pannetjes

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door cees, 22 mei 2016.

 1. cees

  cees Member

  Na 15 jaar gebruik te hebben gemaakt van twee aluminium pannetjes bedacht ik me dat het onderhand misschien tijd was voor een vernieuwing. Vooropgesteld dat het een vooruitgang moet zijn.

  Nu zie ik dat er tegenwoordig veel meer verschillende keuzes zijn.
  De HE pannetjes lijken mij erg nuttig. https://www.bergfreunde.nl/optimus-terra-he-cooking-set-pannenset/

  Heeft iemand misschien ervaring met deze pannetjes?
  en zo ja, welk merk raden jullie aan om te koken?

  p.s. ook gedurende meerdaagse trektochten kook ik het liefst de maaltijd zelf. Het is dus niet enkel voor water opwarmen, maar gewicht is wel een issue.
   
 2. Iris3

  Iris3 Member

  Hoi Cees,

  Ik geloof dat het ook afhangt van wat voor brander je gebruikt of HE zinnig is. Misschien kan je dat er nog even bij vermelden.

  Groet,
  Iris
   
 3. cees

  cees Member

  ik heb zowel een gasstelletje als een benzinebrander.

  Tegenwoordig maak ik liever gebruik van de benzinebrander.
   
 4. babelfish

  babelfish Well-Known Member

  Die Optimus set doet het prima op een benzine brander. Ook prima geschikt voor kokkerellen. Niet de lichtste keuze idd maar als je idd zuinig wil kokkerellen kom je op dit soort pannen uit.

  Getypt met veegtelefoon
   
 5. hyz

  hyz Well-Known Member

  Zo'n fluxring onder de pan bespaart veel brandstof en kookt veel sneller. Nadeel zou kunnen zijn bij kokkerellen dat de pan veel heter wordt en dus sneller aanbrandt.
   
 6. babelfish

  babelfish Well-Known Member

  Euh als wij kokkerellen dan gebruiken we gietijzer.... als iets heet wordt en heet blijft is het wel gietijzer. Bij kokkerellen is het juist zaak niet te snel willen gaan. Lange warmte retentie is juist voordelig. Gewoon rustig koken! Je bent niet voor niets aan het kokkerellen ;-)

  Getypt met veegtelefoon
   
 7. aqdennis

  aqdennis Well-Known Member

  Dit klinkt als een mismatch....tenzij er natuurlijk lichtgewicht gietijzer is.

  Groetzels,
  Dennis
   
 8. babelfish

  babelfish Well-Known Member

  Klopt gietijzer gebruik je niet zo snel op trektochten ;) maar ik wilde een punt maken dat hitte retentie in het materiaal van de pan zelf bij kokkerellen helemaal niet problematisch hoeft te zijn. Hyz vermoedde namelijk dat met een flux ring de bodem van de pan langer zijn hitte vasthoudt en dat dit dus nadelig kan zijn bij het regelen van de hitte bij kokkerellen. Ik wil deze zorg juist wegnemen door aan te geven dat je zelfs met giet ijzer prima kan kokkerellen. Kokkerellen op gietijzer gaat juist uit van langere hitte retentie in het materiaal van de pan.

  Voor de gein, ik ken mensen die op een trektocht toch een (kleine) DO meesjouwen. Je hebt ook DO's van gietalumium maar die hebben weer niet die warmte retentie die zo handig kan zijn als je hem goed weet te gebruiken.
   
 9. Loknor

  Loknor Member

  Ik ben wel een fan van die flux ringen. Los van de brandstof consumptie is de snelheid een verademing. Die Terra Nova set heeft goede beoordelingen.

  Als coatings e.d. je storen: Er zijn ook wel lichte Stainless Steel setjes van bijvoorbeeld GSI, MSR etc, maar ik heb nog nooit met dat soort spul gekookt.
   
 10. kasattevelt

  kasattevelt New Member

  Ik heb de terra nova set zelf, en het valt me inderdaad altijd op hoe snel het water kookt met di pannetjes. Qua snelheid merk je echt verschil met andere pannetjes. Ook ik kook meestal gewoon tijdens een tocht, en ik heb daarmee met deze set geen problemen gehad.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9300 met Tapatalk
   
 11. hyz

  hyz Well-Known Member

  Het heter worden hoeft inderdaad niet het probleem te zijn. Ik denk dat de pan dan wel gelijkmatig heet moet worden. Met zo'n ring eronder is het vooral heet ter plaatse van de ring. En het zal ook vast verschillen wat je kookt/bakt.

  Ik heb ook maar een paar keer anders dan water gekookt met mijn fluxpannen.

  Zijn er anderen die met zulke pannen kokkerellen?
   
 12. cees

  cees Member

  hmm, klinkt toch wel alsof die fluxringen extra toegevoegde waarde hebben.
   
 13. Martijn81

  Martijn81 New Member

 14. Schoenveter

  Schoenveter Well-Known Member

  Tsja, voor zo'n bedrag moet je ook geen al te hoge verwachtingen hebben.

  Mirjam
   
 15. Martijn81

  Martijn81 New Member

  Ik verwacht dat bever geen rommel verkoopt ;)
   
 16. Schoenveter

  Schoenveter Well-Known Member

  Martijn,

  Ik normaal ook niet, maar ik heb weleens meer iets van een eigen, goedkoop merk gekocht (Me'ru) en van dat jasje lag de rits er heel snel uit. Dat moest snel gefixt worden dus heb het door de lokale Turkse kleermaker laten oplossen.

  Wat de pannetjes betreft: 5 pannetjes voor 35 eure is 7 euro per stuk, minus de kosten nog van het deksel en het biigeleverde foudraal. Aan de andere kant: als je zoiets niet vaak gebruikt, kan ik me toch voorstellen dat je zoiets koopt, dat is waar.

  Mirjam
   
 17. Martijn81

  Martijn81 New Member

  Mirjan,

  Het grappig is dat ik netjes van Bever iets nieuws mocht uitzoeken (goede service dus) en de goedkope pannetjes die ik toen heb gekocht waren goedkoper en wel van een kwaliteit waar over ik zeer te spreken ben. Bovendien is de genoemde set in de aanbieding en daardoor stukken goedkoper. Ik heb de originele prijs er voor betaalt. Ik heb vervolgens van het merk Trangia pannetjes en een handgreep gekocht en dat werkt dus wel...Maar, naast de nieuwe pannetjes, ben ik over de service van Bever Sport bijzonder te spreken!!!

  Groet,

  Martijn
   
 18. BertusS

  BertusS Well-Known Member

  Ik dacht dat de fluxring de warmte opnam welke normaal langs de pan (verloren) omhoog gaat. Nu blijft de wamte er om de pan extra te verhitten, dus meer warmte in de pan als zonder de fluxring.
   
 19. Nelis

  Nelis Member

Deel Deze Pagina