Tent Schotland

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Lone pine, 25 okt 2017.

 1. Hoe stevig moet je tent zijn voor het voorjaar/ najaar in Schotland? We gaan er voor het eerst heen en ik heb er zo'n idee bij dat het er altijd hard waait en regent.

  Kun je er uit de voeten met een lichte Big Agnes of heb je een veel stevigere (expeditie)tent nodig? Ik wil me liever geen breuk sjouwen aan de tent, maar wil me uiteraard ook geen zorgen hoeven maken of de tent het wel houdt..
   
 2. Deze Schot bouwt ze UL voor je: http://www.tramplite.com/search/label/Tramplite Shelters, en hij heeft veel ervaring met tenten. En Schotland natuurlijk ;-). Anders moet je eens kijken naar een MLD Trailstar, heb ik ook en het is een van de meest stormvaste die je maar kan vinden. In silnyllon weegt 'ie maar 650gr. zonder binnentent. De cuben-versie moet je niet nemen: lastig strak op te zetten.
   
 3. Ik ben tig keer naar Schotland geweest met een tent van Perry Sport, en ik heb er geen enkel probleem mee ervaren. Maar je moet natuurlijk geen pech hebben. Tegen een fikse windvlaag zijn echter maar weinig tenten bestand.

  Veel plezier daar!
   
 4. Met de tenten van Tramplite zal je weinig kunnen beginnen, ze zijn voorlopig niet meer leverbaar en ook nog eens stevig aan de prijs. Een Trailstar kan inderdaad veel wind hebben maar die waait ook goed door wat niet prettig is bij koud weer. Ik heb geen ervaring met Schotland maar wel met Noorwegen en Zweden. Daar kan je uit de voeten met normale gebruikstenten, dus geen festivalmodellen. Daarbij is het belangrijk om de tent zo beschut mogelijk op te stellen en met de opening van de wind af. Het enige nadeel dat ik zie bij de "binnentent eerst" tenten van Big Agnes of MSR is de omstandigheid dat ze bij harde wind en/of regen wat lastiger zijn op te zetten.
  De wind is wel een factor om rekening mee te houden bij de keuze van je kleding, dus eventueel een regenpak kunnen aandoen om afkoeling te voorkomen. Of bij het koken : je kan iedere keer een windschermpje bouwen van rotsblokjes of een kant en klaar exemplaar meenemen.

  Groeten Boelo
   
 5. hyz

  hyz

  Heb je al een Big Agnes? Welke? Wat ga je doen in Schotland?

  Ik heb in Schotland al heel wat wind meegemaakt. In de winter neem ik altijd een expeditietent mee. Eén keer in september een camping overgeslagen (Sligachan Camping), omdat het te hard waaide voor mijn tarptent. Er stond op die camping nog maar één hele tent overeind, en een paar kapotgewaaide. Maar dat is wel een uitzondering. Het waaide daar zo hard dat je niet meer kon wandelen.

  Het is ook vooral afhankelijk van je plan. Ga je naar een gebied zonder beschaving en alternatieven, moet je wel eens op een winderige plek staan.

  Veel tenten kunnen op zich best veel wind aan, maar vervormen dan wel flink. Op youtube staan er filmpjes van. Het is in veel tenten echter niet fijn slapen. Bv. vanwege het klapperen van het doek.
   
 6. Je kan 'm volledig tegen de grond laten aansluiten tegen teveel doortochten. Aan één kant tegen of alle 5. Dat is het mooie van de Trailstar, er zijn tig manieren om 'm op te zetten en doortochten / condensatie te kunnen beheersen. Zie Pitching options for the Trailstar | DZJOW'S ADVENTURE LOG. Ik gebruik er overigens meestal wel een binnentent bij van Oookworks.
   
 7. Ik heb een Big Agnes Fly Creek platinum (tweedehands). Superlicht en snel op te zetten, maar in de filmpjes blijft er in de windtest niet veel van over. De route zal waarschijnlijk iets als de West Highland Way worden.
   
 8. Op de West Highland Way kom je met jouw tent wel uit de voeten. Je hebt daar tal van uitwijkmogelijkheden en je kan je tent over het algemeen ook wel beschut opzetten.
   
  Lone pine vindt dit leuk.
 9. hyz

  hyz

  Inderdaad prima bruikbaar voor die route. In het ergste geval moet je even doorlopen naar het dichtsbijzijnde bosje of dalletje.

  Zo zag het tweede deel WHW eruit afgelopen winter. Veel plezier alvast!
   
 10. Hartelijk dank allemaal!
   

Deel Deze Pagina