Steen!

Discussie in 'Discussie: boeken/films' gestart door hyz, 24 okt 2015.

 1. hyz

  hyz

  http://www.bergwijzer.nl/nieuws/spectaculaire-beelden-van-afbrekende-rots-in-de-alpen

  Spectaculaire beelden van afbrekende rots in de Alpen

  26-10-2015
  zwitserse alpenIn de Zwitserse Alpen is een enorm rotsblok afgebroken. Met een luid geraas is een deel van de bergwand van de Zwitserse Mel de la Niva, een 2758 meter hoge berg in de buurt van Evolène in Zwitserland, naar beneden gestort. Geologen die op dat moment in de buurt waren hebben het hele spektakel gefilmd.

  Activiteit gemeten
  Dat de rots naar beneden kwam zetten was niet helemaal onverwacht. De berg Mel de la Niva, waar het rotsblok van los kwam, werd al sinds augustus 2013 in de gaten gehouden. Vorige week was er al door geologen met meetapparatuur activiteit op de berg ontdekt. Uit voorzorg werden de inwoners van het dorpje Arbey geëvacueerd. Ook werd de weg onder de berg afgesloten zodat bergbeklimmers niet bij de rots in de buurt konden komen.

  Grote val
  Op de video is te zien dat het om een groot rotsblok gaat. De grootte wordt geschat op 2000 kubieke meter. Het blok valt ongeveer 300 meter naar beneden en maakte een enorm lawaai dat in de hele vallei weergalmde. De afbrekende rots veroorzaakte een lawine op Mel de la Niva, die het een pad in de bossen onder de berg heeft gecreëerd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Vanaf het moment dat het filmpje op YouTube is gepost is het veel gedeeld en inmiddels is het al 100,000 keer bekeken.
   
 2. Rkoome

  Rkoome Administrator Medewerker

  En daarom dus altijd... de helm!

  Pfff... je zult het langs zien rollen tijdens je bergwandeling.

  Er gaat hier in Catalonië het verhaal (urban legend) van een klimmer die iets soortgelijks meemaakte tijdens het klimmen: de complete rotsplaat waar hij aan hing donderde naar beneden. Gelukkig voor hem was hij vanaf boven gezekerd en gleed de plaat dus als het ware voor zijn neus naar beneden terwijl hij in het touw bleef hangen.

  Heb hier zelf mijn twijfels over, maar heb het verhaal inmiddels van twee verschillende mensen gehoord... In ieder geval een sterk verhaal voor bij het kampvuur ;)

  Raymond
   
 3. Er zijn situaties waarbij een helm zelfs niet meer helpt... Maar als je de rots in gaat is het zeker zinnig. Er komt genoeg klein puin naar beneden...
   

 4. onvoorstelbaar wat een energie naar beneden stort.


  In Zwitserland heb ik een stuk ijs zien afbreken van enkele flatgebouwen groot en op de gletsjer zien vallen.
  Een geweld nog erger dan midden in een onweersbui. Gelukkig was dat een 1,5 kilometer van ons af. Wel direct al de spullen oppakken en klaar staan voor wat er zou komen.
  Er konden plots scheuren komen in het gletsjer ijs.
  Na een lange reeks trillingen was het voorbij. Maar dan heb je de schik er goed in. Zeker als je met redding technieken oefenen bezig bent. Wat denk je wie er, om te oefenen, nog de gletsjerspleet in ging om te worden gered?
   
 5. hyz

  hyz

 6. waar kan ik dit zien?
   

Deel Deze Pagina