Stevige backpacking tent voor 1 persoon

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Erik_, 2 feb 2017.

 1. Hallo iedereen,

  Ik heb mij sinds kort aangemeld op het forum nadat ik in mijn zoektocht naar uitrusting de cumulus inkoopactie tegenkwam.
  Ik ga deze zomer naar Ijsland om daar voor 2-3 weken een aantal tochten te maken, de Laugavegurinn route zal er een van zijn en voor de rest ligt de planning nog open.
  De meeste moeite heb ik gehad met het uitzoeken van een geschikte tent, ik heb al veel uitgezocht maar mogelijk heeft iemand hier nog advies voor mij om de juiste keuze te maken.

  De belangrijkste eisen aan de tent zijn:
  *Lengte: Ik ben 1.97m lang, hierdoor vallen de meeste tenten af. In een outdoorwinkel heb ik al een aantal tenten geprobeerd, wat mij vooral opviel was dat de meeste lichtgewicht tenten erg schuin aflopende binnententen hebben. Liggend op een matje van 6cm is de bruikbare lengte dan veel korter dan de lengte van de binnentent.
  *Windbestendig: Ik zal in ijsland op onbeschutte plaatsen staan waar het als het tegen zit erg hard kan waaien. Uit reisverslagen van anderen heb ik al meerdere keren gelezen over gesneuvelde tenten door de wind.

  Daarnaast zou ik natuurlijk het liefst een zo licht mogelijke tent dragen, mijn eisen maken dat enigzins lastig maar ik wil graag onder de 2kg blijven.

  Ik heb online veel tenten bekeken, waar de meeste dus al afvallen door de lengte/aflopende binnentent, de volgende zijn mogelijke opties:

  *MSR Hubba Hubba: Veel ruimte maar twijfel of te constructie stevig genoeg is in een storm.
  *Vaude Hogan 1-2p SUL(komt uit in maart): Veel ruimte, erg licht gewicht maar ook twijfel over de stevigheid van de constructie bij wind.
  *Vaude Power Lizard 1-2p SUL: zou net lang genoeg moeten zijn, constructie lijkt mij steviger dan de hogan/hubba maar door de super lichte materialen mogelijk kwetsbaar.
  *LuxeOutdoor Lightwave 2: Zelfde vorm als de Power Lizard maar dan met zwaardere materialen, past waarschijnlijk net aan qua lengte.
  *Tarptent Scarp 1: Door de verticale wanden is de binnenlengte van 218cm geheel bruikbaar. Met de extra gekruiste stokken erbij lijkt dit mij op het moment de beste combinatie van lengte en weersbestendigheid.

  De Vaude Power Lizard spreekt mij erg aan door het gewicht van net boven de 1kg maar als ik het niet zou treffen met het de weersomstandigheden dan ben ik niet zeker van de lichte materialen. De Tarptent daarintegen zou met de extra stokken 1.8kg wegen maar wel veel steviger staan in een storm. Uiteindelijk is de zekerheid van een betrouwbare tent op meerdaagse tochten belangrijker dan wat minder gewicht op mijn rug. Het grote nadeel is wel de prijs doordat deze uit amerika moet worden geimporteerd en anders alleen met een grote meerprijs besteld kan worden bij europe webshops.

  Ik snap dat er geen tent is die perfect is in alle omstandigheden maar ik maak graag de beste keuze voor de tochten die ik in Ijsland ga maken. Als iemand ervaring heeft met deze tenten, of andere tenten die aan mijn eisen voldoen, in ruige weersomstandigheden dan zou ik die erg graag horen!
   
 2. Laatst bewerkt: 2 feb 2017
 3. hyz

  hyz

  Ik heb een beetje aparte kijk op windbestendigheid, maar heb twee tenten te koop die voor de meesten zeer goed tegen de wind kunnen. Een Tarptent moment (met extra stok en scheerlijnen) en een Hilleberg Unna (met extra & dikke stokken en dubbele scheerlijnen).

  De Unna heb ik zelf gebruikt op IJsland. De eerste storm heeft hij prima overleefd. Bij de tweede storm mochten we niet meer kamperen :confused: Met de Tarptent heb ik ook al flinke wind gehad.

  Ik adviseer ook goede haringen. Ik had 4xMSR cyclone haringen mee. Die werkten erg goed in het lavagruis, maar bij storm moet er toch een flinke steen bovenop. storm.jpg
   
 4. Erik,

  Wij gebruiken zelf een Nigor Guam 3, mega ruim maar net boven de 2 kilo,
  Gebruikt in de Balkan met sneeuw en veel wind (geen storm), geen probleem.
  De iets kleinere Guam 2 is denk ik voor jou voldoende groot, 150 bij 220 binnentent.
  Door een extra stokje in de nok staat de binnentent mooi rechtop.
  Verdere voordelen zijn de 2 ingangen met bagageruimte en het gewicht van 1,8 kilo.
  De gebruikte materialen zijn top, zeer hoge waterkolom van 10.000 voor de bodem bijvoorbeeld.
  Voor IJsland zou ik wel alle scheerlijnen vastzetten met iets langere pennen.

  De tent is nu in de aanbieding bij de Wit Schijndel, een showroommodel, voor €650

  Groet
  Koos
   
 5. Bedankt voor de reacties!

  De MSR Access, Terra Nova Southern Cross en de Unna lijken mij niet lang genoeg.

  De Tarptent moment heeft ongeveer dezelfde lengte als de scarp, is veel lichter qua gewicht maar ook is de constructie lichter dan de scarp, mogelijk is de Moment wel een optie.

  De Guam 2 is waarschijnlijk aan de krappe kant. De lengte is 220 maar zoals hier te zien is lopen de wanden wel enigzins schuin omhoog https://static.bergzeit.de/out/pictures/generated/product/3/350_350_75/5010708-001_pic3.jpg
  In vergelijkbare tenten die ik heb geprobeerd levert dit inclusief een matje al snel problemen op, met slaapzak erbij lig ik dan tegen de binnentent aan.
  Voor de meesten is zoiets geen probleem maar ook al is het 10-15cm wat je kwijtraakt aan beide kanten is het voor mijn lengte al snel te krap.

  De Big Sky Chinook was ik nog niet tegen gekomen, de vorm van de binnentent lijkt enigzins hetzelfde te lopen als de Guam maar de lengte van 230 geeft hier meer ruimte. Prima qua gewicht ook alleen veel smaller dan de andere opties in de breedte, met slaapmat er in zit hij meteen vol. Wel een optie die ik nog verder uit zal zoeken

  Ook bedankt voor de suggestie van de MSR cyclone, speciale haringen zijn inderdaad onmisbaar op zo'n bodem!
   
 6. Erik,

  met dat schuinlopen van het doek valt het wel mee. Met mijn 1.92 m heb ik nergens last van.
  Een groot pluspunt is ook de breedte van de tent, 150 cm is echt ruim.
  Misschien even proefliggen in de winkel??

  Bij de Lightwave T20 is het probleem van schuinlopen van de binnentent er niet, als lengteslaper, maar die is weer wat zwaarder en als tunnel wellicht meer last van de wind. Wel een mooie tent en een stukje goedkoper.

  Veel wijsheid.

  Groet
  Koos
   
 7. Bedankt voor de extra informatie Koos,

  Dan moet ik toch eens wat beter kijken naar de Guam. Proefliggen zou ideaal zijn, ik zal kijken of hij ergens in de buurt te vinden is. De 150cm is inderdaad heel erg ruim waardoor diagonaal liggen ook nog wat meer ruimte zou creeren.
  De prijs is wel de hoogste van alle tenten die ik op dit moment op het oog heb en eigenlijk wil ik niet boven de 500 uitkomen. Gelukkig heb ik de tent pas over 6 maanden nodig dus genoeg tijd om alles rustig uit te zoeken en mogelijk komt er nog eens een aanbieding langs van een geschikte tent.

  De lightwave was ik ook al eens tegen gekomen, aan de voorkant loopt deze verticaal omhoog maar aan de achterkant is het doek diagonaal. https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/images/products/1438938948-12288300.jpg
  Zowieso heeft dit wel als voordeel dat er enkel aan 1 kant wat ruimte verloren gaat maar ik zou hem niet blind kopen en had behalve webshops nog geen adressen gevonden die deze tent verkopen.

  Groet,
  Erik
   
 8. Op die site staat hij aangegeven als uitverkocht.
  Bedankt voor de tip van het Nigor centre, die zal ik onthouden voor als ik eens langs Utrecht kom.
   
 9. Misschien is de Hilleberg Anjan 2 passend. De binnententen van Hilleberg zijn 220 lang en de wanden redelijk stijl. Wslk voor storm beter om de standaard stokken te vervangen door de sterkere die je als optie kunt kopen. Gewicht 1,7 kilo. Heb zelf met Nallo 3GT getrokken met mijn gezin. Zeer goede kwaliteit.

  Verstuurd vanaf mijn LG-H815 met Tapatalk
   
 10. Vergeet de Anjan, die is te kort. Zie deze video.
  Kijk ook eens op het outdoorseiten.net forum waar erg veel van dit soort vragen zijn gesteld (1p lichtgewicht tent voor Scandinavië, lange personen).
   
 11. De Hilleberg tenten ben ik bij het zoeken naar een weersbestendige tent al vaak tegen gekomen, in dat opzicht lijken ze me allemaal erg betrouwbaar.
  Uit gebruikerservaringen van anderen heb ik wel een aantal keer problemen met de lengte gezien. Maar als ik de Anjan of de 1persoons Hilleberg tenten ergens kan proberen dan ga ik dat zeker doen.
  Ze liggen jammer genoeg wel allemaal buiten het budget wat ik wil uitgeven aan mijn tent (maar 2e hands/aanbieding zou dan nog wel een oplossing kunnen zijn).
   
 12. Top, ik zie inderdaad meteen al wat nuttige posts daar, dat forum was ik nog niet tegen gekomen.
   
 13. De Hellsport Ringstind wordt daar vaak genoemd. De Ringstind 2 is geloof ik nog in de aanbieding bij Bever (staat niet online maar dat zegt niet veel, soms hebben filialen nog exemplaren op voorraad, even informeren dus). Als je in de buurt van Utrecht bent, kan je ook langs Houten waar ze een grote hal hebben met veel lichtgewicht tentjes.
   
 14. Aangezien ik op de langere termijn een tent met vergelijkbare specificaties zoek lees en zoek ik een beetje mee. Ik kan helaas niet uit ervaring spreken. Iemand een idee hoe de Hilleberg Niak 1.5 past in dit plaatje? Zouden de waterkolom waarden hoog genoeg zijn?

  https://www.bever.nl/hilleberg-niak-1-5-tent-maabc60008?id_colour=3002

  Wel zoals de meeste Hilleberg tenten hoog geprijst, maar volgens mij krijg je daar kwaliteit voor.

  En de Fjallraven Lite 2?

  https://www.bever.nl/fjaellraeven-abisko-lite-2-tent-maabc60001?id_colour=

  Weliswaar 2 personen, maar wel onder de 2 kilo.
  Misschien domme suggesties, ik hoor het graag :)
   
  Laatst bewerkt: 4 feb 2017
 15. Ik was gister bij een Bever winkel (waar jammer genoeg maar 1 tent opgesteld stond), daar werd mij ook al aanbevolen om in Houten te kijken aangezien het grootste deel van het assortiment daar te bekijken is.

  De Hilleberg Niak loopt net als de Soulo en Unna in een boog waardoor toch wat ruimte verloren gaat, ze zijn inderdaad allemaal erg duur maar over de kwaliteit van al hun tenten lees ik bijna alleen maar positieve ervaringen.

  De Fjallraven Abisko Lite 2 lijkt qua vorm/afmetingen erg sterk op de Anjan dus dat wordt waarschijnlijk krap.
  Op mijn lijst van opties heb ik wel de Fjallraven Abisko Lite 1 staan, deze lijkt heel erg op de Hilleberg Akto maar heeft iets meer ruimte in de hoogte en breedte
   
 16. Aha! Zou je door die boogconstructie ook ruimte voor je matje verliezen of alleen qua andere spullen? Welk matje met welke precieze afmetingen (behalve de 6 cm hoogte) gebruik je? Ik gebruik zelf de Exped Synmat 7 LW (197 x 65 x 7 cm), heerlijk matje maar erg groot voor zulk soort tentjes..
  Ben benieuwd waar je op uit komt, dat zal mij in de toekomst ook helpen.
   
 17. Ik ga een thermarest xlite large gebruiken (63 x 196 x 6,3 cm). Zelfs deze grote matjes passen wel in zo goed als elke 1persoons tent (waar een lang persoon in kan slapen) dus daar zie ik geen problemen in.
  Bij de smalste tenten zal het matje alleen wel bijna het hele vloer oppervlak in gebruik nemen dus dan blijft er inderdaad weinig ruimte over voor andere spullen. Ik vind het zelf wel fijn om toch wat ruimte te hebben om bepaalde spullen binnen de tent te laten (mijn camera bijvoorbeeld).
   
 18. Tarptent heeft een nieuw model uitgebracht, de Bowfin. Kruising tussen de Moment en Rainbow.
  Ruimer dan de Moment en meer windvast. Ziet er interessant uit, ik had Tarptent ook in het vizier toen ik een tent zocht, maar zoiets als de Bowfin zat er een jaar geleden niet tussen.
  De Hilleberg Akto heb ik ook overwogen maar die vond ik veel te laag, zelfs voor mijn 1,75m.
   
 19. Poeh geen gemakkelijke keuze inderdaad zeker niet met jouw lengte. Ik heb een Telemark 2 maar die zal met jouw lange matje te kort zijn omdat de tent bij de voeten erg laag is. De Akto is net zoiets dus dat lijkt me ook niks. Ik lees over de Guam 3. Die heb ik ook maar is erg groot als je alleen bent en dan ook erg koud. De Guam 2 is een stuk kleiner. Diagonaal liggen kan altijd. Maar is de Parula dan niet beter? Ik heb de Parula en ben daar erg te spreken over. Windvast, ruim en allerlei mogelijkheden om de tent open te zetten zodat je uitzicht hebt. Dat mis ik bijvoorbeeld bij de Guam die op een andere manier open gaat. Kijken bij het Nigor centre is zeker een aanrader en kijk dan vooral ook bij de Eureka afdeling. Inmiddels zijn er van Eureka ook lichtgewicht varianten die een stuk goedkoper zijn dan de Nigor! Er is een soort Guam uitgebracht qua vorm maar dan goedkoper.
   

Deel Deze Pagina