WAARSCHUWING

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Philip V., 7 dec 2017.

  1. Philip V.

    Philip V. Member

    Een tijd lang heb ik niets gepost op dit forum. De filmpjes op mijn YouTube kanaal zijn herinneringen aan een betere tijd.

    Een tijdje geleden heb ik de klinische diagnose Ziekte van Lyme gekregen.

    Omdat ik best zorgvuldig ben geweest tijdens mijn hikes, post ik dit topic als een extra waarschuwing voor ieder buitenmens dat vaak in de natuur is.

    De Ziekte van Lyme uit zich grofweg in 4 soorten klachten; 1) zenuwgestel, 2) gewrichten, 3) hartproblemen (Lyme-carditis) en mentale problemen.

    Ik heb vooral klacht 1 op wisselende plekken in het lichaam. En heb daarnaast ook last van benauwdheid op de borst en (de neiging tot) flauwvallen en vermoeidheid. Hierna een link over deze nare ziekte .

    Op dit moment ben ik langdurig aan de antibiotica.

    Een paar aandachtspunten over de Ziekte van Lyme:
    • je ziet lang niet altijd een rode ring na een besmette beet;
    • een vlek kan ook een indicatie zijn voor een besmette beet;
    • veel patiënten hebben nooit een ring of vlek gezien;
    • vaak zijn 3 weken antibiotica ruim onvoldoende. De klachten verdwijnen tijdelijk, maar de bacterie zit nog steeds verschanst in het lichaam. De CBO-richtlijn die huisartsen volgen is hier verouderd. Het RIVM is bezig met een langjarig onderzoek hiernaar. In Duitsland, Belgie en de US pakt men deze ziekte direct veel zwaarder aan.
    Veel informatie over de Ziekte van Lyme tref je aan op https://lymevereniging.nl Mijn advies: Blader een keer door deze site heen. Het helpt om nog voorzichtiger te zijn.

    Getallen? Grofweg 250.000 personen in NL worden jaarlijks door een teek gebeten. De kans dat een teek besmet is, is 20-25%. Van de gebeten personen melden zich grofweg 25.000 bij de huisarts met klachten. Daarvan ontwikkelen 2500 chronische Lyme (fase 3) die vaak tot 100% arbeidsongeschiktheid leidt en vele jaren of levenslange behandeling nodig heeft.

    Zelf zit ik vermoedelijk in fase 2 (bacterie verspreid door het hele lichaam). Hopelijk ben ik er op tijd bij om chronische Lyme te voorkomen.

    Hoe heb ik het waarschijnlijk opgelopen? Tijdens mijn laatste trip in het najaar naar Zweden droeg ik winterschoenen van Meindl. Deze winterschoenen zijn gevoerd met een schapenvacht. Het is heerlijk om na de hike lekker met blote voeten in deze schoenen lopen. Waarschijnlijk vond een teek de schapenvacht ook een lekkere warme plek. Toen in terugkwam uit Zweden merkte ik op dat een teen rood en dik was. Maar verder was er geen indicatie voor een beet. Vanuit deze teen hebben de klachten zich door de maanden heen ontwikkeld. Eerst een doof gevoel in de voet. Toen volledige immobiliteit door zenuwpijn in een been. Van de huisarts toen pijnstillers gehad, waar de pijn dwars doorheen ging. Na een aantal weken trok de pijn weg. Een week later opeens vreselijk zenuwpijn in arm en schouder; dat was het moment waarop de huisarts mij gelukkig op Lyme liet testen. Na 2 onderzoeken de klinische diagnose Ziekte van Lyme gekregen. Nu 3 maanden aan de Doxyclynine.

    Moraal van dit verhaal: Hikers nemen gecalculeerde risico's en ontvangen vaak ook waarschuwingen over gevaren onderweg. Weet dat er in veel gebieden een gevaar constant op de loer ligt. Een tekenbeet. En soms is een teek zo klein, dat je een vergrootglas nodig hebt om te zien dat het "om iets" gaat met pootjes eraan.

    Hopelijk hebben jullie iets aan dit verhaal. En leidt het ertoe dat je zonder plezier te verliezen aan het hiken, nog voorzichtiger en alerter bent op deze sluipende ziekte.

    Waarschijnlijk zal ik niet uitgebreid reageren op reacties, opmerkingen en vragen. Omdat ik daar "te moe" voor ben. Maar ik vond het nuttig om op deze site - voor jullie die mijn hobby in de natuur delen - deze waarschuwing nog een keer te plaatsen.

    Tenslotte: Geniet van het buitenleven! Ik mis het momenteel enorm.
     
    Laatst bewerkt: 7 dec 2017
  2. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Beterschap Philip!

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  3. rugzak

    rugzak Member

    Zat laatst aan je te denken: waar blijven die mooie filmpjes van Philip ? Er zal toch niet iets................


    Sterkte en beterschap Philip !

    Met vr. gr. Eric
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  4. BertusS

    BertusS Well-Known Member

    Door mijn ehbo lessen van lang geleden is dit altijd n punt van aandacht geweest. Helaas is zoals je aangeeft, de diagnose zeer moeilijk. Veel artsen zijn hiervan ook niet op de hoogte.


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
     
  5. BertusS

    BertusS Well-Known Member

    Alleen een behandeling met fagen, als die aanslaat, zal de bacterie kunnen opruimen.
    Even geleden ook met scouting mensen met lymeziekte gesproken hierover. Zelf gaven die toen aan dat je de ziekte van lyme altijd in je blijft. En het bijna altijd zo is dat behandeling telaat begint.

    Probeer toch nog de natuur in te gaan, als je het mist. Een korte wandeling brengt je zeker wat rust en afleiding.
    Philip, all the best    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  6. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Waar heb je dan info vandaan dat er een faag is tegen borelia? Bij mijn weet is die nog niet ontwikkeld of zijn ze in Duitsland wederom weer een paar stappen verder. Fagen behandeling is sowieso lastig in NL

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
  7. Philip V.

    Philip V. Member

    Interessant, Bertus! Dank. Het betreft http://www.eliava-institute.org/?rid=1 zie ik op het Lyme-forum. Ik heb gelijk contact gezocht voor meer informatie. Ik lees succesverhalen over de bestrijding met fagen van meer infecties die resistent/persistent zijn. Kosten van fagen zouden €3.900 zijn. Fagen worden volgens de ervaringen op maat gemaakt, nadat je bloed hebt toestuurt. Maar formeel mag dat pas als geen enkel ander medicijn helpt. Een NL arts mag dan pas een beroep doen op art 37 Verdrag Helsinki om een experimentele methode zoals fagen in te zetten.
     
    Laatst bewerkt: 7 dec 2017
  8. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Als er wel een fagen behandeling mogelijk is, is het relatief een schijntje die kosten. Je kan zelfs proberen bij je verzekering om het vergoed te krijgen.

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
  9. Schoenveter

    Schoenveter Well-Known Member

    Oeps! Voorlopig niet meer likkebaardend naar jouw filmpjes kijken.
    Ik ben trouwens weleens "gevonden" door een teek tussen de voordeur van een hotel en de geparkeerde auto, 30 m verderop. En het mormel bleef onderweg nog zitten ook met mijn arm uit het raam met 120 km/u. Thuis er uit proberen te halen, lukte niet, toen ff bij de buren ( 2 ambulancebroeders die voor hun post in het zonnetje zaten de niksen) lief aangekeken, en op aanraden van hun toch ff naar de huisarts gegaan. Geen medicijnen gehad want geen klachten, wel afgetekend op mijn arm. Ik heb geluk gehad....

    Mirjam
     
  10. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Niet iedere teek is ook gelijk raak. Dit jaar al minstens 10 teken verwijderd....

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
  11. Mieke2

    Mieke2 Member

    Heftig Philip,
    sterkte en beterschap!

    Mieke2
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  12. Schoenveter

    Schoenveter Well-Known Member

    Sterkte trouwens nog... was ik vergeten....

    Mirjam
     
  13. marla

    marla Well-Known Member

    Sterkte, Philip. Ik miste je al ... Wat naar dat dit de oorzaak is.

    Marla
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  14. caersbart

    caersbart Active Member

    Veel beterschap Philip, mijn jongste dochter deze zomer ook twee weken in het ziekehuis gelegen aan de antibiotica. Haar gezicht was plots half verlamd. Uit bloed- en ruggemergtesten bleek het Lyme te zijn van langer geleden. Nooit iets gemerkt of gezien... Het heeft ons wel aandachtiger gemaakt.
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  15. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Wow dat is dan wel schrikken geweest. Ff afkloppen, wij zijn ook altijd scherp op teken maar zo zie je maar pech ligt altijd op de loer.

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
  16. JeroenBouman

    JeroenBouman Active Member

    Poeh, dat klinkt niet goed Philip... Sterkte, beterschap! En ik hoop dat je op termijn toch weer een beetje buiten kan 'spelen'.
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  17. Anna.

    Anna. Well-Known Member

    K*t :(

    Beterschap.
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  18. Sylvia

    Sylvia Member

    wow heftig, veel sterkte en beterschap gewenst..
     
    Philip V. vindt dit leuk.
  19. Golok

    Golok Well-Known Member

    Hemel. Sterkte.


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
     
  20. B@se

    B@se Active Member

    Hi Phil,
    Das weer minder prettig nieuws. Maar zo te horen zijn ze goed bezig om je weer op de been te krijgen. Altijd schrikken dit soort berichten.

    @ Bart, ales bij jullie weer ok?

    Sterkte in iedergeval met het herstel. Zal nog wel even gaan duren voordat we weer getrakteerd worden op mooie fimpjes.

    Bas
     
    Philip V. vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina