Stippelroutes ut.no

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door Gielus, 7 aug 2017.

 1. Hallo!

  Ik ben bezig met het maken van een route en daar gebruik ik ut.no voor.
  Nu zie ik ook buiten de rode routes stippellijnen, zijn dit ook routes? er loopt door reinheimen een lange stippelroute heen.

  ik start vanaf station kongsvoll en ga dan Dovrefjel in, mocht iemand tips hebben. Ik wil graag door een lang een andere park ( rodane ) heen en ergens weer met de trein of bus terug naar oslo.

  groet
   
 2. hyz

  hyz

  Rode lijnen zijn gemarkeerde paden, de andere (meestal) niet gemarkeerde. Die zijn buiten soms wat lastiger te volgen. Als je op de i klikt kan je onderaan de legenda's bekijken.
   
 3. bedankt, heb het eindelijk gevonden!
  kun je me vertellen of deze route lopend te doen is? of heb je hier klim uitrusting voor nodig? kan het niet duidelijk vinden. lijkt me een erg leuke route :)
  https://www.ut.no/tur/2.8412/
   
 4. hyz

  hyz

  Klimuitrusting is hier niet nodig. Je kan die site op Nederlands zetten (automatisch vertaald), daar zeggen ze dat het wel steil is en over sneeuwvelden. Dus zeker geen makkelijke route! Ook niet te verwachten als je over de top van die berg gaat (zie hoogteprofiel).

  Ik heb de route zelf niet gelopen. Ken Dovrefjell (en Rondane) alleen in de winter.

  Van een route kan je een inschatting maken van het "klautergehalte" door naar de hoogtelijnen te kijken. Hoe dicht ze bij elkaar liggen. Als het echt rotsen zijn, staat dit meestal aangegeven. Als het pad dan over de rots loopt, wordt het klautergehalte groter. Op de meeste kaarten staat er bij hele lastige passages bovendien een laddertje of andere aanduiding. Soms is er dan een staalkabel of ketting aanwezig. Als het pad flink gaat slingeren op de kaart, is het meestal heel steil, maar zonder klauterwerk.

  Ik zocht een voorbeeld van klauterwerk op de kaart. Bv. Beseggen in Jotunheimen. Maar daar staan geen rotsen getekend, alleen een pad over een bergkam. Waarschijnlijk is deze online kaart niet zo nauwkeurig.
  besseggen.jpg
   
 5. top! kan iemand me een tip geven waar ik het beste wandelkaarten kan kopen of downloaden? heb er meerdere gebieden nodig dus 25 euro per stuk vind ik wat duur.
   
 6. hyz

  hyz

  Van Noorwegen koop ik vaak 1:100.000. Dan heb je er niet zoveel nodig.

  Ik bestel meestal bij Stanley & Livingstone.
   
 7. Top bedankt! kaarten komen dinsdag binnen.
  Ik heb nog een paar vraagjes. Van 17 t/m 22 ben ik in dovrefjell en ga ik snohetta beklimmen.
  En de 22e ga ik met de trein en de bus naar roros en dan naar femundsmarka.

  - kan iemand mij vertellen waar ik buslijnen kan vinden? ik zou graag met de bus van storen naar roros gaan, als ik dit met de trein zou doen kost me dit 3 uur langer. en wat kost dit?
  - en als ik in roros ben kan ik dan met de bus dicht bij femundsmarka komen?
  - 29 aug wil ik weer in oslo aankomen, kan ik dan weer met de bus naar roros?
  - kan ik met euro betalen, bijvoorbeeld in het bus of moet ik van te voren geld omwisselen?

  https://www.google.nl/maps/dir/Kong...9!2d62.57458!2m3!6e4!7e2!8j1503399600!3e3!5i1

  alvast bedankt.
   
 8. iemand? :)
   
 9. De bussen in Noorwegen worden door veel verschillende (semi-)lokale bedrijven gerund waardoor het lastig is om info te vinden, zeker also je over "provincie-grenzen" gaat zoals hier. Naast google, die je al vond, heeft de site http://www.ruteinfo.no/uk/index.asp (engels) een grote hoeveelheid route tabellen. Ik weet niet of alles up-to-date is dus ik raad je aan altijd even op de site van de concrete maatschappij te checken, maar dit geeft in ieder geval een ander startpunt.

  Ik heb nog wat in het noors gezocht maar kan niets beters vinden vinden dan trein R21 van Kongsvoll naar Støren en bus 340 van Storen naar Røros die google ook geeft. Dat duurt in totaal 3uur16 dus ik snap je opmerking over drie uur extra niet helemaal. De kortste route met auto duurt 2uur20, ik vrees eerlijk gezegd een beetje dat er geen beter OV optie is dan die 3uur16... De bus kost 220kr.

  De snelste route van Røros naar Oslo is met de trein naar Elverum en dan met de bus door naar Oslo.

  Met euro's kun je in Noorwegen (zo goed als) nergens betalen. Met credit (of debet) card kun je op heel veel plekken betalen, oa in de bus/trein, en het is vrij normaal om ook kleine bedragen met credit/debet card te betalen. Vaak is een ticket in de bus of trein kopen wel iets duurder dan vooraf online. Nederlandse pin-passen werken niet bij alle betaal-terminals in winkels, maar zover ik weet wel bij banken.
   

Deel Deze Pagina