil met een waterkolom van 8000 mm doorsloeg...
 
Doorslaan?

Kan iemand mij eens uitleggen wat 'doorslaan' nu exact betekend?

Als ik een dunne nevel in mijn voortent zie, is dit altijd na dagen van regen oftewel een zeer hoge luchtvochtigheid aan beide zijden van het tentdoek. Door de lage buitentemp koelt het oppervlak aan de binnenzijde af tot onder het dauwpunt (dit hoeft niet laag te zijn bij 100% luchtvochtigheid), waardoor vocht als kleine druppels (lees nevel) zichtbaar wordt. De tent is niet lek, maar tweezijdig verzadigd.

Waterkolommen zijn leuk als eerste indicatie, zeg maar voor de eerste vergelijking. Maar hoeveel waterkolom krijg je lokaal in je jas, grondzeil of tentdoek bij normaak gebruik? Denk aan op je knieën in de tent op het grondzeil, het opstropen van je doorweekte mouwen en je handen naar je schouders brengen, de banden van je rugzak op je schouders? Dat kan nog weel eens lokaal zeer hoge vlaktedrukken (=waterkolommen) opleveren.

groet,
Richard
 
Hallo Richard,

Doorslaan is wanneer de regen echt door je tentdoek heen komt. Niet in grote druppels, maar in hele fijne nevel. Het gebeurt vooral als het tentdoek droog is en het heel hard gaat regenen en de druppels dus met een behoorlijke kracht op het doek vallen. De vezels van het doek zijn dan nog niet verzadigd met water (ook nylon neemt een heel klein beetje vocht op) en dus zijn de poriën groot genoeg om water door te laten, maar dan wel in miniscule druppeltjes.
Bij katoenen tenten is het fenomeen van doorslaan bekender, omdat katoen meer vocht kan opnemen (en dus bij droogte grotere poriën heeft). Maar ik heb het ook wel bij mijn nylon tenten gehad.

Het fenomeen wat jij beschrijft is gewoon condensvorming.

Saskia
 
Nou Richard heeft ook wel een puntje hoor water wat door een knietje of een band van een rugzak kan ook door stof heen gedrukt worden. Dat komt omdat een knietje heel wat gewicht geeft en de band van een rugzak daar hangt toch ook wel weer wat gewicht aan (wel minder dan een knietje overigens).

Dus doorslag in een grondzeil kan wel ontstaan door een knietje en als je met je tentdoek in het moeras staat kan je ook last krijgen van condensvorming, vraag is of dat nu echt doorslag was. Bij gelijkmatige drukvelden krijg je niet zomaar doorslag zonder een rot binnententdoek (versleten PU laag of lekages). Het vocht wat je 's ochtends tussen matje een tentbodem vind is absoluut geen doorslag maar gewoon condensvorming.

Bij een slecht worden grondzeil gan je bemerken dat je inderdaad doorslag krijgt onder je knieen.

Maar goed met een goed grondzeil van 7.000mm waterkolom ervaar ik geen doorslag onder m'n knieen, wel uiteraard de doodnormale condensvorming onder matje.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan