RAB Summit 600

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door BuitenBas, 5 feb 2018.

Tags:
 1. BuitenBas

  BuitenBas Lid Club Hiking-site.nl

  Wie heeft er ervaring met de RAB Summit 600 slaapzak in winter? Hoe comfortabel was deze tijdens nachten tussen -5 en -10 in een tent? Ik twijfel of deze voor mij warm genoeg is rond de -5. Maar op een EXPED Downmat 700, in een tent en met zijden lakenzak moet dat toch geen probleem zijn? Die RAB temperatuur rating zijn namenlijk anders dan de NEN ratings. Alvast bedankt voor enige reactie! Groet, Bastiaan
   
 2. Geen ervaring met deze slaapzak maar Rab maakt geen prut spul. Dit is wel een broodje speciaal. Want gevuld met eendendons (geen gans) en dat zie je ook wel aan de cuinwaarde (650FP cuinwaarde). Voordeel van eend is dat het wat minder fijn is en dus ook minder fragiel. maar de cuinwaarde is dan wel beperkter. Met 650FP heb je wel hoogwaardige eendendons. ;)

  De cuinwaarde is echter bepalend voor de isloatiewaarde. Ik zeg dat deze zak ongeveer 0 graden comfortabel is, en 0 graden is dan echt de onderste comfort limiet. Voor dames misschien zelfs maar 2 graden als onderste comfort limiet.

  Maar dit is puur op ervaring met vulgewichten en cuinwaardes. Zit niets achter qua meetsysteem want dan moet je eigenlijk ook nog de baffle hoogte weten en of deze ook goed gevuld wordt (m.a.w. te weinig dons over een te groot volume).
   
 3. Ivo

  Ivo

  Gangbaar op franse web-sites is de volgende formule om een indicatie te krijgen van de comfort waarde van een slaapzak wanneer er geen EN13537 voorhanden is.

  -Kwaliteit dons: cuin-waarde (cubic inch per ounce) -> meestal tussen de 550 en 850

  -Fill weight (fw): aantal gram dons in slaapzak

  -Comforttemperatuur = (-0.0000413 x cuin x fw) + 14.1

  -Limiettemperatuur = (-0.0000491 x cuin x fw) + 9.92

  Je kan ook vergelijken met slaapzakken met een gelijksoortige vulling die wel een EN rating hebben. Zie bv bij de swing serie van valandré
  http://www.valandre.com/#section-sleepingbags
  De jouwe zit tussen de swing 500 en 700. Wat sander ook al wist
   
  babelfish vindt dit leuk.
 4. BuitenBas

  BuitenBas Lid Club Hiking-site.nl

  Bedankt Sander en Ivo voor de uitleg en de formules!
  Jullie bevestigen wat ik zelf al dacht. En dat is dat hij voor -5 en meer toch net te licht is. Jammer, want het is een heerlijke slaapzak. De "tochtstrip" bij het hoofdeinde is ook niet helemaal winterproof. Deze winter dan nog met mijn synthetische slaapzak op pad, heerlijk, maar eigenlijk net te zwaar. Voor volgend jaar maar eens kijken naar een slaapzak van Cumulus, de Excuistic 1000 lijkt me dan wel wat, of toch de 1200 zodat de 1000 en de Rab 600 niet te dicht bij elkaars gebruik temperaturen liggen... Eerst sparen dan maar.

  Groet, en nogmaals bedankt!
   
 5. Ik heb de comfortformule even nagerekend en ik kom op 2 graden uit. Ik glim nu even van trots ;-) Zeker als je weet dat de comfort limiet in de NEN norm gericht is op dames.
   
 6. Er zijn tactieken om het wel met die slaapzak te doen. Mocht je in bezit zijn van donsjas en donsbroek oid dan kan je die bij het slapen aanhouden. Verder kan je ook een synthetisch dekentje maken die je over je donsslaapzak heen kan leggen (goed isolerende mat is het allerbelangrijkste!). Zie extremtextil https://www.extremtextil.de/en/fabrics/insulation/synthetic-insulation.html
   

Deel Deze Pagina