Stof binnentent

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Joch3m, 10 nov 2017.

 1. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Na veel dubben en afwegen heb ik eindelijk een mooie tent gekocht, de Tarptent Double Rainbow. Had al een nacht in de MoTrail geslapen en dat beviel prima alleen wat last van tocht.

  Nu wil ik het gaas van de tent gedeeltelijk gaan afdekken met een lichte stof. Tarptent levert deze optie ook op een aantal van zijn tenten maar niet op degene die ik gekozen heb.

  Mijn vraag is hoe heet deze stof en waar kan ik deze aanschaffen. Ook ideeën hoe deze te monteren zijn welkom, mijn voorkeur gaat uit naar iets wat ook snel los kan (zodat ik bij warm weer lekker koel lig).
  Gr,
  Jochem
   
 2. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Helemaal geweldig Marla, thx
   
 3. es

  es

  Zelfklevend klitteband op silnylon gaat waarschijnlijk niet houden. Ik zou kiezen voor gewoon klitteband en vastnaaien.
   
 4. Ivo

  Ivo

  Ik zou het gelijk goed aanpakken en gewoon een nieuwe binnentent maken en afhankelijk van de tocht de keuze maken wat je mee neemt. Je hebt al een binnentent die je kan gebruiken als mal. Silnylon zou kunnen maar dan moet je voldoende gaas hebben voor de ventilatie. Klassiek worden voor binnententen stoffen gebruikt die ademend zijn. Heel dikwijls geel van kleur. Dat fleurt de boel wat op bij somber weer.https://www.extremtextil.de/stoffe/unbeschichtet/unelastisch.html?p=3
   
 5. Ik heb iets soortgelijks laten doen. Daar heb ik gele silnylon voor gebruikt bij de eerder al genoemde extremtextile. Voor mij ging het om een strook van circa 30cm en dat heb ik bij een kleermaker laten doen. Ik vond de ‘tocht’ ook niet fijn.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
  Joch3m vindt dit leuk.
 6. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  @Ivo, dat had gekund maar het is geen losse binnentent, gaas zit aan het buitendoek vast. Ik ga gewoon stukken op maat maken, iemand zoeken die het kan omzoomen (heet dat zo?) en dat zet ik het zelf met wat steekjes vast. De strookjes aan de zijkant maak ik wel zo dat ze los kunnen. dr-8.jpg
   
 7. Ik had al bedacht dat ik je misschien kon helpen met een paar stiksels: even opsturen, naaien en terugsturen.
  Nu ik je tent zie en dus de oppervlakte en bevestigingsmogelijkheden, trek ik mijn advies en later gedachten daarover in.
  Dat is nogal een lap, Jochem :( !

  Je hebt er lang over nagedacht, zei je, maar waren er dan geen recensies waarin dit nogal fundamentele aspect naar voren kwam? Als je naast de deur zou wonen zou ik komen kijken wat er nog mogelijk is, maar helaas is dat niet zo.

  En ja het heet 'omzomen', sinds 1910 met één o ;).

  Marla
   
 8. Hoewel ik niet kan helpen met nadenken over de bevestiging, bedacht ik dat ik nog steeds kan helpen met het stikken van de randen op de naaimachine. Gewoon in een enveloppe opsturen kost altijd veel minder dan naar een kleermaker gaan ;)

  Ook bedacht ik dat je met bouwplastic en knopspelden goed kan uitproberen wat je precies wilt. Dan heb je daarna ook een patroon voor de echte stof (die van Ivo bijvoorbeeld).

  En al schrijvend bedenk ik ook nog dat op dat gaas ook de definitieve bevestiging met kleine veiligheidsspelden misschien nog wel een idee is.

  Marla
   
 9. hyz

  hyz

  Is die optie niet gewoon voor deze tent te koop?
  http://www.tarptent.com/doublerainbowliner.html

  Mijn tarptent is ook zo luchtig. Daardoor moet je als er wind verwacht wordt een iets dikkere slaapzak mee. Zo'n extra liner vind ik dus best een goed idee.
   
 10. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  @marla, bedankt voor het aanbod en het meedenken. Ben zelf helemaal niet thuis in die wereld dus alle hulp en ideeën is welkom.

  En ja, tocht is 1 van de nadelen van dit type tent, ik was er bekend mee maar heb vele tenten bekeken en tarptent maakt de ruimste tenten met een laag gewicht en is redelijk betaalbaar. Tarptent heeft andere modellen waarin de binnentent wel (gedeeltelijk) dicht is maar heb juist voor dit model gekozen vanwege de hoofdruimte in het midden en een prijsafweging. Aanpassen is niet kostbaar, alleen een beetje materiaal en wat werk. Er is vast wel iemand in mn familie/vrienden die het omzomen kan doen. Het vastmaken met veiligheidsspelden is zeker een idee !

  @henk, nee deze is alleen voor bovenin de tent, die vang eventuele druppels/condensatie van de binnenkant op (bij veel wind bijvoorbeeld).
   
 11. Oh ja, ik lees wat berichten over ‘kosten’. Het heeft mij een paar tientjes gekost. Heb het gedaan bij een Terra Nova Solar photon 1. Deze had een enorme gaas deur en met een flinke strook heb ik het opgelost. Dent dat je aan 30 cm genoeg hebt.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 12. Ivo

  Ivo

  Dat het gaas met het buitenzeil was verbonden had ik niet door. Als ik zie dat midden het gaas dat je wil afdekken een rits zit om in en uit te stappen zou ik gewoon proberen te leven met dit "gebrek".
  Als je toch van plan bent om tochtstroken te gebruiken hoeft volgens mij omzomen niet omdat er toch geen gewicht op komt wanneer je ze wil bevestigen aan het gaas. Gewoon de stof uitsnijden met een soldeerbout of iets dergelijks voorkomt het rafelen van de randen. Velcro is het meest logische omdat je dan de krachten over het gaas wat kan verdelen, en kan je toepassen wanneer je van binnenuit de zaak wil afdichten (daar is immers een ritssluiting). Met magneetbevestiging zou ook kunnen/ dan moet je niet gaan naaien maar ik kan op dit moment niet bedenken hoe je dat praktisch uit kan voeren van binnenuit wanneer de rits dicht is.
  (zie bv https://www.bloemschikwinkel.nl/blo...al/corsagespelden-en-magneten/corsagemagneet/)
   
 13. Het idee van marla is een goede tip, maak op maat van dun stevig plastic (of van karton) een scherm voor over je gaas en maak het vast met enkele kleine veiligeidsspelden.
  dan kan je testen of het ook het effect geeft wat je wenst. Zonde om kosten te maken die een ander effect geven dan je had gedacht.
  Bedenk als je de doorluchting van de tent afsluit, je bij vochting weer meer condens krijgt.
   
 14. Wat een geniaal idee van die magneten! Eigenlijk was ik op zoek naar een andere bevestigingsmogelijkheid (zie hieronder), maar toen zag ik dat Extremtextil ook magneten heeft: https://www.extremtextil.de/en/components/magnetic-fasteners-by-fidlock/mini-turn-fastener.html
  Ik kan niet inschatten of het draaimechanisme ook handig is in jouw geval.

  Zelf dacht ik nog aan het volgende. Als je tochtbeschermjng een soort grote rok is, kun je die in de hoeken van het gaas (naden neem ik aan?) ook vastzetten met mini-buckles. Ik kon ze zo gauw niet vinden bij Extremtextil (hebben ze vast wel) maar dit zijn ze bij AliExpress:
  https://m.nl.aliexpress.com/s/item/32360741749.html#autostay

  De magneten van Ivo zijn natuurlijk echt het allerbeste idee!

  Marla
   
 15. Ivo

  Ivo

  Marla,
  ik weet nog zo niet of dat het beste idee is om magneten te gebruiken. Die kunnen kwijt geraken.
  Als er toch genaaid moet worden dan zijn kleine buckles langs de binnenkant een simpele oplossing om langs binnen het gaas te draperen. De kleinste bij extremtextil zijn 10mm
  https://www.extremtextil.de/en/side-release-buckle-adjustable-10mm.html
  Toch even zien of dat gaas heel het gewicht kan dragen omdat daar veel rek op komt bij belasting. Zelf heb ik ooit een BH sluiting gebruikt (zie foto binnen tekst/de meeste linken zullen niet meer werken) en heb toch extra aandacht moeten hebben om de naden te verstevigen
  https://ivovanmontfort.blogspot.be/2014/06/trailstar-binnentent.html
   
 16. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Wat een mooie ideeën allemaal, er begin een beeld te vormen hoe ik het ongeveer wil gaan aanpakken. Henry van Tarptent zelf gaf al aan dat als je de tent goed laag neerzet (Marla, hoe heet dat :p? ) dat je daarmee ook al de tocht wat terug brengt. Mocht dat niet voldoende zijn wil ik voor en achter een strook van 30 vanaf het laagste punt plaatsen zoals Golok al aangaf en Tarptent zelf ook doet, vastzetten met klittenband is zeker een optie, magneetjes wordt denk ik al snel te zwaar (37gr per stuk). Het advies van Ivo om het stof uit te snijden met een soldeerbout is interessant, zou zeker een makkelijke oplossing zijn maar hoe zit dat icm stiksels vlakbij de snijrand, gaat dat niet snel loslaten/rafelen?
   
 17. Omzomen. Het heet allemaal omzomen ;)

  Maar serieus...
  Ik ben goed met outdoorspullen op de naaimachine en voor Cuben Fiber gebruik ik weer een mes en snijmat, maar van soldeerbouten voor stof heb ik geen kaas gegeten. Het klinkt logisch, net als je uiteindes van veters/kabels/touwtjes met een aansteker afwerkt tegen rafelen. Maar als je zelf wel een soldeerbout hebt kun je het altijd even uitproberen met bijv. een lap voeringstof van de markt.

  Marla
   
  Joch3m vindt dit leuk.
 18. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Dan ga ik binnenkort de hele zooi omzomen. :) Misschien een goed excuus om eens een naaimachine aan te schaffen en een cursus omzomen te nemen.

  Soldeerbout heb ik dus kan inderdaad zelf aan de test gaan. Resultaat zal ik op termijn wel laten zien.
   

Deel Deze Pagina