Vervanging voor brood

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door PaulMCMXCII, 5 aug 2016.

 1. de toegevoegde vruchten kunnen mogelijk ook vocht aantrekken, misschien deze even in water zetten.
  IK ga het ook eens proberen komende week.
   
 2. In de Franse supermarkten hebben ze ook vaak een flink 'reform' schap waar interessante dingen te vinden zijn vo inor in de rugzak. Bijv glutenvrij volkoren brood van Gerble. Minder kwetsbaar omdat het geseald is, smaakt best behoorlijk en is maandenlang houdbaar.
  IMG_20170317_173436876.jpg

  Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
   
 3. Het is dan wel niet ultra light ;) en qua pakvolume ook niet heel handig, maar persoonlijk vind ik toch een Unox hamburgertje op een geroosterd pitabroodje ook een toppertje. Een fijne traktatie na een lange dag wandelen.
   
  Joch3m vindt dit leuk.
 4. Grietje, helemaal mee eens, je moet ook ervan genieten. Desnoods is het zwaar om mee te nemen
   
 5. Al struinend en lezend kwam ik dit onderwerp tegen. Ik ga er vanuit dat Paul al een oplossing heeft en niet al die tijd honger heeft gehad, maar er zijn vast struiners als ik die ik nog een plezier kan doen met Hardingerlefse. Hardingerlefse zijn een soort broodkoeken die, als je ze even laat drogen, maanden houdbaar zijn. Ze zijn iets minder hard en stukken minder kruimelig dan hardkeks. Ze zijn wel droog, maar niet zo naar droog als keks. Je kan ze, zoals vroeger de Noren deden, weken in wat water om ze weer wat eetbaarder te maken. Ik dip ze dan liever in mijn koffie of chocolademelk. Of een dot nutella ertussen. Of je plukt een hand bessen en plet die er tussen:
  [​IMG]
  Mix een ei met 125 gram suiker en 65 gram boter/margarine.
  Voeg 125 ml karnemelk toe. Meng er vervolgens 500 gram bloem en een halve theelepel ammoniumwaterstofcarbonaat (eventueel te vervangen met een theelepel bakpoeder) door tot je een rolbaar deeg hebt. Verdeel het deeg in stukken en rol het uit. Bak het op een gridle of in een koekenpan met dikke bodem zonder vet.
  Ik maak er met dit recept 12, na het bakken wegen ze ongeveer 700 gram en geeft het 2850 kcal: 70% koolhydraat 20% vet en 10% eiwit.
   
  Odysseus en LLanda vinden dit leuk.
 6. Ik zie steeds hartkeks hier en hartkeks daar. Ik denk, wat is dat toch voor spul? Toch maar even kijken. Maar het lijkt sterk op de Volkoren Voedingsbiscuits van Patria, die ik wel eens bij de supermarkt koop. Kan dat kloppen?

  Thuis eet ik ze trouwens wel, maar onderweg vind ik ze te droog. Geef mij dan maar lekker een muesli- of krentenbol met boter en jam:).
   
 7. Een goed alternatief is Bannock, is heel lang houdbaar brood wat Survivallers gebruiken sinds vele jaren. Voor recept zie internet.
   
 8. Ik ken die biscuits van Patria niet, maar ze lijken inderdaad wel op hartkeks.
  Hartkeks zijn echter veel degelijker verpakt, wat ik zelf wel belangrijk vind bij mijn soort trektochten.
  Zelf eet ik natuurlijk liever ook wat anders, maar als je eten voor een week of twee moet meenemen, zijn hartkeks een beter alternatief om te nemen dan een lading krentebollen o.i.d.
  En tijdens de trektocht smaken ze prima als je op rantsoen bent ;)
  (Ik doe er trouwens pindakaas op, aangezien dat wat voedingswaarde en houdbaarheid betreft het ideale beleg is voor trektochten.)
   
 9. En een stomp desembrood kan je ook gemakkelijk meenemen, is droog ook lang te bewaren. Het is maar wat je lekker vindt.
  Ik heb n duitse bakker vlakbij die bergsteigerbrot maakt. Vast brood met veel smaak.

  Maar je kan ook superlichtgewicht hiken en met heel weinig eten lopen. Doet Jolanda v W ook.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 10. Desembrood kan je ook onderweg maken. Vooral handig als er onderweg genoeg water te krijgen is, dan hoef je alleen bloem mee te nemen. Zipzakje met klein beetje desem mee, iedere avond bijvullen met water, bloem en snufje zout, volgende dag bakken en weer een klein beetje bewaren voor de volgende dag. En dat bakken kan door er platte koeken van te maken en ze in een pannetje te bakken of op de gloeiende resten van je houtvuur. Als je iedere dag bakt krijg je een lichtzure smaak, lichter dan het duitse desembrood.
   
  BertusS en Odysseus vinden dit leuk.
 11. En voldoende brandstof natuurlijk -- verantwoord op hout koken is niet overal mogelijk... Voor een tocht van een week of zo, betekent dat toch behoorlijk veel (extra) gewicht mee.
  Zelf zou ik dan trouwens geen bloem nemen maar volkoren tarwe/speltmeel, dat is voedzamer.
   
 12. Kijk, weer wat geleerd. Nou ja, dat brood bakken moet ik nog proberen natuurlijk. Lijkt me wel wat. Bergsteigerbrot, nooit van gehoord, ga ik ook eens opzoeken.

  De verpakking van Patria is inderdaad niet erg stevig. Im neem ze ook nooit mee, maar ik was benieuwd naar wat het nou is. Misschien komt Liga oom een beetje in de buurt, maar dan met vulling.
   
 13. Ben ff niet thuis, maar ga op zoek naar het recept, smaak lekker fris en ruikt niet naar zuurdesem. Stevig van structuur maar minder taai dAn desembrood


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina