Veiligheidstips spiritusbranders

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door Uman, 21 sep 2017.

 1. Ik vond de onderstaande tips voor spiritusbranders. Ik heb de tekst een beetje veranderd.

  1. VOORBEREIDING

  Een spiritusbrander is geen speelgoed!

  Gebruik de brander alleen samen met een volwassene, als je zelf geen volwassene bent.

  Deze brander gebruikt spiritus of bio-ethanol.

  Gebruik NOOIT: Coleman brandstof, kerosine, benzine, dieselbrandstof, of elk ander type aardolieproduct. Dat is namelijk levensgevaarlijk!

  Gebruik een spiritusbrander alleen buiten. Gebruik een spiritusbrander dus niet in een tent, huis, garage of andere afgesloten ruimte. Want dat is gevaarlijk.

  Plaats de brander niet op een oppervlak dat zal branden, of dat zal worden beschadigd door grote hitte.

  Blaas ongewenste vlammen uit. Of gebruik een metalen deksel, of een metalen pan om die vlammen te smoren. Probeer nooit om de vlammen te doven met water!

  Belangrijk: Alcohol-vlammen kunnen over het algemeen niet worden gezien in fel licht.

  Probeer de brander te gebruiken op een schaduwrijke plek, om het vlampatroon te controleren.

  Doe de brander nooit te vol met brandstof. Want dat kan buiten de brander veroorzaken, door lekkage van de brandstof.

  Let op! Na het doven van de vlammen is de brander nog enige tijd heet. Laat hem eerst afkoelen, voordat u hem beetpakt of bijvult.

  Vul de brander bij met een lepel, dus niet met een fles. Want dat is veiliger.

  Alcohol kunt u in een stevige fles opslaan. Controleer hierbij, of de fles goed kan sluiten, en schrijf op een etiket op de de fles, dat deze alcohol giftig is.

  Als u de brander niet gebruikt, kunt u het windscherm en vloerplaat opruimen door ze rond een brandstoffles te wikkelen.


  2. AANSTEKEN VAN DE BRANDER

  Plaats het hitteschild op een stevige, vlakke ondergrond. Kookt u op de grond, dan kunt u de brander ook in een kuiltje plaatsen.

  U kunt voordat u de brander aansteekt, de pan of ketel op de brander plaatsen, om te zien of deze stabiel staat.

  Plaats de brander nooit direct op sneeuw. Want door het afkoelen van de brander zal deze dan niet goed werken.

  Vul de brander met spiritus of een ander soort alcohol. Let op dat u hem niet te vol doet. Vul hem tot 1/3 van de bovenkant.

  Plaats nu het windscherm rond de brander. U kunt het windscherm op maat maken, door het dubbel te vouwen.

  Maak het windscherm niet te nauw, waardoor er geen zuurstof bij de brander kan komen. U kunt het windscherm op maat vastzetten, door gebruik te maken van paperclips.

  Zorg dat uw pot of pan klaar staat, om op de brander te plaatsen.

  Steek nu de alcohol aan.

  Door de vlam zal de brander opwarmen en de alcohol gaan verdampen. Hoe voller de brander zit met brandstof, hoe langer dit kan duren.

  Blaas na een paar minuten zachtjes over de brander, zodat de vlammen uit de kleine gaatjes komen. Wacht nog een paar seconden, en plaats dan de pot of pan midden op de brander.
  Als het koud is, en de pan zit vol met koud water, dan is het raadzaam om twintig seconden te wachten, zodat de brander goed heet is.

  Als u een volle koude pan te vroeg plaatst, kan de brander uit gaan. Verwijder dan de pan of pot, en steek de brander opnieuw aan. Let op, de brander is nu zeer heet.

  Bron: http://www.hetbuiten.nu/c-1688652/handleiding-white-box-stove/
   
  Laatst bewerkt: 21 sep 2017
 2. Nog een aanvullende tip: bij koude zal je spiritus niet tot nauwelijks aan te krijgen zijn. De vloeistof is te koud om te verdampen en dan niet meer aan te steken. Er zijn trucjes om dit op te lossen.

  Verwarm de cup voor door een lont om de cup te maken. Drenk deze in wat spiritus en steek dat aan. Dit werkt namelijk wel. De spiritus is dan fijner verdeeld en kan dan iets beter aan te krijgen zijn.

  Andere optie is een soort van lont in de spiritus cup te zetten. Dat kan opgerold vloeipapiertje zijn dat je aansteekt. Maar iedere keer moet je weer een nieuwe maken. Je kan ook een stukje carbonfelt rechtop in de cup zetten. Dat kan je eeuwig hergebruiken.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 3. Sander, welke temperatuur noem je koud in dit geval? Mijn Toaks siphon ontsteekt prima bij het vriespunt.
   
 4. Minder dan het vriespunt. Ergo als het overdag gewoon vriest. Dan is het fijner om de spiritus een beetje voor te verwarmen of meer laten vloeien zodat het beter verdampt en dus aan te steken is.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina