Tips voor beginnende hikers


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
handschoenen

voeg ik meteen toe aan mijn paklijst(maar dan wel voor voorseizoen en bergen, anders is t onzin) ,want ik realiseer me dat ik toch wel vaak de handen in de zakken stop, wat met bepaalde kleding weer moeilijk is. Alleen: waar koop je nog lichte handschoenen? Weer zo'n tip-gelegenheid. tja als geld geen rol speelt kun je in de buitensportzaak je natuurlijk ongans kopen, maar daar heb ik t niet over.Overigens, die paklijstensite eens bekeken, daar valt ook een hoop over te zeggen.
Welke brandstof, en dat bij Duitse luchthavens ze je ruimbagage scannen en daar zo je gasbrandertje uitvissen.Ach, je kan zo een weekend doorbrengen met het uitwisselen van tips.En daar ben ik nou lid voor. alleen, ieder jaar weer opnieuw een nieuw wachtwoord aanvragen gaat wel erg vervelen.O sorry topicvervuiling.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tips voor beginners

Bedankt voor de informatie.
Heel handig.
Ik ben de voorloper van de beginner, ik begin er aan te denken om een aantal dagen te hiken. De landen die mij het meest aanspreken zijn Noorwegen, Zweden, Zwitserland en/of Oostenrijk. Belgie staat ergens onderaan het lijstje maar mijn gevoel zegt dat je dan niet de vergelijking tussen alle genoemde landen kan trekken maar ik ben dan ook een absoluut beginner.
Ik zal me ergens anders ff netjes voorstellen.

Gr,
Niels
 
Ik haal vaak bij de plaatselijke chinees een paar lege sambalpotjes: voor kruiden, handcreme, maar niet voor echt vloeibare dingen.

Buiten "spitstijd" heengaan, even lief vragen, "ik heb er wel een euro voor over" en ik krijg ze altijd zonder problemen gratis mee. "20 potjes echt wel genoeg? veel plezier mee"
 
Sambalpotjes? Lege verpakkingen van fotorolletjes wegen nóg minder...

Steeds minder mensen kopen ouderwetse fotorolletjes, dus je moet soms even buren... maar mijn grootste probleem is dat het geen draaideksel heeft. Ik heb al genoeg potjes gehad die opensprongen door druk in de tas of door luchtdruk oid.. geeft snel een zootje.

En glazen potjes ben ik ook geen fan van.
 
nog een tip

Je kunt geen gas canisters meebrengen het vliegtuig in.
Zorg ervoor dat je op locatie een adres hebt waar je er 1 kan aanschaffen.

Paar keer had ik geluk dat ze mijn 4 seizoenen gasfles niet opmerkte maar uiteindelijk komen ze hem een keer tegen. :)

dik uur vertraging en best ***lig dat er dan zo,n knakker met jou backpack komt aanzeulen en heel boos zegt dat je de bus uit je pack moet halen terwijl er 140 sagie mensen staan toe te kijken :)
 
Nog eentje voor beginners:
- Slaapzakken worden doorgaans verkocht met 3 temperatuur ratings
Comfort => Temperatuur waarbij een vrouw comfortabel liggend slaat inclusief muts, lang ondergoed en sokken.
Limiet => Temperatuur waarbij een vrouw "comfortabel" in feutus-houding slaapt inclusief muts, lang ondergoed en sokken.
Extreem => Temperatuur waarbij een vrouw in feutus-houding 6 uur overleeft inclusief muts, lang ondergoed en sokken.

http://www.hiking-site.nl/themas/thema_2004-09-01.php

Ga als beginner als minimum uit van een conservatieve comfort temperatuur! De limiet temperatuur is voor verreweg de meeste mensen veel te koud om prettig te slapen.
 
Weet niet of het ergens al staat benoemd maar ik gebruik sinds een paar maanden Wandelwol, dat je in je sokken doet tegen blaren en drukplekken en ik ben er echt gek op!
 
Voor de mensen die vriesdroogmaaltijden te duur/vies/mager vinden, en liever zelf hun potje koken:

Koop altijd één maaltijd van outdoor food o.i.d., eet, en was het gebruikte zakje goed uit. Dat zakje kun je namelijk opnieuw gebruiken om pasta/rijst te laten wellen, zodat je met de helft minder kooktijd toe kunt. Spaart veel gas! Kan natuurlijk ook in het pannetje zelf, maar op deze manier heb je een 'extra' pannetje.
 
Een vast mes is per definitie geen zakmes. Vast mes staat namelijk voor niet inklapbaar. Gebruik zelf SAK, Opinel en Mora, maar ook zwaardere messen voor zwaardere taken. (niet allemaal tegelijk natuurlijk ;)).

Maar, zoals al gezegd zijn de meningen verdeeld en dat is maar goed ook. Wellicht bekijk ik het teveel vanuit een bushcraft en survival setting, maar elke wandeltocht kan in een survivalsituatie veranderen, zoals we onlangs weer in Spanje hebben gezien.

Dat is waar. Als het ondanks goede voorbereiding toch mis gaat, heb je een stevig vast mes nodig, plus eventueel een opvouwbaar takkenzaagje, en heel dun koord. En voor die situaties is het ook handig als een hiker bushcraft/survival-technieken heeft bestudeerd. Vooral bij extreme temperaturen, of ver van de bewoonde wereld. Bijvoorbeeld als je je uitrusting krijt raakt, of verdwaalt, of gewond raakt, of ziek wordt, als het weer extreem wordt, enzovoort. En ik vind dat dit ook bij de belangrijke tips voor beginnende hikers hoort.
 
Laatst bewerkt:
Nog 3 dingen waar wij afgelopen jaar tegenaan liepen:

- Neem altijd voldoende contant geld mee, zeker als je in het buitenland gaat wandelen. (misschien loop je een blessure op onderweg of wil je je geplande route voortijdig afbreken en wil je openbaar vervoer pakken etc.)
- Denk aan insectenbeten onderweg.
(lek geprikt worden door dazen tijdens je wandeling is niet grappig)
- Veel wandelroutes zijn te downloaden als GPX bestand die je op je smartphone met een GPX viewer kunt bekijken.
(denk wel aan je batterij en neem eventueel een opgeladen powerbank mee)
 
- Veel wandelroutes zijn te downloaden als GPX bestand die je op je smartphone met een GPX viewer kunt bekijken.
(denk wel aan je batterij en neem eventueel een opgeladen powerbank mee)

Leuk maar vergeet vooral niet kaart en kompas, elektronica kan falen en een losse GPS verbruikt altijd minder energie dan een smartphone.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Materiaal - handig om mee te nemen
-
Licht, lichter, lichtst! Probeer écht lichter te gaan. Je zal zien dat je hikes aanzienlijk plezieriger worden. Tips om hiermee te beginnen: neem vooral minder kleding mee dan je denkt nodig te hebben: neem 2 paar sokken mee, niet 4. 1 paar aan, 1 paar om te wassen.

- Neem een lege kussensloop mee. Stop er je donsjackie of iets anders in et voila: een lichtgewicht kussen! (Er zijn zelfs lichtgewicht, sneldrogende sloopjes te koop.)

- Ik neem altijd een broodbakje mee: dit voorkomt geplette boterhammen, opengescheurde zakjes nootjes door je hele tas, tot moest geslagen peren enz.. Ook de Corsicaanse stinkkaas werd er enigszins door beteugeld.

- Waterzakken zijn lichter dan waterflessen.

- Neem slippers mee met een band of crocs (géén teenslippers): dan kun je met sokken aan ook lekker lopen :)

Hou jezelf gezond - thermoregulatie is key!
- Reguleer je temperatuur goed! Als je gaat zitten: altijd snel donsjasje of fleece aan. Als het regent: liever snel regenbroek aan dan te nat worden en daardoor koud. Echter: niet regenbroek te lang aanhouden wanneer het droog is: je gaat er veel van zweten en dan krijg je het ook weer koud. Kom er achter waar je snel warmte verliest: bij mij zijn dat m'n onderarmen. Als ik het warm krijg stroop ik dus m'n mouwen op: dan kan ik de rest aanhouden. Wanneer het waait krijg ik snel een koud hoofd: muts dus ook altijd mee :)

- Blarenpleisters kun je preventief plakken. Tape er over heen en zo lang mogelijk laten zitten bij meerdaagse hikes.

- Extreme zon of hitte? Neem, naast voldoende zonnebrand, een pet mee met klep. Of zelfs een paraplu! (Evt. met reflecterende bovenkant.) Als er geen bomen zijn is lunchen in je privé stukje schaduw superfijn. Ook: liever lange mouwen en pijpen dan verbrand!

- Ik neem altijd een spiercreme mee met ontstekingsremmer (bv. met diclofenac). Bij moeilijke knieen, enkels of andere pijntjes: thee maken -> creme er op -> poten omhoog en lekker blijven liggen. Doet 't 'm elke keer weer :)

Eten en drinken
- Krijg door wat voor jou werkt: grote maaltijden of altijd snacken. Zoet of zout. En pas daarop aan. Voorkom hiermee hongerklop.

- Wat er ook gebeurd aan 't eind van de dag / als je oververmoeid bent: altijd blijven eten! Niet zonder gaan slapen!

- Is het warm? Drink eens een ORS. Stelregel voor mezelf: als deze heel lekker smaakt, dan had je 'm nodig ;)

- Hou altijd een beetje 'noodvoer' achter de hand: bv. een pakje hartkeks en een glucosegel. Mocht er wat mis gaan, dan heb je wat. Chocola doet ook wonderen voor 't humeur aan 't eind van een lange dag.


 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan