Wandelschoenen blijven pijn geven... (Holvoet en hamertenen)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo,
Ik ben Hester, nieuw hier en ook nieuw in het hiken. Ik ben op zoek naar ervaring, misschien herkenning en hopelijk ook wat geruststelling... ;-)

Ik kreeg onverwachts de kans om twee dagen de Transumanza te wandelen in midden-Italië (2x 20 km en 500 hoogtemeters). (https://www.tijd.be/sabato/algemeen...jdens-de-italiaanse-transumanza/10454554.html, meer info: https://laportadeiparchi.com/la-transumanza/) Dus ik ben in zes weken als een gek gaan trainen, want ik wandelde wel veel maar nooit langer dan 5 km.

Belangrijkste tip die ik overal las: goede wandelschoenen hebben. Dus ik op zoek. Bleek lastig, want holvoet met hoge wreef, brede voorvoet met hamertenen. Uiteindelijk bij wandelschoenopmaat.nl in Driebergen goed geslaagd met Meindl Jura Ladies GTX; nergens knelpunten, voldoende ruimte om mijn tenen te wiebelen, hoera! Tot ik erop ging lopen. Elke keer na een half uurtje veel pijn onder voorvoet. Verrassend genoeg gaat het met mijn HOKA hardloopschoenen wel best goed! Na 15 km met die HOKA's heb ik best wel wat pijn aan mijn voeten, maar het is te doen, en het herstelt elke keer wat sneller.

Ik ben terug gegaan naar Driebergen, afspraak bij Podoloog, die heeft zooltjes gemaakt die de stand van mijn voet goed corrigeert zodat ik minder belasting op mijn voorvoet heb. Toen weer gaan inlopen, en nog steeds: na een half uurtje veel pijn!

Heel verhaal, maar ik zal afsluiten met een paar concrete vragen:
1. Zijn er mensen met een holvoet (en evt. hamertenen) die ervaring hebben met lange wandelingen? Kunnen je voeten eraan wennen? Zou de pijn steeds minder kunnen worden als je consequent doorgaat met trainen?
2. Zou de pijn in mijn wandelschoenen nog minder kunnen worden als ik genoeg blijf inlopen? Of is dit een gevalletje weggegooid geld?
3. Iemand een verklaring waarom ik juist bij die kwalitatief supergoede en dure wandelschoenen zo'n pijn heb, en bij mijn hardloopschoenen en AMWB wandellaarzen (zonder corrigerende zooltjes) veel minder?
4. Nog tips wat ik zou kunnen doen?

Alvast bedankt voor het meedenken!
Zoals ik er nu in sta, ga ik de tocht gewoon lopen op mijn hardloopschoenen.

Hartelijke groetjes, Hester
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Hester,

De pijn in de voorvoeten is herkenbaar, bleek bij mij om een Mortonse Neuroom te gaan.

Nadat ik speciaal op maat gemaakte zooltjes kocht bij de podoloog, ben ik voorzichtig opnieuw gaan lopen over steeds langere afstanden. Maar ondere andere ook enkele oefeningen gedaan om de voet in betere conditie te krijgen.

Uiteindelijk afgelopen zomer ergens tussen 300 en 400 kilometer gelopen, vrijwel zonder pijn.

Belangrijkste wat ik mee wil geven:
- pijn is niet goed, dus probeer dat te voorkomen: er 'doorheen' lopen kan ernstiger, blijvend letsel opleveren!
- begin met korte afstanden en voldoende pauzes. Ik doe tegenwoordig mijn schoenen uit tijdens pauzes en masseer mijn voeten. Dat maakt voor mij een wereld van verschil.

Sterkte in de strijd!

Raymond
 
Hi Hester!

Ik heb ook holle voeten en een hoge wreef. Voor zover ik weet geen hamertenen, maar de bolling bij de aanhechting van de grote teen staat wel meer naar buiten dan gebruikelijk. Onderaan de streep heb ik daardoor holle voeten en hele brede voorvoeten.

Jouw problemen klinken heel herkenbaar. Ik had veel last van mijn voeten en uiteindelijk ook pezen van mijn knie en bil, omdat ik door mijn voetvorm de pezen in mijn grote teen veel te veel belaste. Kwam door die prachtige holle voet. Podologische zooltjes hebben dat zo goed als opgelost, waarbij er - naast ondersteuning voor de holte - ook ondersteuning voor mijn grote teen kwam. De pijn in de pezen van knie en bil heb ik al jaren niet meer gevoelt. Soms voel ik de pees in mijn teen nog wel, maar dat komt dan meestal door overbelasting (rare ondergrond/asfalt/25+ kilometers met te weinig pauze) of stress (onbewust voeten aanspannen). Als je een goed zooltje hebt zouden een deel van je problemen wel af moeten nemen. Ben je al terug geweest bij de podoloog na het aanmeten van je zooltje? Misschien dat jullie samen verbeteringen kunnen vinden, het zat bij mij uiteindelijk in de details. (Mij is ook vertelt dat het echt inlopen van het zooltje even duurt een je de eerste dagen het maar kort moet dragen. Langzaam opbouwen).

Daarnaast je opmerking over schoenen. Ik had altijd Meindl schoenen met brede voorvoet, zodat ik mijn tenen kwijt kon. Liepen heerlijk, totdat ik de x kilometers bereikte, dan steevast pijn in mijn voeten en diezelfde pezen. Het maakte niet uit wat de ondergrond was, hoe erg de schoenen waren ingelopen of wat mij conditie deed. Inmiddels ben ik overgestapt op trailrunners en daar zweer ik bij. Het lichte gewicht zorgt voor zoveel minder belasting op mijn voeten en knieën, dat ik al jaren mijn Meindls niet meer heb aangeraakt. Ik vind het dus niet zo heel raar dat de goedkopere schoenen lichamelijk beter werken, je sleept ook minder vrij en je voet is er vrijer in. In 2022 heb ik een tocht van bijna 2300km op trailrunners gedaan, zo goed als blessurevrij..

Dan nog driee laatste dingetjes die ik met mijn voeten en schoenen heb gemerkt:
- als je lange stukken gaat lopen zetten je voeten uit. Ik ben de fout gemaakt door heel erg lang op eigenlijk net te kleine schoenen te lopen. In de winkel zaten ze goed, met nog wat ruimte. Maar eenmaal aan de wandel (en helemaal met warm weer en/of backpack) groeiden mijn voeten zo, dat de schoenen mijn voeten afknelden. Bij het kopen van mijn huidige trailrunners heb ik een extra wandelsok aangetrokken om de maat van mijn schoenen te bepalen. Tot zover met goed resultaat.
- Ik heb ook een tijdje op Hokas gelopen, omdat ze een brede voorvoet hebben. Eerste 15km ging goed, daarna ontzettende pijn. Waarschijnlijk omdat - door het uitzetten van de voeten - de tenen en bovenkant wreef toch teveel in verdrukking kwamen. Ben overgestapt op Altra (specifiek Altra Lone Peak, kan je oa krijgen bij trail.nl). Dit is een super lichte schoen, met de grootste verkrijgbare 'toebox'. Dat was voor mij echt een verademing. Nooit geweten hoe fijn schoenen kunnen zijn als je tenen niet constant knel zitten.
- voor mijn lange trektocht in 2022 heb ik een 'naboso neuro ball' aangeschaft. Op YouTube staan filmpjes hoe die te gebruiken. Ik gebruikte de bal in ieder geval elke avond, maar ook in pauzes op dagen met meer pijn. Het hielp mij om de spanning in mijn voet en tenen (vooral door de holle voet) te verlichten. Iets wat een voetmassage maar deels lukte. Ook thuis, als ik merk dat ik last heb van mijn voeten pak ik de bal er nog wel eens bij.

Wat een beknopt antwoord had moeten worden is een roman geworden. De conclusie is dat je goed bezig bent om je voetproblemen op te lossen, maar dat de oplossing die voor jou gaat werken in details zit. Als je meer wilt weten of nog specifieke vragen hebt, weet je me te vinden.

Succes! En sterke met je zoektocht.
Groetjes, Lieke
 
Ervaring met jouw voetproblemen heb ik zelf niet maar wel met het lopen van grote afstanden op trailrunners. Sinds ik bijna twee decenia geleden overgestapt ben op trailrunners heb ik nooit meer een normale bergschoen aan gehad en ook geen behoefte aan gehad. Er is zeker een plek waar bergschoenen echt nodig zijn, maar naar mijn bescheiden mening loopt de gemiddelde Nederlander vooral op bergschoenen om er uit te zien als een fanatiek wandelaar en niet omdat ze in terrein lopen waar die schoen echt nodig is. Ook in Frankrijk valt het op dat je Fransen ziet die met lichte makkelijke schoenen over de bergpaden lopen, daar waar die schoenen ook helemaal prima zijn, terwijl de Nederlander daar loopt op te zware bergschoenen. Naar mijn idee doe je er beter aan om op de trailrunners te gaan lopen. En misschien ook eens proberen om stukjes blootvoets te lopen om je voeten te trainen.
 
Hoi @EinsteinX, @Rkoome en @TakeAHikeWithLiek,
Hartelijk bedankt voor jullie reacties! Dat gaf me weer een beetje moed. Inmiddels heb ik mijn wandelavontuur achter de rug, en ik kan zeggen dat het fantastisch was! Het is hartstikke goed gegaan. Uiteindelijk gelopen op mijn hardloopschoenen van HOKA, en eigenlijk nauwelijks pijn gehad. Echt bijzonder om te merken dat, hoe vaker ik dit doe, hoe beter mijn voeten er tegen kunnen. Je kunt je voeten dus trainen! De euforie na de wandelingen, dat het gelukt was, en hoe, doen smaken naar meer. En het is sowieso een geweldige ervaring om niet een route van A naar B te wandelen, maar om tussen de schapen (en honden en paarden) te wandelen, zonder dat je weet waar naartoe en hoe lang nog, gewoon achter de kudde aan, dwars door de natuur. Echt te gek!
Ik baal wel van die Meindl schoenen waar ik waarschijnlijk 400 euro aan verspild heb. Maar goed, ik ga nog een keer terug naar de winkel en hoop dat het nog gaat lukken om er op een of andere manier pijnloos op te lopen. En anders ga ik ze maar proberen te verkopen, geen idee of dat gaat lukken, maar proberen kan altijd toch?
Groetjes, Hester
 
Je kunt je voeten dus trainen!
Trainen is echt de sleutel tot succes en naar mijn mening iets dat de gemiddelde wandelaar niet genoeg of niet methodisch genoeg doet. Zelf ben ik in 2016 begonnen met serieus en methodisch trainen met als doel eens een adventure race te volbrengen van 100 uur of meer. Ondertussen heb ik elf races gedaan van 24 uur en langer met als voorlopig hoogtepunt AR Croatie eerder dit jaar waar we 128 uur over gedaan hebben. Acht jaar lang serieus trainen heeft zich dus uitbetaald in het uitkomen van een 30-jaar oude droom (en smaakt naar meer).

Terugkomend op trainen voor wandelen: dat doe je naar mijn mening niet alleen door vaak te wandelen, alhoewel je dat natuurlijk ook moet doen, maar de basis ligt in krachtsport. Dat betekend dat je in de winter de sportschool in gaat en daar veelal beenoefeningen en core-oefeningen doet met als doel om met een sterke basis in spieren en pezen aan het eind van de winter een prima basis te hebben voor het zomerse wandelseizoen. Tijdens het werken aan de kracht in de winter wandel je dan minder en naar mate het wandelseizoen dichterbij komt zul je meer gaan wandelen en het krachtsporten afbouwen.
Twee uitermate goede oefeningen voor de wandelaar:

Met een kettlebell in je rechterhand, naast je heup, een box op- en weer afstappen met je linkerbeen. En na 10 tot 15 herhalingen wisselen van hand en baan en gelijk door met weer 10 tot 15 herhalingen. één tot twee minuten rust en drie of vier keer herhalen.

Met één been op een Bosu bal staan en 10 to 15 single-leg squats (kniebuigingen) maken (goed opletten dat je ze goed uitvoert), daarna andere been en ook 3 of 4 sets doen. Deze oefening geeft je supersterke enkels. Doe je deze oefening op blote voeten dan train je ook nog eens je voeten.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan