Vervanging voor brood

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door PaulMCMXCII, 5 aug 2016.

  1. marla

    marla Well-Known Member

    Zachte of harde? De harde hou je toch niet heel? Al zijn tortillachips ook wel lekker... ;)

    Marla
     
  2. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    De grote zachte uiteraard. Wij gebruiken deze ook regelmatig op korte trektochten.

    Getypt met veegtelefoon
     
  3. Melissa9

    Melissa9 New Member

    Die bedoelde ik inderdaad.
     
  4. aqdennis

    aqdennis Well-Known Member

    Hmmm.....ik vind die meelpannekoeken die ze in de supermarkt "tortilla" durven te noemen eigenlijk niet te grazen.....en verse tortilla's zijn tenzij ingevroren maar 3-4 dagen goed te houden, helaas.
     
  5. pat-ria

    pat-ria Member

    Toerbrood en altijd "babybellekes" + "baton de berger"-droge salami in de rugzak. Onderweg als het meezit meenemen wat je kan scoren. Van brood tot banaan. Voor de rest doosjes rozijntjes, snickers en van die verpakte LU-koekjes, druivensuiker (echtgenote moet haar suikerspiegel bewaken) en eventueel geroosterde nootjes (licht gezouten) nog in de rugzak. Tortilla's vind ik ook ene goede tip. Prima verpakt en goed combineerbaar met zowat alles...
     
  6. Elfraty

    Elfraty New Member

    Ook een goed alternatief is spelt
     
  7. marla

    marla Well-Known Member

    Als alternatief voor ... tarwe? Ja, en dan? Je noemt een grondstof en geen product.

    Marla
     
    aqdennis vindt dit leuk.
  8. aqdennis

    aqdennis Well-Known Member

    Nog even afgezien van het feit dat spelt nagenoeg dezelfde voedingswaarde heeft als tarwe en iets minder vezels dan tarwe. Dus behalve dat het heel modieus is om spelt te eten heeft het verder geen voordelen.

    Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
     
  9. hesta

    hesta Member

    Veel hebben het hier over een snicker als tussendoortje. Als het wat warmer weer is haal ik ze altijd geplet uit de rugzak en half gesmolten lust ik ze niet meer of ik moet echt gebrek aan eten hebben.(vind een snicker of nuts e.d. toch al niet echt lekker) Een betere optie voor mij is m&m met pinda`s. Af en toe een paar of een fruit/notenmix.
    ipv brood neem ik vaak fries roggebrood mee. Als reserve brinta+melkpoeder+fruit/noten en of hartkeks.
    Ligt er wel aan of ik 2 dagen of meerdere weken ga en waar ik naar toega. Waar kan koop ik zoveel mogelijk vers.
     
  10. Hoogm

    Hoogm New Member

    Beste allen,

    Ik probeer al een poosje het brood van onderstaand recept te maken. Opzich lukt dat prima, het brood is lekker maar de korst van het brood is bikkelhard. De oven minder heet en het aanpassen van de baktijd helpt helaas niet. Omdat ik geen bakkerij-ervaring heb probeer ik hier een oplossing te vinden. Heeft iemand tips?

    Ingrediënten
    • 700 gr waldkornbloem (aan deze bloem is al zout toegevoegd)
    • 225 gr noten allerhande
    • 225 gr gedroogd fruit (abrikozen,vijgen,rozijnen….)
    • 75 gr olijfolie
    • 50 gr honing
    • 60 gr suiker
    • 1/2 pakje bakpoeder: ongeveer 10 gram
    • 250 ml melk
    Bereiding

    Hak het gedroogd fruit en de noten fijn. Meng het waldkornbrood, de bakpoeder, de noten en het gedroogd fruit tot een droge massa.

    Maak een lauw mengsel van de olijfolie, de honing, de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.
     
    Bioloogje vindt dit leuk.
  11. hyz

    hyz Well-Known Member

    Dit recept staat redelijk garant voor zwaar en hard brood. Er zit erg weinig rijsmiddel in en heel weinig vocht.
     
  12. Jvdmeij

    Jvdmeij Member

    Idem. In Nieuw Zeeland waren de wraps standaard voor lunch. Per 6 verpakt en lang genoeg houdbaar om ook voor 10 dagen mee te nemen. Afwisselend belegd met kaas, nutella, pindakaas, honing, noten etc.
     
  13. B@se

    B@se Active Member

    @Hoogm,

    dit is inderdaad een erg zwaar recept. Ik bak alleen nog maar zelf brood. Recept bestaat uit 200 gram bloem, 200 gr meel, 20 gram vettigheid (boter) theelepel of iets minder zout, eetlepel suiker, 280 ml water en 10 gram gist.aangevuld met van alles, van pitten, zaden noten tot inderdaad gedroogde vruchen, bij dit laatste sdoe ik 300 ml water.

    Voor jou recept zou ik minimaal 25 gram gist doen en ruim dubbel zoveel vocht.

    Wij bakken echter wel met een bak machine, maar soms maken we ook "brood" in de over of op een kampvuur, eigenlijk altijd met dit recept.

    nog simpeler is bv zoiets https://kampvuurkok.nl/taditional-bannocks/

    Succes

    Bas
     
  14. BertusS

    BertusS Well-Known Member


    mis ik niet een paar theelepels baking soda in dit recept?
     
  15. hyz

    hyz Well-Known Member

    Er staat bakpoeder Bertus.

    Zo maak ik het brood thuis (in machine):
    600 gram meel, 440 ml water, theelepel gist, theelepel zout, eetlepel suiker.
    Voor kampeerbrood doe ik er alleen iets minder gist in.
     
  16. AmberAnn

    AmberAnn Lid Club Hiking-site.nl

    Hooi hoogm.. Er is hier vast wel iemand met een antwoord. Zo niet? Ik had ooit een vraag over brood bakken. En ben 't stomweg gewoon gaan vragen bij de bakker! En heb een uitgebreid en duidelijk antwoord gekregen!! Dus mocht je er hier niet uitkomen...


    Gr Amber
     
  17. Hoogm

    Hoogm New Member

    Hier kan ik inderdaad wel wat mee. Ik ga eerst maar eens het toevoegen van gist en vocht proberen.
    Dank jullie wel!
     
  18. BertusS

    BertusS Well-Known Member

    zie ook, http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/
    misschien is het toevoegen van meer vocht en wat extra rijsmiddel al voldoende. Je hebt bijna 1,5 kg mix.
     
  19. Drikusniet

    Drikusniet New Member

    Aan het einde met water insmeren en nog 1 minuutje in de oven.
     
  20. Hoogm

    Hoogm New Member

    Dubbel zoveel vocht is inderdaad dag en nacht verschil. Nu is de korst lekker krokant in plaats van bikkelhard. Misschien die ik de volgende keer wat minder meel, in de hoop dat het dan nog wat beter wordt.
     
    hyz vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina