soep drogen gelukt

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door hesta, 12 jan 2018.

  1. Ik had nog een gekregen pompoen liggen en al een paar porties pompoensoep in de vriezer. Weggooien is zonde. Dus toch maar weer soep gekookt. Alhoewel soep?
    Alle ingredienten in dezelfde hoeveelheid dan anders gebruikt behalve het water(boullion) dit heb ik maar heel weinig gebruikt. Gevolg een mooie stevige zeer sterk smakende puree.
    Deze gedroogt en vermalen. Een klein beetje geprobeerd om op te lossen en het werkt.
    Smaakt ook nog goed, zelfs nu er nog een zout in zit.
    Als maaltijdsoep 3 porties. Thuis voeg ik aan deze basis soms linzen soms kip toe.

    Voor de winterhike wil ik nog even aan de gang met erwtensoep.
    soep 1.jpg soep 2.jpg soep.jpg
     
    BertusS vindt dit leuk.
  2. Klinkt erg lekker goed idee. Moest ook maar eens zoiets proberen.

    Bas
     
  3. Klinkt superlekker! Wat een goed idee.
     
  4. hoe lang duurde het drogen ongeveer van de brij?
    bedankt voor het delen, klinkt super, als de kluswerkzaamheden klaar zijn een leuke bezigheid.
     
  5. BertusS: dat is afhankelijk van hoe dik de laag en hoe droog je de puree hebt kunnen krijgen. Mijn eerste portie had ik wat te dik op het rooster gedaan. En had een geschatte droog tijd van 10 uur. Het tweede portie dunner uitgesmeerd wat de droogtijd met ca de helft verkorte.
    Moet wel rekening houden dat mijn droger aan vervanging toe is. Af en toe uitslaat of niet goed warm word.
     
  6. Wij hebben regelmatig ,maaltijden soepen gedroogd. Kwestie van de eenmaal gemaakt soep voorzichtig laten inkoken en dan uitspreiden op bakpapier of siliconen vellen in de droger.

    Met bonen e.d. moet je wel zorgen dat de bonen gekneusd zijn anders rehydrateerd het voor geen meter.

    Alles kapot pureren werkt ook maar dan mis je wel de bite.
     
  7. Babelfish:
    Dit is een soep die we altijd pureren.
    Inplaats van inlaten koken gebruik ik de hoeveelheid ingrediënten van bv 1 liter soep. Maar gebruik dan zo min mogelijk water. Erwtensoep is ook klaar. Moet alleen even op de nieuwe droger wachten.:(
    Mijn ervaring met bonen is dat ze met drogen wel open springen of tijdens vervoer stuk gaan
     
  8. uitgangspunt is sowieso zo weinig mogelijk water gebruiken bij bereiding.... Over het wel of niet kneuzen van bruine bonen e.d. dat is iets wat je zelf moet ondervinden. Wij doen het wel.
     
  9. Hallo Hesta, Beginneling vraagt ;-) Welke droger is goed voor een starter? groetjes, Louise
     
  10. In principe iedere aanbieding bij de bekende ketens. Dan ben je wel klaar voor beneden de 40 euro. Maar als je serieus doorgaat dan kan je wel veel meer investeren. Ik ben zelf serieus begonnen met een Stockli en daarna is er nog een Excalibur bijgekomen. Als ik nu weer een serieus apparaat zou moeten kopen dan zou ik ook serieus naar de Sedona's kijken. Hoewel de nieuwe Excalibur modellen er ook wel ok uitzien.
     
  11. Budget die je wel eens in aanbiedingen tegen komt zijn de Bomann drogers
     
  12. Golok en BertusS vinden dit leuk.
  13. Lijkt me heerlijk gauw proberen, het is er weer voor….
     
  14. Een maaltijdsoep drogen is eigenlijk best wel makkelijk:

    1. Zorg dat de ingrediënten makkelijk rehydrateren. Bijvoorbeeld als je er kipvlees in doet moet je het vlees tot aan de draadjes uit elkaar plukken. Bonen die op bruine bonen of capucijners lijken kan je beter even kneusen.

    2. Laat de maaltijdsoep inkoken (zoveel mogelijk vocht verliezen tijdens het bereiden). Dat doe je door geen deksel op de pan te doen. Tegen het spetteren kan je een platte meelzeef op de pan leggen.

    3. Goed ingekookt dan kan de boel op de droger bladen uitgespreid worden. Leg het op bakpapier of silicone ovenvellen. Bij horizontale luchtverplaatsing kan het hele rooster met zo'n vel afgedekt worden. Bij verticale luchtstroom moet je in het midden van het vel een ronding open knippen (minimaal 6 a7 cm) en aan de buitenranden ongeveer 2 a 3 cm om de luchtstroom optimaal te houden.

    4. Als het gedroogd is de plakken even in fijne stukjes breken. Mocht je gaan voor mechanisch vermalen dan is kneuzen van bonen en het uitelkaar pluizen van kip niet nodig... Dan krijg je een egale maaltijdsoep zonder stukjes.

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
  15. Ton

    Ton

    Interessant, ga ik ook maar eens proberen.
     
  16. Soep goed eten , ik zou voor stoofpotje kiezen , ook goed te drogen

    juiste vlees kiezen , en heerlijk maaltje
     

Deel Deze Pagina