Tips voor beginnende hikers

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Rkoome, 24 mrt 2009.

 1. handschoenen

  voeg ik meteen toe aan mijn paklijst(maar dan wel voor voorseizoen en bergen, anders is t onzin) ,want ik realiseer me dat ik toch wel vaak de handen in de zakken stop, wat met bepaalde kleding weer moeilijk is. Alleen: waar koop je nog lichte handschoenen? Weer zo'n tip-gelegenheid. tja als geld geen rol speelt kun je in de buitensportzaak je natuurlijk ongans kopen, maar daar heb ik t niet over.Overigens, die paklijstensite eens bekeken, daar valt ook een hoop over te zeggen.
  Welke brandstof, en dat bij Duitse luchthavens ze je ruimbagage scannen en daar zo je gasbrandertje uitvissen.Ach, je kan zo een weekend doorbrengen met het uitwisselen van tips.En daar ben ik nou lid voor. alleen, ieder jaar weer opnieuw een nieuw wachtwoord aanvragen gaat wel erg vervelen.O sorry topicvervuiling.
   
 2. Goede schoenen en blaren voorkomen

  Goede schoenen zijn erg belangrijk. Maar welke schoenen passen bij jou? Kun je blaren voorkomen of - zo niet - behandelen onderweg?

  Ik verzamelde een aantal tips, die ik op mijn (persoonlijke) weblog heb geplaatst:
  beter uit je voeten met je voeten (1/4)
   
 3. Tips voor beginners

  Bedankt voor de informatie.
  Heel handig.
  Ik ben de voorloper van de beginner, ik begin er aan te denken om een aantal dagen te hiken. De landen die mij het meest aanspreken zijn Noorwegen, Zweden, Zwitserland en/of Oostenrijk. Belgie staat ergens onderaan het lijstje maar mijn gevoel zegt dat je dan niet de vergelijking tussen alle genoemde landen kan trekken maar ik ben dan ook een absoluut beginner.
  Ik zal me ergens anders ff netjes voorstellen.

  Gr,
  Niels
   
 4. Ik haal vaak bij de plaatselijke chinees een paar lege sambalpotjes: voor kruiden, handcreme, maar niet voor echt vloeibare dingen.

  Buiten "spitstijd" heengaan, even lief vragen, "ik heb er wel een euro voor over" en ik krijg ze altijd zonder problemen gratis mee. "20 potjes echt wel genoeg? veel plezier mee"
   
 5. Sambalpotjes? Lege verpakkingen van fotorolletjes wegen nóg minder...
   
 6. Steeds minder mensen kopen ouderwetse fotorolletjes, dus je moet soms even buren... maar mijn grootste probleem is dat het geen draaideksel heeft. Ik heb al genoeg potjes gehad die opensprongen door druk in de tas of door luchtdruk oid.. geeft snel een zootje.

  En glazen potjes ben ik ook geen fan van.
   
 7. Ik bedoelde de kleine plastic cupjes waar je vaak sambal in krijgt bij de Chinees, geen glazen potjes uiteraard. Ze zijn lichter dan de fotorolletjesverpakkingen ;)
  http://www.makro.nl/shop/nl/office/product/737789001001
   
 8. 'Shoppen' bij de apotheek kan ook leuke goedkope kleine potjes met schroefdeksels opleveren.
   
 9. nog een tip

  Je kunt geen gas canisters meebrengen het vliegtuig in.
  Zorg ervoor dat je op locatie een adres hebt waar je er 1 kan aanschaffen.

  Paar keer had ik geluk dat ze mijn 4 seizoenen gasfles niet opmerkte maar uiteindelijk komen ze hem een keer tegen. :)

  dik uur vertraging en best ***lig dat er dan zo,n knakker met jou backpack komt aanzeulen en heel boos zegt dat je de bus uit je pack moet halen terwijl er 140 sagie mensen staan toe te kijken :)
   
 10. Dank heb hier veel aan!
   
 11. Nog eentje voor beginners:
  - Slaapzakken worden doorgaans verkocht met 3 temperatuur ratings
  Comfort => Temperatuur waarbij een vrouw comfortabel liggend slaat inclusief muts, lang ondergoed en sokken.
  Limiet => Temperatuur waarbij een vrouw "comfortabel" in feutus-houding slaapt inclusief muts, lang ondergoed en sokken.
  Extreem => Temperatuur waarbij een vrouw in feutus-houding 6 uur overleeft inclusief muts, lang ondergoed en sokken.

  http://www.hiking-site.nl/themas/thema_2004-09-01.php

  Ga als beginner als minimum uit van een conservatieve comfort temperatuur! De limiet temperatuur is voor verreweg de meeste mensen veel te koud om prettig te slapen.
   
 12. Weet niet of het ergens al staat benoemd maar ik gebruik sinds een paar maanden Wandelwol, dat je in je sokken doet tegen blaren en drukplekken en ik ben er echt gek op!
   
 13. zit er verschil in welke je gebruikt, zo ja, welke kan jij aanraden?
   
 14. Voor de mensen die vriesdroogmaaltijden te duur/vies/mager vinden, en liever zelf hun potje koken:

  Koop altijd één maaltijd van outdoor food o.i.d., eet, en was het gebruikte zakje goed uit. Dat zakje kun je namelijk opnieuw gebruiken om pasta/rijst te laten wellen, zodat je met de helft minder kooktijd toe kunt. Spaart veel gas! Kan natuurlijk ook in het pannetje zelf, maar op deze manier heb je een 'extra' pannetje.
   
 15. Dat is waar. Als het ondanks goede voorbereiding toch mis gaat, heb je een stevig vast mes nodig, plus eventueel een opvouwbaar takkenzaagje, en heel dun koord. En voor die situaties is het ook handig als een hiker bushcraft/survival-technieken heeft bestudeerd. Vooral bij extreme temperaturen, of ver van de bewoonde wereld. Bijvoorbeeld als je je uitrusting krijt raakt, of verdwaalt, of gewond raakt, of ziek wordt, als het weer extreem wordt, enzovoort. En ik vind dat dit ook bij de belangrijke tips voor beginnende hikers hoort.
   
  Laatst bewerkt: 2 sep 2017
 16. heyhey,

  best handig, zo'n zitlap!
  zelf was ik er nooit opgekomen:p

  greeeetz
  J
   
 17. Nog 3 dingen waar wij afgelopen jaar tegenaan liepen:

  - Neem altijd voldoende contant geld mee, zeker als je in het buitenland gaat wandelen. (misschien loop je een blessure op onderweg of wil je je geplande route voortijdig afbreken en wil je openbaar vervoer pakken etc.)
  - Denk aan insectenbeten onderweg.
  (lek geprikt worden door dazen tijdens je wandeling is niet grappig)
  - Veel wandelroutes zijn te downloaden als GPX bestand die je op je smartphone met een GPX viewer kunt bekijken.
  (denk wel aan je batterij en neem eventueel een opgeladen powerbank mee)
   
 18. Leuk maar vergeet vooral niet kaart en kompas, elektronica kan falen en een losse GPS verbruikt altijd minder energie dan een smartphone.
   

Deel Deze Pagina